URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
12 August 2017, 19:00

Oradea ieri, Oradea azi: Cine era Francisc Hubic, "patronul" Şcolii de arte din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Dirijând muzica Academiei

Nume sonor pentru muzicienii din nord-vestul României şi nu numai, Francisc Hubic s-a născut în comuna bihoreană Abram, în anul 1883, într-o familie de rapsozi. Tainele muzicii le-a putut însuşi, astfel, încă din copilărie.

În urma absolvirii liceului la Beiuş, în anul 1904 era primit în clerul Eparhiei Române Unite (Greco-Catolice) din Oradea. A studiat muzica bisericească în perioada cât a fost student la Facultatea de Teologie de pe lângă Universitatea din Budapesta. În aceeaşi perioadă, calităţile sale pedagogice l-au recomandat să intre în învăţământ, devenind profesor la liceul Samuil Vulcan din Beiuş, iar apoi la Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea.

A devenit, pe rând, preot, protopop, arhidiacon şi canonic onorar. Cunoscut în epocă şi pentru talentul său de dirijor, Hubic era capabil "să dezlănţuiască adevărate vijelii de sunete", după cum l-a caracterizat profesorul Ioan Georgescu, şi el canonic la Academia orădeană. Împreună cu corul său – Unirea – Francisc Hubic a concertat în Oradea şi în alte localităţi din Bihor, iar mai apoi în mai multe oraşe transilvănene, între timp ajungând să dea răspunsurile liturgice la slujbele arhiereşti la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.

elevi ai Școlii de Arte Francisc Hubic2017. Liceu cu răsunet

Cele mai importante dintre drumurile făcute de Hubic împreună cu corul său au fost în Ungaria şi în Italia, în anul 1933. Pelerinajul a trecut prin Budapesta şi pe la Veneţia, ajungând apoi la Roma, unde a cântat la Biserica Sfântul Petru.

Punctul culminant a fost, pe 3 octombrie 1933, primirea în Sala Ducati de către Papa Pius al XI-lea, în faţa căruia corul a intonat "Tu eşti Petru", compus de Francisc Hubic, urându-i apoi Papei, de trei ori, "La mulţi ani!". Pentru activitatea sa, muzicianul orădean a fost răsplătit cu diplome de regii României Carol I şi Ferdinand I, iar Mihai I i-a acordat  distincţia Coroana României în grad de ofiţer.

S-a stins în anul 1947, lăsând moştenire mai multe compoziţii, între care liturghii şi imnuri – de pildă unul dedicat centenarului şcolii româneşti din Beiuş, ce urma să fie celebrat în 1948. Hubic este cunoscut şi azi pentru rolul său în muzică şi în învăţământul românesc din Bihor. În anii 1925-1926, împreună cu mai mulţi prieteni, a încercat să înfiinţeze la Oradea o şcoală superioară de muzică. Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Oradea s-a înfiinţat până la urmă în anul 1945, iar în 1954 a fuzionat cu Şcoala de Arte Frumoase, devenind Şcoala Populară de Artă. În 1990, aceasta a primit numele Şcoala de Arte Francisc Hubic, cum este cunoscută în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON