URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2010, 12:44

Uite pubela, nu-i pubela!

Uite pubela, nu-i pubela! ASTA E PUBELA MEA! O modalitate prin care orădenii previn furtul de pubele este inscripţionarea numelui proprietarului, a adresei acestuia, sau numărul blocului, ca să se ştie - dacă ele ajung în altă parte - de unde au fost furate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu încheierea unui contract de salubritate cu RER Ecologic Service, orădenii primesc în comodat, adică în folosinţă gratuită, un recipient de colectare a deşeurilor, a cărui capacitate variază în funcţie de numărul de persoane care îl foloseşte.

Deşi sunt oferite pe gratis, unii fură pubelele. Pentru că şi-au dat seama că sunt bune la multe alte întrebuinţări...

Autori necunoscuţi

Zeci de orădeni trec lunar pragul RER Ecologic Service pentru a cere noi pubele, plângându-se că cele vechi le-au fost furate. Operatorul oferă gratuit recipientele pentru colectarea deşeurilor în momentul semnării contractelor şi le schimbă atunci când acestea se deteriorează sau când sunt furate. "Oferim pubele noi doar orădenilor care reclamă furtul şi la Poliţie. Nu rezolvăm mare lucru, căci de obicei aceste cazuri sunt închise cu autor necunoscut, însă măcar avem certitudinea că cei care reclamă sunt cu adevărat victime ale hoţiei", explică Ionel Ban, directorul de producţie din cadrul RER.

După ce află că trebuie să reclame şi la Poliţie furtul, mulţi orădenii îşi "regăsesc" pubelele, ca şi cum hoţul ar fi avut remuşcări de conştiinţă şi le-a returnat. Asta pentru că pe lângă fenomenul furtului apare şi un altul, al minciunii. "Primăvara şi toamna sunt cele mai multe sesizări de acest fel", spune Ban. De ce? Ooamenii descoperă că recipientele le sunt numai bune pentru depozitat fructe sau cereale.

Fără ochi, fără urechi

Dincolo însă de poveştile cusute cu aţa albă, fenomenul există. Culmea e că recipientele nu dispar niciodată cât sunt în stradă, aşteptând utilajele RER. Asta pentru că o pubelă plină e grea, iar golirea ei în plină stradă ar fi chiar prea bătătoare la ochi. "Cei mai mulţi ne spun că li s-au furat după ce s-au golit, înainte să le bage în curte", precizează Ban. Culmea, însă, nimeni nu reclamă niciodată un furt în timpul producerii lui, semn că orădenii rămân pasivi, considerând că n-au nimic de câştigat sau de pierdut.

Directorul RER invită orădenii să sesizeze şi cazurile în care li se oferă să cumpere o pubelă despre care au suspiciunea că ar fi furată, inclusiv dacă ofertantul e angajat al societăţii. Asta pentru că operatorul de salubrizare oferă pubelele doar în comodat şi nu cere bani pentru ele. Sesizările se pot face fie la dispeceratul RER Ecologic Service, fie la Poliţia Comunitară, la numărul de telefon 0259.969.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON