URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2020, 09:37

Oradea ieri, Oradea azi: O scurtă istorie a șahului local, din perioada interbelică până azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1950. Şahiştii oraşului, la rampă

Șahul de amatori s-a manifestat în Oradea în perioada interbelică, în special în cafenele, baruri și cluburile din centru. Profesionalizarea acestui sport a început, însă, abia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cartea dedicată istoriei sportului în Oradea, Demjén László arată că în 1945 mai mulți șahiști orădeni au luat inițiativa organizării de competiții profesioniste, iar perioada 1945-1970 a fost una dintre cele mai bune pentru șahul local.

În jurul anului 1950, în oraș se organizau tot mai multe întreceri pe echipe și individuale, șahul făcându-și loc în cluburile sportive ale unor întreprinderi precum Tipografia, Înfrățirea și Sinteza. Ele au ţinut concursuri anuale, iar în scurt timp s-a înființat un club de șah în incinta localului ARLUS.

Alte competiții s-au ţinut în Casa Armatei, în incinta ștrandului, mai târziu în Casa de Cultură a Sindicatelor. În anii ’50 aveau loc turnee anuale între echipe din Oradea, Cluj, Satu Mare și Arad, iar local s-a ţinut Cupa orașului Oradea. Atunci și-au început urcușul șahiști bihoreni cunoscuți, precum Mihai Suta, Traian Belea, Tiberiu Csarkó. Un alt orădean, Hartmann Francisc, a ajuns secretar general al Federației Române de Șah.

2020. Turneele, mutate pe internet

Competițiile de șah profesionist au continuat în oraș și după anii ’60, dar cu o intensitate mai scăzută. S-au remarcat mai mulți șahiști buni, printre care şi Karácsonyi László, al cărui nume l-a purtat un turneu ținut mai mulți ani după dispariția sa.

Atât șahul masculin, cât și cel feminin s-au dezvoltat, Makai Zsuzsa fiind una dintre șahistele care au făcut carieră, întâi la junioare, apoi la senioare, câștigând mai multe turnee în România și străinătate, inclusiv campionatul feminin de șah al Ungariei. Pasiunea pentru „jocul minții” s-a perpetuat în cadrul secțiilor și cluburilor recente, între care secția de șah a Clubului Sportiv Crișul, precum și prin Asociația Județeană de Șah Bihor, care organizează Cupa Cetății la această disciplină.

Cel mai nou, Șah Club Oradea, a fost înființat în mai 2020 de arbitrul internațional Fleisz János, împreună cu Dan Cezar Carțiș și maestrul FIDE Dan Raț. Clubul organizează turnee online regulate pentru șahiștii bihoreni, inclusiv memoriale Szábó István și Makai Zsuzsa. Există și o secție de șah în cadrul Clubului Sportiv al Universității Agora, iar copiii înscriși la International School of Oradea pot participa și ei la cursuri de șah.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
parcuri... inteligente
binevenit articolul, dle Culiciu! profit de ocazie sa aduc in vedere celor din primarie ca ar fi util sa monteze cateva masute pt jucat sah in parcuri, plus mai multe banci pentru astfel de activitati, daca tot dezvoltam zone verzi in oras. nu intele cum se pot face parcuri fara bancute sau cismele de apa...
Postat 18 Octombrie 2020, 17:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON