URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2023, 17:20

"Ne vindecăm împreună": Ore de yoga, kinetoterapie în apă şi întâlniri cu specialiști, toate gratuite pentru pacienţii oncologici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Buni Prieteni din Oradea, care informează, sprijină şi încurajează pacienţii oncologici adulţi din judeţul Bihor prin diferite programe, a lansat un nou proiect prin care doritorii vor putea participa gratuit la ore de yoga, kinetoterapie în apă şi întâlniri cu specialişti din diverse domenii.

Proiectul "Ne vindecăm împreună" a fost lansat la începutul lunii octombrie şi se desfăşoară până în 15 decembrie.

În cadrul acestuia, în fiecare săptămână au loc mai multe ateliere şi cursuri menite să-i ajute pe cei care primesc tratament ori care se află în monitorizare, să se integreze în societate, să vorbească mai lejer despre probleme lor, să aibă un stil de viaţă sănătos.

Cursurile şi atelierele au loc de luni până vineri, de obicei după-masa, în mai multe locuri din oraș.

Luni, programul va cuprinde un atelier de psihooncologie, în cadrul căruia un psiholog şi o manichiuristă vor vorbi despre îngrijirea unghiilor, a părului şi a genelor, care în timpul tratamentului cad sau se deteriorează.

Marţi, la sediul ONG-ului "Sunt mămică ce să fac? By Laura Paşcalău", va avea loc un atelier creativ de artă vizuală, miercuri sunt programate ore de kinetoterapie în apă şi terapie prins dans la hotel Nevis, joi va avea loc un grup de susţinere cu un psiholog vorbitor de limba maghiară, iar vineri doritorii vor putea face gimnastică medicală la Asociaţia Help & Care, pe str. Louis Pasteur nr. 133.

Programul nu a fost finalizat, însă cei care doresc să afle mai multe detalii despre înscriere şi participare sunt sfătuiți să sune la numărul de telefon: 0742085446.

"Scopul principal al proiectului este integrarea socială a pacienţilor, pentru că, atât în timpul tratamentului cât şi după, se simt izolaţi, depresivi, fără puteri şi fără dorinţa de a mai ieşi în societate. Am gândit toate activităţile astfel încât ei să aibă mai multă energie, să le crească stima de sine şi totodată să se relaxeze", povesteşte Alina Dascăl, psiholog de profesie şi totodată preşedinta Asociaţiei Buni Prieteni.

Toate activităţile sunt gratuite, proiectul fiind finanţat de Centrul PET/CT Oradea Pozitron Diagnosztika.

Asociaţia Buni Prieteni din Oradea a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de doi ani de soţii Alina şi Sandu Dascăl, după ce au trecut chiar ei prin lupta împotriva unei boli oncologice. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON