URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2020, 12:02

O alegere neobişnuită

O alegere neobişnuită (foto: generic, sursa: jami.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada asta de auto-izolare îmi aminteşte de o altă perioadă din viaţă în care m-am simţit departe de lume - cele 12 luni în care am făcut armata. Încorporat cu spaima în oase de sutele de poveşti îngrozitoare despre viaţa de buhai (aşa li se spunea celor din ciclul 1), mă aşteptam la ce e mai rău. Până la urmă n-a fost chiar aşa rău, ba chiar a fost nesperat de bine. Cu toate acestea, am aşteptat cu disperare ziua liberării, nerăbdător să revin în lumea civilă, firească.

În ziua plecării din armată am avut senzaţia că în timpul anului petrecut în haine verzi am stat pur şi simplu pe loc, în timp ce lumea se mişcase înainte, iar acum eu trebuia să trag tare să o prind din urmă. Oamenii pe care îi cunoşteam fuseseră liberi în anul meu pierdut, călătoriseră, se întâlniseră cu prietenii, fuseseră la chefuri, iubiseră, umblaseră prin concedii şi vacanţe, făcuseră paşi înainte, în timp ce eu nu făcusem nimic în afară de a tăia din calendar zilele rămase.

În situaţia actuală, când se va încheia starea de urgenţă şi vom ieşi din izolare tiptil-tiptil, ca urşii după hibernare, ne vom întoarce într-o lume care, la fel ca noi, a cam stat în loc. Nu se va mai pune problema să prindem pe cineva din urmă, cu excepţia celor pentru care pandemia a fost mană cerească. 

Vom fi toţi cam în acelaşi stadiu de mirare, de confuzie, de nedumerire. Vom redescoperi treptat lucrurile cu care eram obişnuiţi, ne vom mişca încoace şi încolo fără voie de la Poliţie, vom fi liberi, chiar dacă în doze progresive. Iar libertatea ne va demonstra încă o dată că nu e o tipă simplă, mai ales pentru cei care nu ştiu să o aprecieze.

Într-un episod din serialul de animaţie "Laboratorul lui Dexter", personajul principal, convins că va muri, se hotărăşte să îşi elibereze toţi roboţii pe care îi folosea în proiectele sale secrete. Le deschide uşa garajului şi îi îndeamnă: "Sunteţi liberi! Plecaţi!". Iar cum maşinăriile nu înţeleg ce se întâmplă, Dexter le împinge în faţa casei şi le abandonează în mijlocul drumului. Rămaşi singuri, roboţii încep să clipească nedumeriţi, iar apoi, treptat, încep să înţeleagă ce se întâmplă: "Liberi? Suntem liberi? Suntem libeeeeri!"... Pentru ca, în clipa următoare, un camion să treacă peste ei şi să îi facă una cu pământul.

Exemplul acesta nu e chiar atât de pueril pe cât pare. Dacă unii n-au înţeles până acum ce este libertatea, au avut ocazia în ultimele luni să o conştientizeze pe pielea lor. Cred că, pentru o perioadă cel puţin, o vor aprecia mai mult decât până acum, cu atât mai mult cu cât libertatea care va urma nu va semăna foarte mult cu libertatea de dinaintea pandemiei. 

Cum pe duşmanul microscopic ce ne-a ţinut în case nu ne putem răzbuna, ne răfuim deja cu semenii, cu cei care ne-au ţinut închişi cu ordonanţe, carantine şi amenzi. Vrăjiţi de mirajul "relaxării" care ni se anunţă, aproape nu-i mai credem că ne-au vrut binele. Nu-i de mirare: e foarte neobişnuit să ai de ales între libertate şi sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON