URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce au devenit parcurile din Oradea periculoase pentru copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 29 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Jungla din parc

Lipsa pazei din parcurile Oradiei le face periculoase pentru copiii ieșiți la joacă, în ciuda milioanelor de euro investite de municipalitate pentru a le face mai atractive. 

Confruntată cu realitatea reclamată de orădeni, responsabilii Primăriei tot nu vor să angajeze paznici pe lângă rarele patrule de poliție și jandarmi, dar vor suplimenta supravegherea zonelor verzi cu circa 100 de camere, în speranța că teama de ele va crește gradul de siguranță a parcurilor.

Gloanțe printre case

Locuitorii cartierului Grigorescu II se simt în pericol din cauza braconierilor. 

Proprietarii din strada Apateului se plâng că braconierii trag cu armele ziua în amiaza mare, la câțiva metri de curțile lor, cu riscul unor accidente mortale, iar Poliția nu îi identifică și nu-i trage la răspundere, cerându-le să adune ei... probele.

Adio, școală!

Sute de copii din Bihor se lasă de școală în fiecare an, fără să știe ce ar putea face în viitor.

Numărul mare al elevilor care renunță la studii înainte de a absolvi măcar cele 10 clase obligatorii a determinat Ministerul Educației să deruleze mai multe programe menite să-i țină în școli, oferindu-le fie mâncare, fie ore suplimentare de pregătire.

Orașul ia tot!

Primăria este fericita succesoare a tuturor orădenilor care au decedat fără să aibă moștenitor. 

Municipalitatea orădeană are în diferite stadii de soluționare 11 cazuri de moșteniri rămase fără urmaș, de pe urma cărora urmează să preia o casă pe strada Ana Ipătescu și mai multe apartamente sau garsoniere.

Vine executarea!

Numărul orădenilor cu restanțe față de bugetul local a crescut cu 26% în ultimul an, motiv pentru care Primăria anunță măsuri în forță. 

Municipalitatea va transmite săptămâna aceasta 17.000 de decizii de impunere orădenilor cu datorii, în pregătirea unei campanii de executare silită pentru recuperarea restanțelor adunate până la finele lunii martie.

„Doctorii” muzeului

BIHOREANUL a intrat în culisele Muzeului Țării Crișurilor și vă dezvăluie cum sunt restaurate piese de valoare înainte să fie expuse privirilor vizitatorilor.

Specialiștii refac culorile picturilor vechi de secole, reconstituie ceramică din bucăți ca într-un puzzle și curăță cu migală pergamente și cărțile vechi, având în lucru inclusiv cunoscuta Biblie de Oradea, tipărită în 1661.

Popice cu tramvaie

Oradea găzduiește sâmbătă Campionatul European al vatmanilor, cu concurenți din 25 de mari orașe. 

Competiția ce se va desfășura în Piața Unirii va avea probe spectaculoase, cum ar fi biliard și popice cu tramvaie, iar evenimentul se va încheia cu un concert Irina Rimes.

OPINII:

Mircea Chirilă:
Soluții pentru parcări

Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu. Se speră că astfel nu vor mai rămâne locuri goale blocate, dar...

Adrian Criș:
România eșuată

Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea. De meserie profesor, Iohannis a afișat o indiferență rectilinie și uniformă...

PREMIILE LUI BIHOREL:

Director 3 în 1: Noi suspiciuni în ce-l privește pe directorul Colegiului „Partenie Cosma” din Oradea; Partidul, aurul și ardelenii: AUR Bihor, sancționat de Poliția Locală pentru că a început să-și pună afișe electorale; Judecata de valoare: anchetă la OTL, după ce două tramvaie s-au ciocnit în Oradea; Poftiți în trecut! Școală de vară cu „expirăciuni” online la Universitatea din Oradea; Spaima Primăriei: Un orădean se opune cu îndărătnicie asfaltării străzii sale; Vechitură turistică: Info-point epirat și inutil pentru vizitatori, în centrul Oradiei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON