URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2010, 13:37

De vineri se distribuie cererile tip de ajutor pentru încălzirea locuinţei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Începând de vineri, 15 octombrie, Primăria va demara prin intermediul Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO) acţiunea de distribuire a cererilor şi declaraţiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, gaze naturale şi lemne sau cărbuni respectiv combustibili petrolieri pentru sezonul rece 2010 - 2011.

Orădenii vor putea ridica formularele tip de la sediul asociaţiilor de proprietari de care aparţin sau direct de la cele şase centre multifuncţionale care funcţionează în cartierele oraşului, de luni până vineri între orele 8-16. Ulterior, începând cu data de 18 octombrie, municipalitatea va trece la preluarea documentelor de la reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, respectiv persoanele fizice.

Viceprimarul Rozalia Biro a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ciuda sărăcirii populaţiei municipalitatea se aşteaptă la o scădere a numărului de solicitanţi de ajutor de încălzire. "Dacă în 2006 când s-a acordat prima dată această subvenţie am avut aproape 28.000 de solicitări, în 2007, când Primăria a cerut de la solicitanţi acte doveditoare ale veniturilor, numărul cererilor a scăzut la 16.000 de solicitări, în anul 2008 la 14.000, iar anul trecut au fost doar 12.000 de cereri. La fel, deşi este perioadă de criză, ne aşteptăm şi anul acesta ca numărul solicitărilor să fie în scădere datorită înăspririi condiţiilor de acordare a ajutorului de încălzire", a declarat Biro.

"Tăiaţi" de la subvenţie

Conform OUG 86 din 2010 şi HG 996 din 2010, nu pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinţei solicitanţii care deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 centimetri cubi, tractor sau combină autopropulsată, presă de ulei, drujbă sau alte utilaje de prelucrat lemnul sau depozite bancare în valoare de peste 3.000 lei. La fel sunt exceptaţi de la acordarea ajutorului solicitanţii care deţin mai multe proprietăţi ori au în proprietate o suprafaţă de peste 1.000 metri pătraţi de teren.

Gizela Gati, şeful Serviciului Social din cadrul ASCO, a spus că restricţiile impuse de normativele în vigoare vor excepta de la plată inclusiv familii de orădeni cu venituri mici. "Oricât ne-ar părea de absurd, spre exemplu o familie cu venituri modeste, dar care deţine o maşină din 1994 care are peste 1.600 centimetri cubi, nu se încadrează în condiţiile de acordare a subvenţiei", a declarat Gati.

Şeful Serviciului Social a mai spus că ajutorul de încălzire se acordă pentru întreg sezonul rece începând cu luna în care fost depusă cererea de către solicitant. "Sezonul de încălzire este cuprins între data de 1 noiembrie şi 31 martie, aşa că, deşi în Oradea a fost reluată deja furnizarea de energie termică, ajutorul de încălzire nu se acordă pe luna octombrie, cum nu se va acorda nici pentru luna aprilie dacă va fi mai friguroasă", a mai afirmat funcţionara.

Numai pentru cei săraci

Conform criteriilor de acordare a ajutorului de încălzire pentru consumatorii racordaţi la centralele de energie termică, solicitanţii cu un venit net mediu lunar sub 155 lei pe membru de familie beneficiază de o compensare cu 90% a facturii de încălzire, procentul urmând să scadă treptat odată cu creşterea veniturilor până la 10% în cazul solicitanţilor care au venitul între 540,1 şi 615 lei pe membru de familie.

Cuantumul ajutorului pentru încălzire în cazul solicitanţilor care îşi încălzesc locuinţa cu gaze naturale începe de la 262 lei pentru cei cu venitul mai mic de 155 lei pe membru de familie şi scade treptat la doar 19 lei pentru cei care au venitul între 540,1 şi 615 lei. Pentru solicitanţii care îşi încălzesc imobilele cu lemne, cărbuni sau combustibili fosili cea mai mare subvenţie este de 54 lei iar cea mai mică este de 16 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON