URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2022, 12:16

Primarul din Cociuba Mare și guvernatorul Bavariei

Primarul din Cociuba Mare și guvernatorul Bavariei (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E plin de rânjete pe Facebook cum că diferența dintre comunism și democrație e că în comunism ne întrerupeau „ei” lumina, iar acum o stingem noi, că-i scumpă. Ori că avem un guvern de 50 de bani pentru că nu subvenționează „pe bune” prețul carburanților.

Un bihorean din Cociuba Mare se plângea cu două săptămâni în urmă că „la noi e ca la nimeni” fiindcă primăria a întrerupt iluminatul public între orele 23.00 și 04.00. „Este un pericol foarte mare!”, acuza respectivul, fără să-i pese de motivație: de fapt, întreruperea e temporară, cât se înlocuiesc becurile clasice cu lămpi LED, mai economicoase, dar și pentru că facturile au explodat. Evident, nemulțumitul ignoră că tot el, contribuabilul, achită nota.

Mai nou, o grămadă de comune întrerup și furnizarea apei pe timpul nopții, ce-i drept nu pentru că e scumpă, ci fiindcă nu mai este. Prilej, firește, de noi plângeri împotriva primarilor. Care, să fim bineînțeleși, au destule bube, dar nu că raționalizează o resursă tot mai firavă.

Românul e convins că-i asuprit și batjocorit de autorități, ceea ce e adevărat din multe alte motive, dar nu pentru economiile impuse acum. Niciun primar, oricât ar fi de inconștient, nu vrea să fie înjurat zi de zi și pedepsit la urne. Adevărul e că, pur și simplu, nu mai avem încotro. Trebuie să strângem cureaua, iar asta nu-i dovadă de comunism, ci semn de rațiune.

Sunt comuniști directorii marilor companii de energie din Franța - Engie, EDF și Total Energies - care luna trecută au cerut cetățenilor și firmelor să-și „reducă imediat și urgent consumurile”? Mă îndoiesc. Interesul lor este să aibă consumuri cât mai mari, căci pe măsura lor le sunt și încasările. Atâta doar că marfa numită energie începe să nu se mai găsească.

E comunist ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care spune că „ar trebui închise anumite sectoare ale industriei”, dintre cele energofage? Ori guvernatorul Bavariei, care avertizează că la iarnă nemții ar trebui „să-și înlocuiască caloriferele cu veste de lână”? Ori întregul Guvern de la Berlin, care cere ca „toate gospodăriile să-și aducă o contribuție, într-un fel sau altul, la raționalizarea consumurilor de energie”? Sau guvernele Italiei și Franței, care cer de pe acum populației ca din toamnă să dea mai încet căldura din locuințe cu 1-2 grade?

Sau mai „comuniști” suntem noi, cei care ne plângem de prețul benzinei, dar nu am renunța la mașină nici cât să mergem din fața blocului până la ABC-ul din colț pentru țigări, dar cerem „statului” subvenții? Uitând, repet, că statul o face tot din banii noștri, ai tuturor, chiar și din taxele și impozitele celor care nu au mașini...

Din prea multe motive, de la schimbările climatice până la războiul ruso-ucrainean, epoca resurselor ieftine s-a încheiat, iar singura reacție sănătoasă ar fi să acceptăm realitatea și să drămuim consumurile. Doar proștii nu se adaptează și, se știe, cine nu se adaptează nu supraviețuiește.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Noi vrem egalitate, dar nu pentru catei
Noi suntem indemnati sa facem economie in toate modurile posibile, iar preturile au fost urcate la cer dar bogatii planetei, cei care ne "dau lumina" au uitat complet de masura. La conferinta de la Glasgow din noiembrie pe tema reducerii emisiilor de carbon COP26 a fost puzderie de jeturi private, unii din liderii lumii facand un drum de doar cateva zeci de mile cu avionul.(https://www.glasgowlive.co.uk/news/glasgow-airport-planes-arriving-prestwick-22046812) Ursula von der Leyen, sefa de la ComisiaEuropeana a mers cu jet-ul privat de la Viena la Bratislava, cateva zeci de km care puteau fi lejer facuti intr-o ora cu o masina, eventual electrica sau hibrida. Si exemple sunt cu miile... Dar "alesii" ne spun ca este mai important ca la iarna sa stam la 18 grade cu mai multe pulovere pe noi, sa rationalizam totul si sa fim astfel fericiti.
Postat 06 Iulie 2022, 08:21 de Neutryno
Românul nemulțumit are dreptate ...
... pentru că decidenții, politicieni și executivi de orice nivel ar fi aceștia, au umplut planeta cu incompetența lor. Că-i de Casa Albă sau de Kremlin, că-i european sau chinez ... se manifestă prin skaba abilitate de a sintetiza, analiza și de a prevedea, modalitățile de conservare a vieții lipsite de riscuri și griji. S-a umplut planeta la toate nivelurile de decizie, de "neterminați". Bașca faptul că la vârf vezi valuri și valuri de sociopați care bat câmpii pe banii altora.
Postat 05 Iulie 2022, 19:46 de KP
Si reluand intrebarile RETORICE din editorial..
- Sunt comuniști directorii marilor companii de energie din Franța - Engie, EDF și Total Energies - care luna trecută au cerut cetățenilor și firmelor să-și „reducă imediat și urgent consumurile”? - Nu, e doar o recomandare, fara penalizare in justitie. - E comunist ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care spune că „ar trebui închise anumite sectoare ale industriei”, dintre cele energofage? - Da, daca cere sa fie inchise cu forta, e, daca lasa pretul la liber si tot acolo ajungi, se inchid dar cu perdea, nu nu e. Poate unii reusesc sa isi faca rost de energie singuri, din anumite surse independente, sau sa isi schimbe procesul de productie sa o faca consumand mai putin, sau doar sa scumpeasca produsul finit, si sa se vanda in cantitati destul de mari ca sa acopere cresterea pretului la energie. Asta inseamna ca piata, democratia, cere acel produs, chiar si daca e mai scump. - Ori guvernatorul Bavariei, care avertizează că la iarnă nemții ar trebui „să-și înlocuiască caloriferele cu veste de lână”? - Depinde, Daca recomandarea e ca sa economiseasca bani si sa nu le fie afectate restul partilor din buget (banii de mancare, sa zicem), atunci nu. Daca e o avertizare ca va rationaliza consumul si va fi ieftin, doar ca nu va fi, atunci cam este. - Ori întregul Guvern de la Berlin, care cere ca „toate gospodăriile să-și aducă o contribuție, într-un fel sau altul, la raționalizarea consumurilor de energie”? - Depinde, Daca cere ca sa isi adapteze consumul date fiind preturile, Nu. Daca face reclama pentru rationalizare a consumului prin forta si autoritatea justitiei, fara ajustari de pret, atunci este. - Sau guvernele Italiei și Franței, care cer de pe acum populației ca din toamnă să dea mai încet căldura din locuințe cu 1-2 grade? - Nu, pare o recomandare pentru a economisi bani, nu o rationalizare cu forta.
Postat 05 Iulie 2022, 19:45 de unu
Desi, full context
Piata se regleaza in timp, nu instant. Pentru stabilitatea sistemului (de exemplu presiune in conducte, sau tensiune in firul electric) uneori chiar se practica rationalizarea! pe termen scurt, la varfuri de consum, penurie de resursa ...chiar si de catre furnizorii privati de energie.
Postat 05 Iulie 2022, 17:37 de unu
egal de socialist e si sa ceri subventie din banul vecinului, si sa dai pe ieftin (tot subventionat e si aia) dar rationalizat, doar ca unu cere si altul da (in schimb la voturi/imagine politica)
socialism democratic, dar tot socialism. Un rau votat, ca initial suna bine, pana cand consumul iresponsabil si subventionat falimenteaza bugete publice, companii si furnizori, si altele. Degeaba ai intentii bune, ca pe termen lung tot rezultate proaste produc. Si luand intrebarile retorice din editorial: Nu, e doar o recomandare, fara penalizare in justitie. Da, daca cere sa fie inchise cu forta, e, daca lasa pretul la liber si tot acolo ajungi, se inchid dar cu perdea, nu nu e. Poate unii reusesc sa isi faca rost de energie singuri, din anumite surse independente, sau sa isi schimbe procesul de productie sa o faca consumand mai putin, sau doar sa scumpeasca produsul finit, si sa se vanda in cantitati destul de mari ca sa acopere cresterea pretului la energie. Asta inseamna ca piata, democratia, cere acel produs, chiar si daca e mai scump. Depinde, Daca recomandarea e ca sa economiseasca bani si sa nu le fie afectate restul partilor din buget (banii de mancare, sa zicem), atunci nu. Daca e o avertizare ca va rationaliza consumul si va fi ieftin, doar ca nu va fi, atunci cam este. Depinde, Daca cere ca sa isi adapteze consumul date fiind preturile, Nu. Daca face reclama pentru rationalizare a consumului prin forta si autoritatea justitiei, fara ajustari de pret, atunci este. Nu, pare o recomandare pentru a economisi bani, nu o rationalizare cu forta. Nu zic ca in toate cazurile acelea e comunist guvernul, ci ca e o masura stangista, socialista. Se practica astfel de compromisuri de multe ori in urgente (razboi, crize, samd), dar eu tot vorbesc impotriva a astfel de idei.
Postat 05 Iulie 2022, 17:34 de unu
cine e "comunist" si cine nu?
binenteles e comunist sa cerem statului subventii! dar e comunist pe de cealalta parte ca statul sa zica ca energia/apa/resursa e ieftina, dar rationalizata, nu se scumpeste, dar se intrerupe furnizarea, sau se interzice cumpararea de catre anumiti industriasi. Sa fie pret de piata, si apoi de buna voie se reduce consumul, de buna voie se inchid industrii, de buna voie se adapteaza populatia. Pretul regleaza echilibrul, nu o interzicere prin lege.
Postat 05 Iulie 2022, 17:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON