URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2023, 15:00

Oradea găzduiește pentru a treia oară congresul național de ecografie, la care se va discuta inclusiv despre utilizarea Inteligenței Artificiale în domeniu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei zile, Oradea va fi gazda celei de-a 26-a ediții a Conferinței Naționale a Societății Române de Ultrasonografie în medicină și biologie, al cărei președinte a fost ales, de altfel, șeful clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean, dr. Ciprian Brisc. 

La manifestare și-au anunțat participarea 70 de personalități din țară și străinătate, iar pe agendă sunt cuprinse maratoane de cazuri clinice, prezentări științifice și dezbateri, inclusiv despre folosirea IA în domeniul ecografiei.

Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unde de altfel a avut loc și precedentul congres găzduit de orașul nostru, în 2014. Tematicile stabilite de organizatori - Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB) și Facultatea de Medicină a Universității din Oradea în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență - vizează afecțiuni ale tubului digestiv, urologice, endocrinologice și mamare.

În prima zi, congresul va oferi pentru studenți un curs teoretic și cu aplicații practice hands-on la ecograf, iar un altul, de Point-of-Care Ultrasound, se adresează medicilor mai puțin familiarizați cu ecografia, dar care pot folosi această metodă de investigare pentru orientarea cazului spre specialitatea de care ține afecțiunea pacientului, utilizând inclusiv ecografe ultraportabile. 

Programul din ziua inaugurală va cuprinde, de asemenea, un maraton de cazuri clinice comentate, următoarele două zile fiind dedicate conferinței, cu multiple mese rotunde despre ecografia în urgențe, afecțiunile hepatice, tumori de căi biliare și colecist, ecografia musculo-scheletală, ecografie toracică, afecțiunile splinei, rinichiului, ecografie pediatrică, elastografia ca metodă de diagnostic, anatomie ecografică, precum și tehnici doppler și de ecografie cu substanță de contrast. 

Potrivit organizatorilor, va fi abordat și subiectul utilizării Inteligenței Artificiale în ecografie, vor avea loc sesiuni de lucrări științifice dedicate tinerilor cercetători, „având și posibilitatea de a participa la concursuri cu premii”. 

Președintele comitetului de organizare al conferinței este prof. univ. dr. Ciprian Brisc, șeful Secției Clinice de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean, președintele ales al SRUMB până în 2026, promotor al utilizării ultrasonografiei în cât mai multe specializări medicale.

„Așa cum un medic are dreptul de a purta stetoscop, ca să „asculte”, de ce nu ar folosi inclusiv un ecograf portabil, ca să-l „vadă”, indiferent că este specialist în gastroenterologie, interne, ATI, oftalmologie sau pediatrie”, spune acesta, îndemându-și chiar și confrații specialiști în medicină de familie să dobândească noi competențe și în ecografie.

Alături de 70 de personalități medicale invitate ca lectori, până în prezent s-au înscris 535 participanți. Medicii interesați încă se pot înscrie pe site-ul dedicat conferinței, www.srumb.medevents.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON