URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2022, 14:30

Peste 80 de școli și grădinițe din Bihor, fără autorizație sanitară: Lista unităților de învățământ care nu au avizul DSP

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de preșcolari și elevi din județul Bihor învață în unități de învățământ care n-ar trebui să fie deschise.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică la solicitarea BIHOREANULUI, 82 din cele 708 de unități de învățământ din județ au început anul școlar fără autorizație sanitară, pentru că au latrine în curte, clădiri neconforme sau probleme mai mici, precum curte comună pentru elevii mici și mari.

Merită menționat că BIHOREANUL a solicitat aceste date de la DSP Bihor înainte de debutul anului școlar, dar au fost furnizate abia acum.

Situații provizorii

Lista celor 82 de unități de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare începe cu o grădiniță din Oradea, cea cu program prelungit nr. 51 situată pe strada Călugăreni nr. 4. N-a primit acordul DSP Bihor pe motiv că nu are circuite corespunzătoare, ceea ce înseamnă că traseele educative sau recreative ale micuților se suprapun cu cele administrativ-gospodărești ale unității. Problema pare că va fi rezolvată, pentru că este în șantier o clădire nouă a grădiniței.

Lista DSP Bihor continuă cu școala primară din Sânmartin, care avea grupuri sanitare necorespunzătoare. Problema s-a rezolvat însă, în prima zi din acest an școlar fiind dată în funcțiune o clădire nouă și modernă pentru școală, așa că probabil este o chestiune de timp până când va obține autorizația.

De asemenea, DSP Bihor mai are în evidență și unități de învățământ în curs de autorizare, adică acolo unde problemele identificate în trecut au fost remediate și, probabil, urmează inspecțiile în teren. Printre acestea se numără grădinițele din Beznea, Otomani, Vintere, Nojorid, Răbăgani, Meziad, etc.

Cu buda-n fundul curții

Așa cum se întâmplă în toată România, și Bihorul mai are școli și grădinițe fără toalete la interior, unde copiii sunt nevoiți să folosească latrinele din fundul curții. Evident, acestea nu au autorizație sanitară, iar în această situație sunt grădinițele și școlile din Hidișel (comuna Dobrești), Luncasprie, Abrămuț, Galoșpetreu.

Și alte unități de învățământ au probleme cu grupurile sanitare: la Topa de Sus sunt amenajate în containere neconforme, la Sărand sunt vechi și necorespunzătoare, la fel și la Hidișelu de Sus.

Alte unități nu au apă potabilă (Holod, Lupoaia) sau au clădiri vechi și distruse (școala din Mișca, grădinița din Remeți, școala din Urvind, școala și grădinița din Lugașu de Sus, școala din Picleu).

Unii nici n-au cerut

Lista DSP Bihor mai cuprinde și câteva școli și grădinițe în șantier sau unde problemele sunt de o gravitate mai redusă, precum faptul că preșcolarii și elevii împart aceeași curte (cum e la Bogei, Urviș de Beiuș, Sîrbi, Burzuc, etc.).

Un alt motiv pentru care inspectorii sanitari nu au dat autorizația este lipsa unor împrejmuiri în jurul curților (Sânnicolau de Munte, Sacalasău, etc.).

Pe de altă parte, în Bihor sunt și câteva zeci de unități de învățământ pentru care nu s-a solicitat autorizația sanitară, ceea ce este din nou o încălcare a legii, care prevede că toate spațiile școlare trebuie să aibă acest act.

Lista completă a unităților de învățământ fără autorizație sanitară:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai mare rușinea
Pentru noi ca țară, pentru neșansa oferită celor de la sate, pentru acești miniștrii care s-au plimbat prin ministerele investițiilor, educației. Rușine pt că din 2007 am intrat în UE și încă mai avem această problemă după atâția ani. Rușine că nu este un plan. Rușine că sunt fonduri și nu se folosesc că se fură. Rușine! Rușine! Rușine! Să faceți săli de sport. Buda să o lăsați în curtea școlii!
Postat 10 Septembrie 2022, 08:05 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON