URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2019, 10:03

Spărgătorii de grevă: Preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, se numără printre șefii de tribunale care cer CSM să oprească protestele magistraților

30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi de tribunale, între care şi preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), printr-o scrisoare, să restabilească „autoritatea și prestigiul de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor, prin stoparea acțiunilor ce exced rolului și statutului judecătorilor”.

Potrivit mediafax.ro, semnatarii scrisorii arată că, drept urmare a evoluţiilor din ultima perioadă a manifestărilor publice ale judecătorilor, "dar şi a acţiunilor generate individual de unii judecători, prin care se lansează îndemnuri la adoptarea unor forme severe de protest ori de acţiuni ale judecătorilor în spaţiul public şi în relaţia cu diferite organism naţionale şi/sau europene", adresează un apel Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ca să restabilească, de urgenţă, cadrul şi limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public şi implicare revendicativă.

Atac la Danileț

"Îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activităţii fireşti a instanţelor, instigarea la mişcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenţionată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea şi statutul de judecător. Judecătorul trebuie să rămână nepărtinitor şi să fie capabil să facă aprecieri obiective şi impaţiale în cauzele cu care este sau poate fi învestit în viitor. Coborârea judecătorului în agora şi participarea acestuia la adunări publice în care există riscul deja dovedit al confiscării acestora de către diverse persoane cu orientări politice manifeste, nu poate avea decât consecinţe extrem de grave asupra ideii de justiţie, în înţelesul ei fundamental. Echitatea, dreptatea şi adevărul ca scop sunt cele care trebuie să definească magistratura", arată scrisoarea.

Cei 30 îl critică dur pe judecătorul Cristi Danileț și susțin că „îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activității firești a instanțelor, instigarea la mișcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenționată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea și statutul de judecător”.

În esență, ei cer CSM - Secției pentru Judecători, „să ia act de îngrijorarea pe care ne-o manifestăm față de escaladarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor colegi judecători, cu îndepărtarea acțiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instanțelorjudecătorești”, „să adopte în regim de urgență măsuri de natură să conducă la restabilirea autorității și prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor, prin stoparea acțiunilor ce exced rolului și statutului judecătorilor”, „să ia măsuri pentru stoparea demersului inițiat de domnul judecator Cristi Vasilică Dănileț, respectiv de a se deplasa împreună cu o delegație de 30 de magistrați la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans”, și „să adreseze o scrisoare instituțională către organismele/instituțiileUniuniiEuropene relevante în sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistraților și pentru exprimarea unei opinii instituționale asumate".

În final, președinții și vicepreședinții tribunalelor din România transmit că apelul va fi tradus și transmis organismelor/instituțiilor UniuniiEuropene, precum și instituțiilor sistemelor judiciare din alte state membre.

Tribunal fără protest

Contactat, luni, de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecător Radu Harja, a precizat că judecătorii din cadrul instanţei, întruniţi în Adunarea Generală, au decis să susţină abrogarea în totalitate a Ordonanţei de Urgenţă 7/2019, dar nu şi vreo formă de protest. „Adunarea Generală a Judecătorilor a decis să nu se recurgă la vreo formă de protest”, a declarat Harja.

Potrivit magistratului, preşedinta instanţei nu a prezentat în Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Bihor decizia de a semna scrisoarea prin care solicită CSM stoparea protestelor magistraţilor. „Am văzut şi eu acea ştire, nu ştiam de acest demers. Adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Bihor a avut loc în 4 martie iar scrisoarea preşedinţilor a fost adoptată pe 10 martie. Deci nu era posibil o prezentare în Adunarea Generală a demersului”, a spus Harja. 

Vezi mai jos lista cu cei 30 de nume de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor din ţară, fără semnături olografe:

1. Szep Otto Sandor – preşedinte Tribunalul Arad
2. Flavius Bradin - vicepresedinte Tribunalul Arad
3. Mariana Vârgă – vicepreşedinte, cu atribuţii de preşedinte Tribunalul Argeş
4. Ciprian Tiţa – preşedinte Tribunalul Specializat Argeş
5. Ioana Liliana Pocovnicu – preşedinte Tribunalul Bacău
6. Carmen Domocoş – preşedinte Tribunalul Bihor
7. Liliana Elisabeta Preda – preşedinte Tribunalul Bistriţa-Năsăud
8. Ildiko Simionescu -vice preşedinte Tribunalul Bistriţa-Năsăud
9. Mihaela Ungureanu – preşedinte Tribunalul Botoşani
10. Cristina Gabriela Ciolacu – vicepreşedinte Tribunalul Braşov
11. Adriana Nicolae – presedinte Tribunalul Buzau
12. Petru Juca – preşedinte Tribunalul Caraş-Severin
13. Cornelia Iordache – preşedinte Tribunalul Călăraşi
14. George Şerban – vicepreşedinte Tribunalul Călăraşi
15. Viorel Gheorghe – preşedinte Tribunalul Constanţa
16. Dragoş Popoiag – preşedinte Tribunalul Dâmboviţa
17. Robert George Florea – preşedinte Tribunalul Galaţi
18. Adriana Pencea – preşedinte Tribunalul Giurgiu
19. Gheorghe Radu – preşedinte Tribunalul Gorj
20. Laura Sarcină – vicepreşedinte Tribunalul Gorj
21. Lorena Tarlion – preşedinte Tribunalul Iaşi
22. Loredana Geanina Antonescu – preşedinte Tribunalul Ilfov
23. Norel Popescu – preşedinte Tribunalul Mehedinţi
24. Crina Mihaela Letea – preşedinte Tribunalul Prahova
25. Liliana Oprea – presedinte Tribunalul Olt
26. Petrică Gudac – preşedinte Tribunalul Teleorman
27. Adriana Stoicescu – preşedinte Tribunalul Timiş
28. Mugurel Adrian Gheorghiţă – preşedinte Tribunalul Vâlcea
29. Daniela Matache – preşedinte Tribunalul Vrancea
30. Dinu Jelea – vicepreşedinte Tribunalul Vrancea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari, ati gasit-o pe carmen roaita, stranepoata lui vasile roaita!
Sunt aproape 5000 de judecatori si aproape 3000 de procurori (4700 si 2800, date din 2017). Presupunem ca suta, doua, o mie, sunt santajati/santajabili, sunt corupti/coruptibili, au fost numiti in functii de conducere a instantelor cum au fost, dar ceilalti sapte mii?! Daca a doua zi dupa ce au aflat de oug 7 pur si simplu stateau acasa, pana seara treaba era rezolvata! Niciun stat, nici chiar Romania cu infractorii la comanda nu poate exista/functiona fara JUSTITIE, fie ea chiar pseudo-justitie. Asa ca daca domniilor lor le convine sa-i ia pe rand, ca pe oi si sa-i duca la taiere, asa sa fie! P.S. Cine crede ca daca sta in banca lui va ,,scapa", se inseala! Iar UE, CJUE, CEDO nu va apara niste lasi!
Postat 12 Martie 2019, 17:48 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON