URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2018, 08:07

Pagini de ştiinţă: Zilele Muzeului Ţării Crişurilor au continuat cu o expoziţie şi o nouă lansare de carte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cuprinse în programul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, vineri au avut loc, la sediul instituţiei două noi activităţi. Este vorba despre vernisarea expoziţiei de cărţi şi periodice publicate sub egida Editurii Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv lansarea unui volum de istorie rurală.

Expoziţia cuprinde circa 135 de volume, cu o tematică diversă, publicate de instituţia muzeală începând cu anul 1998, anul înfiinţării editurii, şi până astăzi. Cărţile sunt atât cataloage, cât şi volume de autor, lucrări ştiinţifice, volume dedicate unor personalităţi din instituţia muzeală, după cum a arătat muzeograful Florina Ciure.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), Aurel Chiriac, a precizat însă că muzeul publică volume ştiinţifice de mai mult timp. "Muzeul a început să tipărească cărţi din 1971, când cei de aici au considerat că activitatea lor trebuie prezentată publicului larg", a spus Chiriac.

Ceea ce instituţia a editat din acel moment au fost cele trei anuare, Crisia, Biharea şi Nymphaea, de asemenea prezentate în cadrul expoziţiei. Primul, înfiinţat de istoricul Sever Dumitraşcu, cuprinde lucrări de istorie, cel de-al doilea – de artă şi etnografie, iar cel de-al treilea – de ştiinţele naturii. MŢC este singurul muzeu din ţară care editează trei anuare.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat volumul "Alimentaţia tradiţională din Bihor între secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea", a istoricului Sabina Horvath. Rod al unei "istoriografii mai umane", volumul este o incursiune într-un "domeniu conservator, în care noutăţile apar în timp de criză", după cum a arătat istoricul Ioan Goman.

Cartea este teza de doctorat a autoarei, aceasta aplecându-se asupra unor aspecte precum tipurile de alimentaţie (tradiţională şi rituală), alimentaţia cotidiană din Bihor, culturi agricole, hrana închisorilor şi a splitalelor, ustensile de gătit, dar şi ritualurile care însoţeau hrana (de pildă că ţăranul nu începea pâinea înainte de a-şi face semnul crucii). Volumul cuprinde şi 42 de reţete tradiţionale bihorene.

Expoziţia de carte este una temporară, iar volumul lansat vineri, împreună cu altele, vor putea fi achiziţionate de la sediul MŢC, aici urmând să se deschidă un magazin de specialitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON