URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
01 Decembrie 2020, 07:57

Pupat Piața Independenței! Primarul de Oradea rupe contractul pentru „pădurea de țepi” proiectată în centrul orașului

Pupat Piața Independenței! Primarul de Oradea rupe contractul pentru „pădurea de țepi” proiectată în centrul orașului ORADEA DIXIT. Piaţeta din strada Independenţei va fi reamenajată având deasupra parcării subterane o galerie de artă, conform proiectului Muun Concept (foto mare) votat de orădeni, în locul unei păduri de ţepi propuse de arhitectul Dragoş Dragnea (detaliu), premiate de un juriu internaţional. "Orădenii şi-au spus punctul de vedere şi mă voi conforma. Eu răspund în faţa lor, nu a juriului", spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta va rupe săptămâna aceasta contractul semnat în septembrie de predecesorul său, Ilie Bolojan, cu arhitectul Dragoş Dragnea.

Edilul va renunţa la amenajarea platoului din Piaţa Independenţei sub forma unei păduri de ţepi, votată în iunie de juriul unui concurs internaţional, hotărârea fiind luată după ce majoritatea orădenilor participanţi la sondajul online organizat de municipalitate au preferat proiectul unei galerii de artă cu pereţi din sticlă. "Contractul încheiat va fi reziliat, după care vom implementa varianta preferată de orădeni", spune primarul Birta.

Orădenii au ales

Proiectul declarat câştigător la concursul internaţional organizat în vară de Primărie pentru mobilarea spaţiului de deasupra noii parcări subterane a stârnit valuri pe internet. Elementul central, format dintr-o matrice de stâlpi, a declanşat proteste vehemente, aşa că primarul Florin Birta a cerut orădenilor să aleagă dintre cele şase proiecte finaliste. Sondajul online, desfăşurat în perioada 2 - 22 noiembrie, a dat peste cap verdictul profesioniştilor. "Câştigător al votului online este proiectul Muun Concept, care a adunat 3.553 de voturi", a anunţat Birta pe 23 noiembrie.

Clasat de juriul internaţional abia pe locul 5, proiectul care prevede amenajarea unei galerii de artă cu pereţi din sticlă deasupra intrării în parcarea subterană a adunat 37,8% dintre cele 9.401 de voturi exprimate online. Locul secund a revenit, la o diferenţă mică, cu 3.138 de voturi (33,37%), proiectului Atelier Schmidt, care propunea amenajarea unei pasarele cu ieşire în formă de palmă deasupra Crişului Repede.

Au urmat apoi, la mare distanţă, proiectele MW Arhitecture (1.544 voturi), cu elemente de vegetaţie inclusiv deasupra clădirii existente, Sintezia Conceptual Studio (609 voturi) cu o pasarelă în formă de cerc amintind de meridianul zero de la Oradea şi abia pe locul 5, cu doar 393 voturi, proiectul arhitectului bucureştean Dragoş Dragnea, câştigătorul concursului internaţional. Lucrarea Heim Kuntscher Architekten, cu o alee acoperită de arcade, punctată la concurs cu menţiune specială, a adunat abia 164 de voturi.

Potrivit locului

reprezentanta Muun Concept, Alexandra BursucVotul popular a făcut ca proiectele creionate de Muun Concept şi Dragoş Dragnea să schimbe între ele locurile, rocada surprinzându-i inclusiv pe câştigători. "Ştiam după reacţiile din online că suntem printre favoriţi, dar nu mă aşteptam să câştigăm", zice reprezentanta Muun Concept, Alexandra Bursuc (foto).

Echipa este cu atât mai mândră cu cât reuneşte orădeni precum arhitectul Ernest Pafka, criticul Ramona Novicov, specialistul în fântâni arteziene Alin Epure şi designerul Adrian Sabău. Cel din urmă a mai consiliat municipalitatea, printre altele la reabilitarea Pieţei Unirii, Podului Sfântul Ladislau şi malului Crişului Repede. "Fiind orădeni, am venit cu un proiect bine integrat. Celelalte soluţii pot fi implementate oriunde altundeva, dar aceasta doar aici", spune designerul.

Cu sticlă şi apă...

Muun Concept propune placarea intrării în parcarea subterană cu granit auriu, similar celui de pe malul Crişului, şi decorarea lui cu elemente florale stilizate în stil Secession. Deasupra va fi amenajată o cupolă din sticlă transparentă pe o structură metalică ornată Art Nouveau.

Structura, mobilată ca galerie de artă, va fi retrasă faţă de soclul din granit, lăsând loc unui bazin de apă care va genera reflexie pe cele trei laturi dinspre stradă şi un perete de apă spre malul Crişului, integrând astfel râul în proiect.

Greu de împăcat

Culmea, proiectul câştigător este agreat inclusiv de concurenţă. "Are puncte forte, îmi place, este o soluţie mai bună decât cea iniţială", spune elegant arhitectul clujean Mihai Schmidt, al cărui proiect a fost votat pe locul 2. Cum cele două soluţii sunt apropiate ca număr de susţinători, mulţi orădeni şi-ar fi dorit contopirea galeriei de artă şi a pasarelei cu ieşire la Crişul Repede într-un proiect unitar.

Arhitectul clujean nu crede, însă, că este posibil. "Proiectul final e prea diferit de al nostru. Acesta propune un volum din sticlă deasupra parcării, în vreme ce noi venim cu o pasarelă care te plimbă prin aer ca să te scoată la malul Crişului Repede", spune Schmidt.

Orădeanul Adrian Sabău nu vede nici el fezabilă fuzionarea proiectelor. "Proiectul malului Crişului este deja bătut în cuie. Nu se exclude o pasarelă, dar ar fi dificil de integrat", zice designerul.

"Acum regret"

Până la reanalizarea proiectului, câştigătorii sondajului de opinie vor trebui să încheie contractul cu municipalitatea, care a semnat deja un angajament. Primarul Florin Birta se va întâlni săptămâna aceasta cu arhitectul Dragoş Dragnea pentru rezilierea contractului. Timpul e scurt. Edilul vrea să finanţeze lucrarea de circa 6,3 milioane euro din fonduri europene, iar linia de finanţare se deschide în ianuarie.

Contactat de BIHOREANUL, Dragnea se declară convins că Birta nu i-a agreat niciodată proiectul. "Am primit diploma de câştigători, am semnat în septembrie contractul cu primarul Ilie Bolojan, pentru ca după alegeri noua conducere să ne anunţe cu doar 3 zile înainte: «Organizăm o votare»", spune arhitectul, care bănuia încă de atunci că va fi înlăturat.

"Lucru suspect, Primăria nu a avut nicio intenţie să soluţionăm problemele ridicate de public. Acei stâlpi, la care se tot face referire, sunt doar un element din proiect şi puteau căpăta altă formă", zice Dragnea, arătând că nu se va opune rezilierii. "Dacă Primăria nu vrea să lucreze cu noi, nu o să-i forţăm mâna. Am intrat în concurs pentru că ne plăcea Oradea, deşi Ordinul Arhitecţilor din România ne-a avertizat să nu participăm, iar acum regret".

Sondaj cu ţintă

arhitecta Andra Jurgiu De altfel, membrii echipei Dragnea acuză că Primăria îi va înlocui cu arhitecţi "de casă". "Autorii proiectului câştigător sunt singurii orădeni din concurs. Firma lor este în Oradea, din echipă face parte arhitectul Pafka, colaborator al Primăriei de ani de zile, iar Alexandra Bursuc a proiectat malul Crişului Repede în acea zonă, îi şi apare numele în cartuşul documentaţiei de concurs", arată arhitecta Andra Jurgiu (foto), orădeancă de origine.

Jurgiu susţine că sondajul a fost organizat cu ţintă, iar votul viciat. "A fost o campanie agresivă. Orădenii au primit mesaje prin grupuri de Facebook, mesaje pe telefon... Dacă tot au făcut această votare, măcar puteau lăsa să se desfăşoare corect votul popular", acuză ea.

"Am procedat corect"

primarul Florin BirtaVizat direct, primarul Florin Birta (foto) neagă orice partizanat. "Eu spun că am procedat corect. Am organizat un sondaj în cadrul căruia s-au exprimat peste 9.000 de orădeni, fără ca Primăria să spună nimănui cum să voteze", spune edilul.

Birta neagă că proiectul Muun Concept ar fost favorizat din patriotism local. "Nu cred că a votat cineva proiectul câştigător pentru că a lucrat la el domnul Pafka sau alt orădean. De altfel, în descrierea proiectelor publicată pe site nu a apărut numele niciunui arhitect", argumentează primarul.

Oricum ar fi, după luni de tărăgănări, decizia a fost luată. Piaţeta Independenţei va fi amenajată după un proiect conceput şi aprobat de orădeni. Cum s-ar spune, nu vor avea pe cine da vina dacă iese prost...


CONCURS CU SCANDAL
"Nu participaţi!"

Desemnarea proiectului de amenajare a Piaţetei Independenţei s-a făcut de la bun început cu scandal. Concursul internaţional organizat în primăvară a fost "desfiinţat" de Ordinul Arhitecţilor din România, care a acuzat Primăria că încalcă standardele de corectitudine, transparenţă şi profesionalism, şi şi-a îndemnat membrii să nu participe la concurs. OAR a reclamat că municipalitatea nu a precizat valoarea estimată a lucrării, pentru a putea alege proiectul cel mai ieftin, fapt ce "afectează fundamental corectitudinea, transparenţa procedurii de concurs şi în final implementarea proiectului câştigător", termenul scurt de jurizare (o zi), dar şi procedura jurizării online, afirmând că "este esenţial ca materialele să fie prezentate în format fizic".

În replică, reprezentanţii Primăriei au acuzat OAR că atacă procedura de selecţie pentru că au refuzat să plătească Ordinului 27.700 euro pentru a organiza concursul. Suma nu cuprindea onorariile juriului naţional (9.000 euro), juriului internaţional (27.000 euro) şi nici fondul de premiere (45.000 euro). "Nu putem fi de acord să risipim banii orădenilor doar ca să intrăm într-un parteneriat extrem de oneros cu OAR", a declarat viceprimarul de atunci, Mircea Mălan.

În urma scandalului, OAR Bihor s-a retras dintre organizatorii concursului, iar preşedintele filialei, Adrian Haciu a demisionat, poziţia fiind vacantă şi azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
CrisDumi
Toate bune si frumoase, dar sa nu arunci cu poseta dupa mine. OK ?
Postat 01 Decembrie 2020, 18:18 de B90
B90 ... ești penibil și pănă și "Andrei" Sandu are dreptate când te "califică".
Tu, ca frustrat calificat deja, ai nevoie de asistență de "specialitate" chiar și când trebuie să traversezi strada, ca să privești în golul minții tale cum se scurge râul pe lângă "primărie" ... și ești penibil precum unul care își bea mințile tot timpul !?!
Postat 01 Decembrie 2020, 15:10 de CrisDumi
Dragnea
Degeaba cauta echipa Dragnea tot felul de motive, adevarul e ca proiectul lor a fost unul urat. Si eu i-am votat pe MUUN, desi habar nu aveam ca sunt din Oradea. Atat doar ca mi-au placut mai mult.
Postat 01 Decembrie 2020, 11:04 de unul
CrisDumi
Dar ce nu a facut bine Birta??? Sau stii tu mai bine?? Servus#B90
Postat 01 Decembrie 2020, 10:18 de Sandu2100
CrisDumi
Prea te strofoci degeaba. Daca nu ai poseta la tine astia spun ca esti barbat, sau ai fost candva. PS..Vezi ca vine Szandu1200. Arata-i poseta, altfel treci neobservata.
Postat 01 Decembrie 2020, 09:45 de B90
Nu duceți de nas publicul cu "făcutul-desfăcutul", că nu vă șade bine ca "jurnaliști" cu niscai' pretenții !?!
Viceprimarul Birta a condus comisia de selecție a proiectelor depuse atunci și tot el a declarat câștigătorul, recomandat de la cel mai înalt nivel de la PNL. Acum, fiind primar ales și bine presat de oprobiul public, a procedat în stil caracteristic românesc, mergând pe principiul "unu' face, doi ... desface" !?!
Postat 01 Decembrie 2020, 09:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0034 RON
  • 1 EUR = 4.874 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON