URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2020, 09:37

Oradea ieri, Oradea azi: O scurtă istorie a șahului local, din perioada interbelică până azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1950. Şahiştii oraşului, la rampă

Șahul de amatori s-a manifestat în Oradea în perioada interbelică, în special în cafenele, baruri și cluburile din centru. Profesionalizarea acestui sport a început, însă, abia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cartea dedicată istoriei sportului în Oradea, Demjén László arată că în 1945 mai mulți șahiști orădeni au luat inițiativa organizării de competiții profesioniste, iar perioada 1945-1970 a fost una dintre cele mai bune pentru șahul local.

În jurul anului 1950, în oraș se organizau tot mai multe întreceri pe echipe și individuale, șahul făcându-și loc în cluburile sportive ale unor întreprinderi precum Tipografia, Înfrățirea și Sinteza. Ele au ţinut concursuri anuale, iar în scurt timp s-a înființat un club de șah în incinta localului ARLUS.

Alte competiții s-au ţinut în Casa Armatei, în incinta ștrandului, mai târziu în Casa de Cultură a Sindicatelor. În anii ’50 aveau loc turnee anuale între echipe din Oradea, Cluj, Satu Mare și Arad, iar local s-a ţinut Cupa orașului Oradea. Atunci și-au început urcușul șahiști bihoreni cunoscuți, precum Mihai Suta, Traian Belea, Tiberiu Csarkó. Un alt orădean, Hartmann Francisc, a ajuns secretar general al Federației Române de Șah.

2020. Turneele, mutate pe internet

Competițiile de șah profesionist au continuat în oraș și după anii ’60, dar cu o intensitate mai scăzută. S-au remarcat mai mulți șahiști buni, printre care şi Karácsonyi László, al cărui nume l-a purtat un turneu ținut mai mulți ani după dispariția sa.

Atât șahul masculin, cât și cel feminin s-au dezvoltat, Makai Zsuzsa fiind una dintre șahistele care au făcut carieră, întâi la junioare, apoi la senioare, câștigând mai multe turnee în România și străinătate, inclusiv campionatul feminin de șah al Ungariei. Pasiunea pentru „jocul minții” s-a perpetuat în cadrul secțiilor și cluburilor recente, între care secția de șah a Clubului Sportiv Crișul, precum și prin Asociația Județeană de Șah Bihor, care organizează Cupa Cetății la această disciplină.

Cel mai nou, Șah Club Oradea, a fost înființat în mai 2020 de arbitrul internațional Fleisz János, împreună cu Dan Cezar Carțiș și maestrul FIDE Dan Raț. Clubul organizează turnee online regulate pentru șahiștii bihoreni, inclusiv memoriale Szábó István și Makai Zsuzsa. Există și o secție de șah în cadrul Clubului Sportiv al Universității Agora, iar copiii înscriși la International School of Oradea pot participa și ei la cursuri de șah.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
parcuri... inteligente
binevenit articolul, dle Culiciu! profit de ocazie sa aduc in vedere celor din primarie ca ar fi util sa monteze cateva masute pt jucat sah in parcuri, plus mai multe banci pentru astfel de activitati, daca tot dezvoltam zone verzi in oras. nu intele cum se pot face parcuri fara bancute sau cismele de apa...
Postat 18 Octombrie 2020, 17:26 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON