URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2020, 14:48

Nu vă speriați prea tare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape zilnic apare ceva ce trebuie să ne sperie: un cutremur, o epidemie, o criză economică, un asasinat, un conflict militar, un protest, o poluare, o luare de ostatici, un scandal... Apetența mass-media pentru subiecte de genul acesta este explicabilă, dar parcă nu se mai practică deloc echilibrul. Aparent, omenirea nu mai poate funcționa decât cu sabia deasupra capului și cu sula vârâtă în coaste.

Se spune că un om informat este un om puternic. Dar, de când primim informații în valuri tzunamice din orice punct al pământului despre toate grozăviile, ororile și nemerniciile care se întâmplă pe glob, mi se pare că nu mai suntem deloc niște oameni puternici, ci, dimpotrivă, tot mai fricoși și mai speriați.

Pe bunică-mea nu cred că ar fi îngrijorat-o un virus apărut în China în vecii vecilor, iar ideea unui conflict între SUA și Iran ar fi lăsat-o la fel de indiferentă. E drept că vremurile s-au schimbat, iar un virus apărut ieri, în China, poate ajunge mâine la tine în oraș, iar un război se poate întinde în întreaga lume cât ai bate din palme.

Nu cred că mințile noastre sunt pregătite pentru volumul mare de informație care ne invadează din toate părțile. Partea civilizată și modernă a umanității pare să fie în faza copilului scăpat nesupravegheat la consola de jocuri sau la tabletă și care nu se mai poate opri. Informația este, fără îndoială, un drog, iar efectul asupra creierului începe să fie nociv.

E posibil ca trendul de a fi super-informat să se inverseze în timp și oamenii să învețe să se protejeze de anumite informații. Să fim sinceri, multe dintre lucrurile pe care le aflăm nu ne interesează sau nu ne afectează, dar curiozitatea, una dintre trăsăturile noastre definitorii, ne împinge să le aspirăm încontinuu.

Dar, până atunci, ar trebui să privim supra-producția de știri fatidice și informații și din altă perspectivă. Oamenii speriați sunt mai ușor de manipulat și de convins, cheltuie mai ușor bani pentru a scăpa de anumite amenințări, reale sau imaginare, fac orice pentru a se considera în siguranță. Pe de altă parte, faptul că este consumator de informație îl face o cifră în studiile de audiență, ecuație ce se termină tot la bani.

Așa că ar fi recomandabil să ne liniștim puțin, să nu ne mai panicăm pentru orice. Mâine dimineață, soarele va răsări, iar seara va apune. Păsările vor continua să zboare, albinele vor continua să polenizeze, oamenii buni vor face în continuare lucruri bune, oamenii răi se vor ocupa tot cu relele, unii se vor naște, alții vor muri. Lumea are felul ei de a merge înainte, iar de sfârșit, se va sfârși fără să ne ceară părerea dacă suntem de acord sau nu.

Ar trebui să consumăm mai puține informații, să ascultăm mai multă muzică și să citim mai multe cărți. Iar ca un plus de precauție, să ne spălăm mai des pe mâini și să tușim în batistă. Hai că scăpăm și de data asta!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON