URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Primăria Oradea vrea să renunțe la noul CET pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

(În)CET fără gaz

După nici cinci ani, Primăria Oradea vrea să renunţe la noul CET pe gaz, pentru a evita plata a 60 milioane de lei pe an pentru poluarea produsă prin gazele cu efect de seră.

Noua centrală, construită printr-o investiţie de 55 milioane de euro şi considerată la inaugurare una dintre cele mai performante din România, urmează să fie înlocuită în următorii ani cu soluţii de încălzire pe apă geotermală în cartierele Nufărul şi Ceyrat şi panouri fotovoltaice amplasate la Santău Mic.

Dau şacalii!

Locuitorii din Sânmartin sunt îngroziţi de apariţia unor fiare care le intră peste noapte în gospodării ca să le vâneze pisicile şi animalele de casă.

Prădător până de curând necunoscut în Bihor, şacalul auriu - observat de localnici în Sânmartin şi Băile Felix, iar de vânători în Paleu, Borş, Cefa, Săcueni, Copăcel şi Vârciorog - pune în pericol fauna locală prin adaptabilitate şi capacitatea sporită de a se înmulţi.

Soldaţi anti-cancer

Un cuplu de orădeni a creat o comunitate pentru sprijinirea bolnavilor de cancer, după ce bărbatul a suferit de temuta boală.

Soţii Alina şi Sandu Dascăl susţin ateliere creative cu bolnavii, îi încurajează pe patul de suferinţă şi organizează campanii inedite, inclusiv una în care au colectat păr pentru peruci destinate celor afectaţi de chimioterapie.

Tata răniţilor

Un medic de familie din Bihor are în grijă un sat unde îşi începe fiecare zi de lucru cu un pacient în stare gravă şi le încheie pe majoritatea vizitându-i pe cei sărmani. 

Fost asistent universitar, doctorul Valentin Pantea îngrijeşte în Bicăcel oameni care îl caută şi de lângă Oradea ori chiar din alt judeţ, îi sprijină material pe pacienţii nevoiaşi, promovează vaccinarea dinainte de pandemie şi a creat cel mai mare grup de Facebook al medicilor de familie din ţară, ca să se ajute unii pe alţii.

TIMP LIBER:

Staruri la Oradea

Doi artişti de prim rang, tenorul José Carreras şi saxofonistul Jan Garbarek, vor concerta, în premieră, în Piaţa Unirii.

Programate la interval de o săptămână, concertele vor fi evenimentele culturale ale anului în Oradea, biletele fiind puse în vânzare la preţuri între 85 şi 200 de lei.

ORADEA NOASTRĂ:

Giganţi uitaţi

Sequoia sunt cei mai înalţi arbori care există pe Pământ şi, totodată, printre cei mai rezistenţi. Nici focul nu-i poate distruge, aşa că pot atinge vârste milenare. Imensitatea lor îi face căutaţi de turiştii din toată lumea.

În Europa, doar şapte ţări se pot lăuda că au pe teritoriul lor sequoia, una dintre ele fiind România. Şi, deşi mulţi orădeni nu ştiu, oraşul lor este singurul loc din ţara noastră unde trei asemenea giganţi cresc unul lângă altul! Fără să fie băgaţi în seamă de orădeni ori de Primărie...

Maratonist la clape

Născut într-o familie de muzicieni orădeni, pianistul Thurzó Zoltán a moştenit nu doar talent, ci şi dorinţele neîmplinite ale bunicului său, violonistul şi muzicologul Thurzó Sándor.

Visul lui Zoli, singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte, este ca oraşul să aibă un muzeu al muzicii. Pentru asta, este decis să doboare un record mondial şi să cânte continuu aproape şase zile.

Oradea ieri, Oradea azi

Construite pe sub bulevardele aglomerate în anii ’70-’80, pasajele pietonale din Oradea au rolul de a facilita trecerea în siguranţă a pietonilor de pe o parte pe cealaltă a carosabilului.

Deşi utile, pasajele nu erau întreţinute, nici imediat după darea în uz, nici în anii de după. În 1990, ziarele locale arătau, de pildă, că pasajul pe sub bulevardul Dacia se inunda la fiecare ploaie mai serioasă şi era neiluminat. Prin urmare, nimeni nu prea îl folosea.

Pasajul din faţa magazinului Crişul era şi el într-o stare proastă, în interior existând însă câteva tarabe unde se vindeau flori, seminţe şi bilete de tramvai...

Aruncaţi cu rost!

Până în anul 2030, în gropile de gunoaie din România vor mai putea ajunge doar 10% din deşeurile pe care le aruncă cetăţenii, după cum prevede o recentă Ordonanţă a Guvernului. Asta înseamnă că şi orădenii, chiar dacă au experienţă în colectarea separată, vor trebui să-şi îmbunătăţească obiceiurile.

Pentru a stimula locuitorii oraşului să separe resturile biodegradabile, Primăria şi RER Vest le împarte tuturor coşuri de culoare maro dedicate colectării acestora în interiorul locuinţelor.

Colectare fără noxe

Responsabilă cu colectarea deşeurilor aruncate de cetăţenii din Oradea şi din 25 de comune vecine, compania RER Vest este preocupată ca această activitate să nu fie doar eficientă, ci şi cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Tocmai de aceea, operatorul de salubritate şi-a înnoit flota, astfel încât, acum, 83% din utilaje sunt din categoria Euro 6, cele mai puţin poluante.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
RER, cel mai mare tun a lui Bolojan
Numai un interes financiar direct a lui Bolojan, RER nu si-ar permite astfel de abuzuri. In 4-5 ani Bolojan pleaca la Bucuresti si procurorii vor face curat ca si cu Govoreanu si Urbana. Hahahaha!
Postat 16 August 2021, 10:52 de MASSIMO
Aruncatul rostului.
Spre deosebire de RER, jumătate din județ se află în operarea AVE Bihor (un apendice al Keviep). La AVE se face o așa-zisă colectare selectivă, dar nu se taxează la volumul deșeurilor în corelare cu numărul de ridicări. La AVE se facturează la preț fix lunar contractat, indiferent câte ridicări se asigură. De aceea, în mediul rural și câteva orașe ale județului este mai scumpă colectarea gunoiului față de localitățile unde acționează RER. Și asta e moștenirea lui Bolojan pentru bihoreni, având în vedere că acest CJ Bihor este responsabil cu întreg sistemul de management integrat al deșeurilor.
Postat 16 August 2021, 09:58 de KP
CET fără gaz.
Ca să fie clar pentru tot "bihoreanul". Nu e vorba de renunțarea la o investiție de 55 milioane cât spune "fițuica partidului". Doar motorul de Boeing adaptat pe gaz, cu toate accesoriile, montaj și asistență, a costat orașul 76 milioane Euro. Asta se adaugă la cele 55 milioane pentru lucrările de refacere și modernizare (C+I) a vechii centrale. Apoi, transferul activității și insolvența vechii companii publice a costat peste 30 milioane Euro. Mai sunt apoi și "certificatele verzi" nevalorificate corespunzător, date cu împrumut pe degeaba unor orașe liberale "prietene" și care înseamnă peste 6 milioane Euro. Bașca costurile mentenanței, gazului de până acum și resurselor umane, parțial subvenționate de municipiu în ultimii 5 ani cu aproape 4 milioane Euro. Așadar, moștenirea lui Bolojan și a PNL-ului la prosperitatea orașului, doar la capitolul termoficare, se ridică la cca. 171.000.000 Euro. Asta înseamnă aprox. 850.000.000 RON, adică bugetul urbei pe un an întreg. Falimentul e aproape, iar vinovații trebuie puși la mari cazne pentru ce au făcut cu banii noștri, ai contribuabililor.
Postat 16 August 2021, 09:48 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON