URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2014, 12:39

PPMT Bihor acuză Primăria din Valea lui Mihai că obligă localnicii să plătească gunoiul menajer de două ori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PPMT Bihor atacă frontal Primăria din Valea lui Mihai, condusă de UDMR-istul Nyako Jozsef. Liderul filialei bihorene a PPMT, Csomortányi István, şi Czeglédi Júlia, consilier local din Valea lui Mihai, au anunţat săptămâna trecută, miercuri, că vor sesiza Curtea de Conturi cu privire la "anomaliile" din activitatea administraţiei locale din localitate. "Administraţia locală din Valea lui Mihai este un adevărat incubator al corupţiei", susţin PPMT-iştii.

Potrivit reclamanţilor, locuitorii din Valea lui Mihai sunt obligaţi să plătească de două ori pentru gunoiul menajer către două firme diferite: o dată către firma Bio Florisal la un preţ de 4,88 lei pe persoană pe lună şi a doua oară către ASA Servicii Ecologice la un tarif de 5,54 lei pe persoană pe lună. Asta, deşi legea nu permite doi operatori de salubritate în aceeaşi localitate.

"Cu toate că primarul Nyako a promis într-o şedinţă de Consiliu Local din septembrie 2013 că populaţia nu va plăti nimic în plus, începând din 2014 cetăţeanul din Valea lui Mihai este obligat să achite o factură de 10,37 lei pe persoană în contul ridicării gunoiului menajer. Este, în medie, dublu faţă de tariful pe care îl plăteşte un locuitor dintr-un oraş similar ca mărime", se menţionează într-un comunicat.

Ajutor de la Primărie...

Reprezentanţii PPMT au mai acuzat conducerea Primăriei că a dublat, fără să ceară votul Consiliului Local, de la 40.000 lei la 81.000 lei, bugetul Asociaţiei Pro Valea lui Mihai, reprezentantă de unul dintre fruntaşii UDMR-işti din localitate, Olah Sandor. Potrivit reclamanţilor, asociaţia va cheltui acest buget, de două ori mai mare decât cel alocat anul trecut, pentru organizarea festivalului tradiţional "Salcâmul în floare", în vreme ce Primăria nu a găsit fonduri pentru finanţarea unui proiect al PPMT care viza sprijinirea pensionarilor cu venituri mici.

Pentru a demonstra proasta gestiune a fondurilor şi bunurilor publice din localitate, reclamanţii au mai arătat că anul trecut Primăria a vândut un teren firmei Agrotex la un preţ de 3 euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care cetăţenii de rând au cumpărat anul trecut de la oraş terenuri la preţuri între 7 şi 20 euro pe metrul pătrat.

"Nu sunt decât calomnii"

Vizat direct de reclamaţia PPMT-iştilor, primarul Nyako Jozsef neagă toate acuzaţiile, spunând că "nu sunt decât nişte calomnii".

Contactat de BIHOREANUL, edilul susţine că nici vorbă să taxeze de două ori localnicii pentru plata gunoiului şi că, de fapt, oamenii pot alege între operatori. "Toată povestea a pornit de la faptul că avem o staţie de sortare a gunoiului, construită pe fonduri Phare, pe care dacă nu o porneam trebuia să returnăm finanţatorului 700.000 euro. Noi am făcut licitaţie pentru pornirea staţiei, firma Bio Florisal, care avea contract de colectare a deşeurilor din localitate, nu s-a prezentat, iar licitaţia a fost câştigată de altă firmă, ASA Servicii Ecologice", a explicat primarul.

Nyako Joszef a spus că municipalitatea a trebuit să ia această măsură cu toate că, pe lege, într-o unitate administrativ-teritorială trebuie să existe un singur operator care colectează gunoaiele. "Tot legea ne obligă la colectarea selectivă, iar cum Bio Florisal nu şi-a asumat asta, am atribuit această activitate firmei care a pornit staţia de sortare", a zis edilul.

Edilul a spus că Primăria a moştenit un contract cu Bio Florisal care poate fi denunţat doar în condiţii usturătoare, fapt pentru care va apela la serviciile unei firme de avocatură. Până atunci rămâne la latitudinea localnicilor cu cine încheie contracte de salubritate. "Oameni pot plăti ori la o firmă, ori la alta. Vă daţi seama că nu am niciun interes să plătească de două ori", a susţinut Nyako.

În ceea ce priveşte bugetul alocat Asociaţiei Pro Valea lui Mihai, edilul spune că acesta va fi tot 40.000 lei ca anul trecut. "Avem o Hotărâre de Consiliu Local pentru festival şi o alta cu finanţările alocate tuturor ONG-urilor, probabil le-au pus pe toate la un loc, dacă le-a dat suma asta", a afirmat primarul.

Teren pentru Agrotex

Nyako Jozsef susţine că nu se teme de un eventual control al Curţii de Conturi pentru că nu are ce îşi reproşa. "Singurul lucru adevărat este că am vândut anul trecut firmei Agrotex teren la un preţ de 3 euro pe metrul pătrat. Ce nu spun cei de la PPMT este că acolo a existat o expertiză şi o comisie de negociere şi că este vorba de un teren mare pe care nu-l puteam vinde decât firmei Agrotex, care este proprietară pe clădirile de acolo", spune edilul.

Primarul susţine că după falimentul fostului Comcereal, Agrotex, care i-a preluat silozurile, este singurul agent economic din zonă care cumpără recoltele de la localnici, aşa că Primăria nu avea niciun interes să pună firmei beţe în roate.

"Dacă aşa simt cei de la PPMT, că pentru asta vor să depună o plângere la Curtea de Conturi, nu pot decât să le urez mult curaj. Să depună!", a spus primarul Nyako Jozsef.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON