URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
09 Noiembrie 2023, 17:20

"Ne vindecăm împreună": Ore de yoga, kinetoterapie în apă şi întâlniri cu specialiști, toate gratuite pentru pacienţii oncologici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Buni Prieteni din Oradea, care informează, sprijină şi încurajează pacienţii oncologici adulţi din judeţul Bihor prin diferite programe, a lansat un nou proiect prin care doritorii vor putea participa gratuit la ore de yoga, kinetoterapie în apă şi întâlniri cu specialişti din diverse domenii.

Proiectul "Ne vindecăm împreună" a fost lansat la începutul lunii octombrie şi se desfăşoară până în 15 decembrie.

În cadrul acestuia, în fiecare săptămână au loc mai multe ateliere şi cursuri menite să-i ajute pe cei care primesc tratament ori care se află în monitorizare, să se integreze în societate, să vorbească mai lejer despre probleme lor, să aibă un stil de viaţă sănătos.

Cursurile şi atelierele au loc de luni până vineri, de obicei după-masa, în mai multe locuri din oraș.

Luni, programul va cuprinde un atelier de psihooncologie, în cadrul căruia un psiholog şi o manichiuristă vor vorbi despre îngrijirea unghiilor, a părului şi a genelor, care în timpul tratamentului cad sau se deteriorează.

Marţi, la sediul ONG-ului "Sunt mămică ce să fac? By Laura Paşcalău", va avea loc un atelier creativ de artă vizuală, miercuri sunt programate ore de kinetoterapie în apă şi terapie prins dans la hotel Nevis, joi va avea loc un grup de susţinere cu un psiholog vorbitor de limba maghiară, iar vineri doritorii vor putea face gimnastică medicală la Asociaţia Help & Care, pe str. Louis Pasteur nr. 133.

Programul nu a fost finalizat, însă cei care doresc să afle mai multe detalii despre înscriere şi participare sunt sfătuiți să sune la numărul de telefon: 0742085446.

"Scopul principal al proiectului este integrarea socială a pacienţilor, pentru că, atât în timpul tratamentului cât şi după, se simt izolaţi, depresivi, fără puteri şi fără dorinţa de a mai ieşi în societate. Am gândit toate activităţile astfel încât ei să aibă mai multă energie, să le crească stima de sine şi totodată să se relaxeze", povesteşte Alina Dascăl, psiholog de profesie şi totodată preşedinta Asociaţiei Buni Prieteni.

Toate activităţile sunt gratuite, proiectul fiind finanţat de Centrul PET/CT Oradea Pozitron Diagnosztika.

Asociaţia Buni Prieteni din Oradea a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de doi ani de soţii Alina şi Sandu Dascăl, după ce au trecut chiar ei prin lupta împotriva unei boli oncologice. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5844 RON
  • 1 EUR = 4.9672 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON