URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
12 Iunie 2017, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criminalii de copii

După trei decenii de dezinteres, procurorii vor ancheta din vina cui au murit, în întuneric, frig, foame şi mizerie, 138 de copii cu handicap "îngrijiţi" în "lagărul de la Cighid". BIHOREANUL i-a căutat pe medicii orădeni care au condus orfelinatul groazei, soţii Liana şi Marin Barbu, complet ignoraţi până acum, şi a avut surpriza să descopere două persoane captive mentalităţii anilor ‘80. Ei susţin că nu puteau salva de la pieire nici măcar un singur copil, că toată vina aparţine "sistemului" care "i-a trimis să moară" la Cighid, dar şi că pentru asemenea pacienţi "nerecuperabili" nu era cazul "să-şi piardă vremea" nişte medici specialişti. 

Euro-gaşca

Eurodeputatul PSD-ist Emilian Pavel şi-a angajat consultanţi doar din rândul prietenilor din partid. Pe lângă opt asistenţi, Pavel a contractat pe banii Parlamentului European şi şapte firme de consultanţă, din care patru sunt patronate de membri PSD Bihor, iar alte trei de tovarăşi de partid din Bucureşti.

Toţi pentru unii!

Despăgubirile de 150.000 euro la care au fost condamnaţi doi medici din Beiuş care au pierdut o tânără pe masa de operaţie au fost plătite din banii... beiuşenilor. Ca să recupereze banii primiţi cu împrumut de la Primărie, Spitalul Beiuş a deschis proces de pretenţii împotriva anestezistului Vladimir Topală şi a ginecologului Radu Scridon, însă disputa nu s-a terminat nici până azi.

Atacanta noastră

Partida de handbal feminin România - Austria, jucată vinerea trecută la Oradea pentru calificarea la Mondiale, a readus-o acasă pe campioana Gabriella Szücs. Sportiva legitimată la HC Dunărea Brăila este fericită că şi-a împlinit visul de a juca, în Naţionala României, în faţa părinţilor, rudelor şi prietenilor din oraşul natal.

Escroci la telefon

Metoda Accidentul continuă să facă victime: în doar două luni cinci pensionari orădeni au fost păcăliţi cu peste 30.000 euro. Procurorii bihoreni l-au trimis după gratii pe unul dintre membrii bandei care a îngrozit părinţii mai multor orădeni plecaţi la muncă în străinătate, momiţi să despăgubească "victimele" unor accidente imaginare pe care le-ar fi provocat copiii lor.

Ai parcat, te-am tunat!

Atribuirea parcărilor de domiciliu de către asociaţiile de proprietari a lăsat fără locuri chiriaşii din cartierele aglomerate, dar şi vizitatorii şi chiar ambulanţele. Sute de şoferi se ceartă în fiecare lună din cauza incapacităţii Primăriei de a amenaja locuri de parcare suficiente, de a asigura locuri de rezervă şi de a construi parcaje subterane între cvartalele de blocuri.

Oradea şi Pistruiatul

În vara anului 1973, Oradea a devenit platoul de filmare al popularului serial "Pistruiatul". Întins pe zece episoade, filmul surprinde, în imagini ce fac şi acum deliciul nostalgicilor, oraşul de acum jumătate de secol, definit atât prin eleganţa, cât şi prin cenuşiul clădirilor din centru, dar şi prin farmecul cartierelor vechi, al depoului CFR şi fostei fabrici de cărămidă din Calea Clujului.

Oradea la pas

Piaţa Unirii va fi închisă traficului auto în fiecare weekend, pentru a face loc pietonilor şi turiştilor. Municipalitatea vrea să crească atractivitatea oraşului prin noi evenimente, prin extinderea zonelor pietonale, obligarea localurilor să ţină deschis sâmbăta şi duminica, reabilitarea clădirilor şi transformarea sălii mari a Primăriei în muzeu.

Vidul dintre ziduri

În lipsa unei strategii eficiente, Cetatea Oradea rămâne neatrăgătoare la un an şi jumătate după redeschidere. Unul dintre cele mai importante monumente medievale din ţară este administrat, provizoriu, de o juristă, are spaţiile de alimentaţie publică aproape pustii şi nu a fost echipat nici măcar cu indicatoare turistice spre cele mai importante puncte de vizitat.

Hai la picnic!

La finalul acestei săptămâni, Parcul 1 Decembrie devine gazda celui mai mare picnic organizat vreodată în Oradea.
Pe spaţiul verde din inima oraşului vor fi aduse pături şi hamace, iar participanţii vor fi tentaţi cu burgeri, bruschete, îngheţată şi gogoşi. The Big Picnic include şi alte "bunătăţi", precum proiecţii de filme în aer liber şi multe concerte cu formaţii tinere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON