URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2023, 22:45

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tușnad: MAE român mi-a scris ce subiecte nu pot aborda (FOTO/VIDEO)

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tușnad: MAE român mi-a scris ce subiecte nu pot aborda (FOTO/VIDEO) foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tușnad: MAE român mi-a scris ce subiecte nu pot aborda (FOTO/VIDEO) foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tușnad: MAE român mi-a scris ce subiecte nu pot aborda (FOTO/VIDEO) foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tușnad: MAE român mi-a scris ce subiecte nu pot aborda (FOTO/VIDEO) foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tușnad: MAE român mi-a scris ce subiecte nu pot aborda (FOTO/VIDEO) foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul ungar Viktor Orbán se află zilele acestea în România. În discursul său de aproape o oră susținut la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, de la Tuşnad, prim-ministrul țării vecine a dezvăluit sâmbătă că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda și a comentat în cheie ironică indicaţiile primite. Între altele, Orbán a punctat că România are susținerea Ungariei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu”, a susținut Viktor Orbán, potrivit HotNews.ro.

Prim ministrul ungar a comentat, în cheie ironică, cu scurte remarci şi glume, recomandările MAE legate de discursul său, spunând că este un act oficial şi că îi poate da citire.

Orbán a spus că i s-a zis să nu vorbească despre „chestiuni delicate”, „sensibilităţi”, „simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor” şi a adăugat că este de acord să nu vorbească despre acestea. 

Acesta a susţinut că i s-a sugerat să nu vorbească despre drepturile colective ale minorităţilor - „OK, nu am să spun nimic despre asta, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să aibă aceste drepturi colective” - și nici despre „unităţile administrativ teritoriale din România care nu există”. Premierul țării vecine a comentat, în aplauzele participanţilor că, probabil, cel care a elaborat documentul s-a referit la Ţinutul Secuiesc.

foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Totodată, premierul Ungariei a mai arătat că i s-a spus că poate aborda anumite teme, dar să nu arunce o lumină proastă asupra acestora.

„Ne-au sfătuit să nu punem în lumină proastă valorile occidentale, precum migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că s-au pus singure într-o lumină proastă”, a spus prim ministrul Ungariei, conform HotNews.ro.

foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Între altele, mai arată sursa citată, prim ministrul Ungariei a ţinut să ureze bun venit „prietenilor noştri care s-au prezentat aici cu steaguri”, făcând referire la circa 100 de membri ai asociaţiilor „Calea Neamului” şi „Frăţia Ortodoxă”, care aveau steaguri tricolore, aceştia nefiind lăsaţi, însă, să intre la eveniment.

Conform HotNews.ro, cei din urmă aveau drapele tricolore şi un banner pe care scria „Un lucru este etern, Transilvania - pământ românesc”, pe care președintele asociației, Mihai Tîrnoveanu, l-a afişat şi la ediţia din 2022 a Universităţii Tusvanyos, în timpul discursului lui Orbán.

foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

„Susținem România în Schengen”

Pe de altă parte, premierul a subliniat și că țara sa susține România în aderarea la spațiul Schengen. 

„Vă atragem atenţia că de la 1 iulie 2024 în Uniunea Europeană Ungaria va prelua preşedinţia şi un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea României în acest demers de aderare la spaţiul Schengen”, a spus Viktor Orbán.

Premierul Ungariei a atins și faptul că România are un nou prim-ministru, în persoana lui Marcel Ciolacu. „De când eu sunt premier al Ungariei este al 20-lea coleg omolog de-al meu, deci poate e un număr cu noroc”, a punctat acesta.

În ce privește Uniunea Europeană, Orbán a spus că „de 33 de ani, de când s-a năruit întregul sistem economic comunist, facem flotări ca economia naţională ungară să se menţină pe poziţie pe piaţa mondială”.

Uniunea Europeană este "anxioasă şi se simte încolţită. Are motive bune să se simtă aşa, pentru că Uniunea este de aproximativ 400 milioane de oameni, încă vreo 400 de milioane de oameni, dacă luăm şi lumea occidentală de peste Ocean şi, pe de altă parte, avem şapte miliarde”, a mai spus premierul ungar.

Sâmbătă, după discurs, Viktor Orban, i-a mulţumit, într-o scrisoare, omologului său român, Marcel Ciolacu, pentru întâlnirea de la București, dar şi pentru că „a făcut ca Universitatea de vară de la Băile Tuşnad să se desfăşoare fără a fi tulburată”.

HotNews.ro amintește că miercuri, înainte de a merge la Băile Tușnad, premierul Ungariei, a fost la București, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu, la un prânz privat. „Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, a scris ulterior Viktor Orban pe Facebook, postând o fotografie cu Ciolacu.

foto: Guvernul României

La întâlnire au mai participat Kelemen Hunor, președintele UDMR, fost vicepremier, și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

Între timp, discursul său de sâmbătă a atras atenția comunității internaționale.

Digi24.ro scrie că „Viktor Orbán a atacat din nou Uniunea Europeană, sâmbătă, în discursul de la Băile Tușnad, acuzând blocul comunitar că duce o „ofensivă LGBTQ”, și declarând că guvernul său naționalist va proteja rădăcinile creștine ale țării sale, relatează Reuters, în timp ce Bloomberg scrie că premierul maghiar a luat peste picior autoritățile din România și a criticat valorile occidentale”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Interlocutor
PM Hungary Viktor Orban 2024 Cronica de la Podiș Excelenței Sale Mr. Viktor Orban, Președintele Ungariei! Greetings! Discursul domniei voastre te conduce la frisoane, vrei nu vrei. Aici e punctul nostru de convergență. Altfel, noi plecăm de la ideea că sunteți un om politic puternic, inteligent și gata să ridicați paharul de pălincă sau vodkă, dar ready și pentru poziție autonomă cu replici acide. Stima pentru dv. are rădăcini adânci. Printre ele, după inteligentul Evreu Naftali Bennett - Former Prime Minister of Israel - Sunteți al doilea om din lume care a declarat că nu va exista un învingător. Așadar bine ar fi dacă părțile încetează războiul The Frozen Conflict. Dovada clară că sunteți un mare om de Stat. Urmează a mă prezenta și eu. Virgil Melnic - Thought Leader Appraisal Brussels Year 2000, adică sunt definit ca atare și înscăunat la Brussels, fiind singurul participant din Europa de Est conferința KM EUROPE 2000 Așadar putem comunica. Nimeni nu e profet la el în țară! Budapest e posibil să considere opinia TLVM. Transmit în continuare pe lungimea de undă Cronica de la Podiș, Facebook RFG, unde puteți urmări și dvs. Ideatic la Tușnad sunteți binevenit, mai ales când sunteți gata de comunicare. Deocamdată aveți frisoane cauzate de lipsă interlocutor. Propun ca anul viitor să-mi trimiteți o invitație și ne întâlnim la un palink ideatic. Între timp citiți vă rog .... I Am Sorry Doamna Zelenska .... dovada că și în RO sunt oameni care gândesc PACEA. https://www.banatulmeu.ro/i-am-sorry-doamna-zelenska/ (Roger Waters, Robin H Banatul Meu) Trecem la practică. Diplomație. Discursul dvs anual la Tușnad. Vă urăm sănătate și Tușnad 2024 este conform Intelligence Digest (London 1994) urmarea Convenției de la Geneva 1990, semnatare fiind două puteri. Însă mai sunt alte puteri acolo. Adică în fapt se permite uneltirea Ungariei. Convenția Geneva 1990 Punctul 4 : " Ungariei i se va permite urmărirea scopului ei de a-şi recâştiga teritoriile pierdute după primul război mondial prin Tratatul de la Trianon, în faţa României, Ucrainei, Cehoslovaciei şi Iugoslaviei ". Concluzie. Ungariei i se permite uneltirea ei, adică urmărirea scopului. De aici și până la rezultat este drumul până la .... ad calendas graecas .... Adică până la calendele grecești. Trianon Treaty are 103 ani. Uneltirea abia 33 ani. Sperăm să fie Pace curând în Europa. Alegerile 2024 pot aduce personaje noi în țările lumii. Vizita Dvs. la Tușnad rămâne binevenită inclusiv vizita noastră la Hajdúszoboszló. România și Ungaria să ajungă din urmă țările Europa. Așteptăm să avem în 2024 un Președinte Cetățean Româno American. Așteptăm ca Doamna Lia Roberts să candideze iarăși. Când avem un Președinte Cetățean RO-USA vizita domniei voastre poate deveni Evenimentul Anului. PS: Vă recomandăm și lectura .... Ziua de Vest Interviu Schengen .... https://www.ziuadevest.ro/abia-dupa-ce-ne-asezam-in.../ Semnătura ca atare: TLVM July 22nd, 2023
Postat 24 Iulie 2023, 10:38 de Just-22
MAE nu a făcut altceva decât să-i pună la dispoziție pază de la SPP și să-i transmită să nu bată câmpii.
Cum ar fi ca urmașii daco-tracilor să meargă în Ungaria și să pretindă revizuirea istoriei, cerând declararea județelor de la est de Budapesta ca fiind Ținutul de Vest al lui Scorrilo, independent și neatârnat cu mult înainte de Attila.
Postat 23 Iulie 2023, 09:48 de KP
Simplu
In imperiul federalist al europei unite trebuie sã te supui noilor idiotenii vresu sa spun, ideologii globaliste, ca-ti place, ca nu; A te exprima liber este considerat de tavarisii comisari europeni un front, cu toate ca Drepturile fundamentale ale Omului nu au fost abrogare!
Postat 23 Iulie 2023, 07:46 de iahim
Hirado Tusvanyos - VIKTOR a zis ca
Cu o ironie nelalocul ei, Orban a spus ca de cand este el prim ministrul Ungariei, in Romania s-au schimbat douazeci de prim ministri. Poate ca asa o fi. Eu nu i-am numarat. Poate i-a numarat el. Asta inseamna ca la noi este democratie si la el nu prea. Ce nu a mai spus VIKTOR ? Pai, nu a mai spus ca intre timp, cat el a fost la putere, Romania cu cei douzeci de primi ministri, a depasit Ungaria in plan economomic. Ungaria are cea mai mare inflatie din UE, 19.9%.In Romania este 9.3%. Asadar Ungaria are o inflatie dubla fata de Romania. La fel, Ungaria are o crestere economica mai mica decat ROmania. Ungaria a incheiat anul trecut cu o crestere de -0.8%, in timp ce Romania a incheiat anul cu o crestere de 1%. Nivelul de trai, raportul preturi/salarii e mai mare in Romania decat in Ungaria. Cetatenii ungari trebuie sa treaca in tarile vecine, multi in ROmania, sa-si cumpere de mancare, si carburanti pt ca la ei in tara nu isi mai permit. Toate astea se intampla sub "domnia" de douzeci de ani a lui Orban Viktor. Asadar, avea rost ironiile lui Orban, cand de fapt i s-a cerut sa respecte niste lucruri de elementar bun simt ? Adica sa nu vina in Romania, sa provoace scandal, sa-i irite pe romani la ei acasa. Romanii nu merg sa-i irite pe unguri in Ungaria. Orban Viktor, ar trebui sa dea dovada de bun simt, pt ca prieteni nu mai are in Europa in afara de Putin si Lukashenko (la nivel de conducere de state). Polonia, il sustine, dar strict in problema combaterii migratiei ilegale. Poate ca aici am putea avea un punct comun.
Postat 23 Iulie 2023, 07:31 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON