URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2021, 16:59

Nici un caz confirmat cu Covid din noua tulpină „britanică” în Bihor, în ciuda zvonurilor

Nici un caz confirmat cu Covid din noua tulpină „britanică” în Bihor, în ciuda zvonurilor sursa foto: Getti Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce în comuna Şinteu a explodat numărul infectărilor cu SARS-CoV-2, localnicii dau vina pe consăteni recent veniţi din Marea Britanie, care ar fi adus cu ei o nouă tulpină a virusului, cea "britanică", transmiţându-l şi altora, după ce au petrecut într-un restaurant de pe raza comunei.

Autorităţile din Bihor afirmă, însă, că nu există date care să confirme ipoteza, ba - mai mult - depistarea noilor tulpini nici nu poate fi făcută în laboratoarele din judeţ, din cauza costurilor ridicate. Pe de altă parte, restaurantul "incriminat" a şi fost închis săptămâna trecută şi, culmea, în Şinteu nu s-a întors nimeni din Marea Britanie. Psihoza este, însă, mare...

Dublare în cinci zile

De aproximativ o săptămână, unitatea administrativ-teritorială din Bihor cu cea mai mare răspândire a cazurilor Covid cumulate în ultimele 14 zile şi raportate la totalul populaţiei este comuna Şinteu, unde în dimineaţa zilei de luni, 25 ianuarie, incidenţa a ajuns la 17,43 cazuri la mia de locuitori după ce 19 localnici au fost diagnosticaţi în ultimele două săptămâni.

Cu cinci zile în urmă, pe 20 ianuarie, incidenţa era de 9,17 la mia de locuitori, Şinteul având atunci 10 cazuri Covid depistate (la o populaţie totală de 945 persoane, conform ultimului recensământ).

De la restaurant

Unii locuitori afirmă că "molima" ar fi fost răspândită de consăteni recent întorşi din Marea Britanie, care ar fi adus cu ei noua tulpină, popular denumită "britanică", şi ar fi fost la restaurantul Huta Slavia, de pe marginea DN 1H Aleşd - Zalău.

Zvonul e dezminţit de proprietarul localului, Miroslav Iabloncsik, care este şi consul onorific al Slovaciei. "N-a venit niciun localnic din Şinteu din Marea Britanie. Da, în Şinteu sunt oameni care au Covid, dar s-au îmbolnăvit unii de la alţii, nu de la cineva venit din străinătate. La noi la restaurant clienţii au stat ca în orice alt local (n.r. - fără mască) în timp ce au luat masa, dar de joia trecută (n.r. – 21 ianuarie) l-am şi închis. Nu poţi pune zvonurile răspândirii Covid pe seama noastră, e ca şi cum în Oradea cineva s-ar îmbolnăvi şi ar spune că a luat Covid de la Hilton sau de la restaurantul din Cetate, fără nicio dovadă", a declarat Iablocsik BIHOREANULUI.

Panică extinsă

Cu toate astea, panica s-a extins dincolo de graniţele comunei, fiind alimentată şi de ştirile pe care aceştia le citesc pe internet. "Am văzut că premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că noua variantă a coronavirusului este "cu 30% mai mortală" decât cea originală, provenită din China", spune un slovac din Aleşd, ai cărui părinţi sunt în Şinteu.

De menţionat, însă, că după această declaraţie a şefului Guvernului de la Londra, experţii britanici au arătat că nu există date ştiinţifice de acest fel, singura certitudine fiind că tulpina britanică este mult mai contagioasă.

Cert e că zvonul privind existenţa unei noi variante a coronavirusului a ajuns şi în Oradea, chiar în Spitalul Municipal, unitatea anti-Covid a judeţului, vehiculându-se că aici ar exista pacienţi găsiţi cu "tulpina britanică".

Focare în familii

Autorităţile din Bihor susţin însă că la nivelul judeţului nu a fost identificată sau raportată nicio îmbolnăvire provocată de SARS-CoV-2 în noi variante. "Nouă nu ne-a raportat niciun laborator că ar fi fost detectată o formă nouă de coronavirus, diferită de cea pe care o cunoaştem", a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului.

Potrivit acesteia, în Şinteu există "focare familiale", după ce "de Crăciun şi Revelion oamenii s-au vizitat între ei, iar de atunci se confirmă câte 1-3 cazuri noi în fiecare zi". "Azi (n.r. – luni), va fi o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar noi (n.r. – DSP) vom recomanda închiderea tuturor unităţilor HoReCa din Şinteu", a mai spus directorul DSP Bihor.

Imposibil de "secvenţiat"

Pe de altă parte, potrivit medicilor de laborator, în Bihor nici nu există echipamente care să permită diferenţierea între diferite tulpini ale SARS-CoV-2, astfel de analize fiind foarte scumpe.

"Secvenţierea coronavirusului nu poate fi făcută cu logistica pe care o avem. Ar fi, de altfel, analize foarte scumpe. Nici nu ştim dacă este esenţial că există o tulpină nouă, de vreme ce orice tulpină ar fi în circulaţie măsurile de precauţie trebuie să rămână aceleaşi şi să fie respectate de populaţie, indiferent că este o tulpină de tip chinezesc sau de tip britanic", a explicat, pe înţelesul publicului, un medic.

Deja circulă

În România, primele cazuri Covid cu noua tulpină britanică au fost confirmate săptămâna trecută, întâi la o persoană din Giurgiu, apoi la alte două din Bucureşti, angajate la o şcoală, iar luni şi la o persoană din Suceava, secvenţierea coronavirusului identificat la acestea făcându-se la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

Potrivit anchetelor epidemiologice, cele trei persoane din Giurgiu şi Bucureşti nu au călătorit în afara ţării, ceea ce ar însemna că noua tulpină deja are o răspândire intracomunitară. Pe de altă parte, cele trei persoane sunt în stare de sănătate bună, izolate la domiciliu, iar anchetele epidemiologice se desfăşoară şi în cazul contacţilor acestora.

"O nouă pandemie"

Pe plan mondial, guvernele mai multor ţări s-au declarat îngrijorate de răspândirea noii tulpini de Covid, un consilier ştiinţific al premierului Franţei, Emmanuel Macron, afirmând că acest lucru înseamnă, practic, "o nouă pandemie". De altfel, în această ţară a fost extins intervalul orar în care cetăţenii nu se mai pot deplasa în afara locuinţelor după lăsarea întunericului.

Pe de altă parte, Israelul a decis şi suspendarea tuturor curselor aeriene comerciale pentru a încetini ritmul de răspândire a noii variante a coronavirusului până la vaccinarea unui număr mai mare de cetăţeni, pentru a exista cât mai mulţi imunizaţi, în condiţiile în care experţii consideră că vaccinurile anti-Covid autorizate până în prezent sunt la fel de eficiente şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noile tulpini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Alo Bill Gates
Nu o iei pe CrisDumi cu tine, sau cel putin o injectie:::)))
Postat 26 Ianuarie 2021, 00:46 de Sandu2100
Știați că ...
... dacă mass-media de pe întreaga planetă ar intra în carantină, fără a mai avea acces la informații publice timp de două săptămâni, Covid-19 ar dispărea de parcă n-ar fi fost vreodată ?!?
Postat 25 Ianuarie 2021, 19:06 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON