URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Scumpirea energiei și inflația anunță sărbători de iarnă mai austere ca oricând

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 12 decembrie 2022, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive.

Sărbători de criză

Bihorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă de după criza din 2008, pe fondul inflaţiei de 16%, care reduce dramatic puterea de cumpărare.

Scumpirea vieţii şi facturile la energia electrică, venite pe mai multe luni, îi obligă pe pensionari să ia bani împrumut, creditele acordate de CARPO crescând cu 80% faţă de anul trecut, în timp ce vânzările magazinelor de cartier s-au înjumătăţit, fără să îşi revină nici măcar de Sfântul Nicolae, fiindcă inclusiv bihorenii până acum fără probleme financiare au început să cumpere doar strictul necesar.

Sărăcie fără granițe

În ciuda plafonării prețurilor la alimente de bază și, vreme de un an, la carburanți, vecinii din Ungaria resimt și ei o tot mai aspră scădere a nivelului de trai.

Dacă până în 1989 românii își invidiau frații de lagăr socialist, iar în anii 90 se aprovizionau dincolo de Borș, ungurii s-au trezit cu benzina și cu produse uzuale mai scumpe decât la noi, cu limitarea cantităților de alimente pe care le pot cumpăra, ba chiar și cu lipsuri, așa încât aleg magazine din Oradea.

Turnul dintre case

Proiect controversat de revitalizare a zonei fostei fabrici Lemnul prin construirea unui bloc cu 7 etaje. 

Arhitectul clujean Eugen Pănescu, autorul PUZ-ului zonei centrale a Oradiei, și-a ridicat riveranii străzii Evreilor Deportați în cap prin proiectarea unor clădiri care depășesc cu cel puțin două etaje limitele de înălțime pe care tot el le-a stabilit.

Dreptate amânată

Curtea de Apel Oradea amână de un an verdictul definitiv în cazul fostului şef al DGASPC Bihor, Călin Puia, acuzat că a muşamalizat grozăvii săvârșite împotriva unor copii cu nevoi speciale. 

Alături de şase foşti subalterni acuzaţi de purtare abuzivă, Puia e inculpat într-un proces tergiversat vreme de șase ani şi care la Judecătoria Oradea s-a terminat pentru abuzatori cu o condamnare cu suspendare, iar pentru fostul director cu un simplu... avertisment.

Scăpați de comunism

Finalul anilor ’80 a adus căderea Cortinei de Fier dintre Est și Vest și dispariția regimurilor comuniste.

De Crăciunul lui 1989, orădenii și-au luat „rația de libertate”, în urma căderii cuplului Ceaușescu, dar, spre deosebire de celelalte țări, schimbarea s-a făcut printr-o revoluție sângeroasă, care a lăsat în urmă numeroase victime.

Miss á la Binș

Doi artizani din Bihor au creat cojocul și barta de mireasă pentru reprezentanta României la concursul Miss International.

Bucureșteanca Ada Maria Ileana se va transforma într-o beiușeancă a anilor 1930 la Tokyo, unde va purta, la proba de costum popular, ținuta anume pregătită pentru ea de ONG-ul Etnotique, realizată cu pricepere de Ana Popa, din Ghighișeni, și de Carmen Hotean, din Beiuș.

TIMP LIBER:

Crăciun cu staruri

Vedetele muzicii românești vor cânta la Oradea, care devine pentru a treia oară „Orașul Faptelor Bune”.

Vreme de o săptămână, orădenii vor avea invitați speciali la Târgul de Crăciun, pe scena căruia vor urca, printre alții, Smiley, Delia, Carla’s Dreams, Theo Rose, The Motans și Spike.

OPINII:

Mircea Chirilă:
Salarii mici în Oradea Mare?

Mulți cetățeni se plâng că în Oradea sunt cele mai mici salarii din țară, dar în același timp și cele mai mari impozite. Cei care țin partea primarului zic că nici măcar nu există date de la Statistică pentru Oradea, ci doar pentru județ, iar impozitele trebuie ținute sus dacă vrem să avem o administrație performantă.

Adevărul este pe la mijloc, însă eu am îndoieli când aud despre salariul mediu...

Adrian Criș:
Boicot, dar cum?

O știre a cotidianului austriac Kronen Zeitung din 8 decembrie - ziua când cancelarul Karl Nehammer și succesorul său la șefia Internelor, Gerhard Kraner, refuzau românilor libera circulație în Schengen - spune despre micimea vieneză mai mult decât orice analiză politică ori diplomatică. Sub titlul „10 ore de inspecție: Vama descoperă un arsenal de contrabandă într-un autocar”, jurnalul relata că la punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf, dinspre Ungaria, bravii oameni ai legii austrieci au descoperit, după 10 ore de inspectare a unui autocar pornit din Chișinău spre Franța, următorul „arsenal”: 270 kg carne, 7 kg ouă, 63 kg brânză, 8 kg fasole, 66 kg struguri și 50 kg mere...

ORADEA NOASTRĂ:

Expo-Ruina

Chiar dacă nu este un monument istoric, micuța seră de pe Aleea Ștrandului, pe care orădenii o știu sub numele de Expo-Flora, ar merita pusă în valoare.

Cu o istorie de aproape jumătate de secol, timp în care a fost gazda singurei grădini botanice din oraș, sera a ajuns azi un „monument” de delăsare.

Singura clădire din Oradea care a găzduit o mică grădină botanică este azi părăsită și cu un aspect dezolant...

Ca la carte!  

Operatorul RER Vest se asigură că toți cetățenii pe care îi deservește au parte de servicii de salubritate conforme cu standardele europene, colectând deșeurile cu utilaje distincte, astfel încât fiecare fracție să ajungă la locul potrivit.

Așa cum este firesc pentru o comunitate responsabilă față de mediu, strădania companiei de salubritate trebuie dublată de un mic efort al cetățenilor.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum era sărbătorită ziua de 1 Decembrie

1 Decembrie este data aniversării unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, în anul 1918. În perioada interbelică, data nu reprezenta o sărbătoare națională, dar era aniversată cu vii manifestări. Dintr-o relatare a Gazetei de Vest din 1929 aflăm că după liturghia și Te Deum-urile de la catedralele ortodoxă și greco-catolică, după-masa a avut loc, în sala mare a Teatrului, o serbare a asociației Astra. În cadrul său, în urma intonării Imnului Regal, profesorul I. Silaghi a ținut o prezentare a evenimentelor din 1918. Corul școlii normale de fete a susținut spectacolul „Păltinel cu frunza lată”, iar corul școlii normale de băieți a cântat piesa „Cât e fata de micuță”...

Calea anti-poluare

Metalul cu cea mai largă întrebuințare, după fier, aluminiul este atât de răspândit în industria ambalajelor pentru că este și ușor de reciclat.

Doze de suc, folii, cutii de conserve, toate aceste obiecte confecționate din aluminiu pot fi valorificate. Firește, cu o condiție: să fie colectate separat.

Inovator... de nevoie

Cine și-ar fi imaginat că cel mai vechi „tron” al lumii ar mai putea fi inovat? Orădeanul Teodor Gomboș speră că va deveni un om de afaceri de succes, grație unui produs unic pe care l-a scos la vânzare: o toaletă care folosește rumeguș în loc de apă.

Cu entuziasm și curaj, s-a lansat în lumea afacerilor ca primul producător din lume al unor toaletele ecologice pe bază de rumeguș și complet automatizate, ale căror deșeuri nu trebuie epurate, ci pot deveni îngrășământ. În loc să tragă apa, utilizatorul privește doar cum toaleta se „spală” cu rumeguș.

PREMIILE LUI BIHOREL

Jos uniforma! Polițistul care i-a dat mașina de serviciu lui Victoraș Micula a fost condamnat. Ce pedeapsă a primit afaceristul; Mersul pe jos face piciorul frumos: Oradea stă prost la stațiile pentru încărcarea electrică a mașinilor; Blocuri de Lugaș: Se construiesc sau nu blocuri ANL la Lugașu de Jos?; O treabă murdară: Orădenii, exasperați de noroaiele aduse de constructori în centru; Reclamații fără reacții: Oradea City Report devine cam... degeaba; Sporuri în anchetă: Spitalul Județean din Oradea ia la puricat sporurile Covid...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ca la carte!
Nu mai prostiți oamenii ... pentru că, dacă sună un orădean la numărul de telefon pe care tot Bihoreanul l-a publicat, ți se răspunde politicos că nici vorbă să se ridice de la domiciliu, de către RER, deșeuri din construcții, echipamente majoritar feroase sau resturi vegetale. Pentru ca după aceea, chiar în ultima zi de campanie atât de mediatizată, sună înapoi un altul de la RER care zice că are mașina pregătită în capătul celălalt al orașului față de adresa ta ... că-i toantă operatoarea și, dacă tot ți-ai rezolvat problema întretimp, să te gândești cu drag la RER, mai spre primăvară.
Postat 12 Decembrie 2022, 11:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON