URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2020, 17:21

Mai periculos decât Covid-ul

Mai periculos decât Covid-ul sursa foto: mediastandard.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă întrebaţi de ce sparg vitrine şi magazine protestatarii din America? Păi, nu de la un vânzător a pornit totul? El a chemat poliţia pentru bancnota aia falsă! Restul e context şi pretext. Dar lăsând gluma la o parte, dacă vânzătorul ar fi acceptat bancnota, sistemul monetar american ar fi pierdut 20 de dolari. O nimica toată, nu? Acum, după toată răzmeriţa pornită de la hârtia aceea nefericită, se pierd sute de milioane de dolari în fiecare zi şi se destabilizează sisteme.

E tragică moartea acelui cetăţean de sub genunchiul unui poliţist prea zelos. Vorba "the punishment should fit the crime" (pedeapsă pe măsura infracţiunii) nu se aplică. În acest caz, pedeapsa a întrecut de mii de ori infracţiunea. A fost o reacţie exagerată, fără discuţie. Sunt multe motive stupide de a muri, iar o bancnotă falsă de 20 de dolari este printre cele mai absurde.

Dar nu mai puţin stupidă şi la fel de disproporţionată este şi reacţia miilor de protestatari care s-au pus pe distrus oraşe şi orânduiri. Au pornit de la protestul civic, au trecut prin spiritul de galerie de fotbal şi au ajuns rapid la acţiuni de grup paramilitar. Un cocktail exploziv, făcut să ardă creiere. Tot o reacţie exagerată.

Mi se pare că, de la o vreme încoace, rasa umană a devenit o domnişoară ultrasensibilă care abia aşteaptă o ciupitură de fund pentru a se da rănită şi a avea motiv de război sfânt. Iar cum orice nelegiuire sau greşeală a cuiva se răspândeşte în câteva secunde peste tot în lume, e posibil ca genul acesta de revolte anti-orice să se producă tot mai des. Acesta este noul virus cu care va trebui să ne obişnuim să trăim, mult mai periculos decât Covid-ul.

Iar pentru a amplifica tragedia, fiecare protestatar va veni de acasă cu propriul bagaj de ratări şi frustrări, la fel cum, la înmormântări, unora le curg lacrimile gândindu-se la propriii morţi sau la viitoarea lor înhumare, şi mai puţin la nefericirea decedatului sau a îndureratei familii. Dar pentru fiecare om trezit şi ridicat la luptă, sistemul va angaja un altul pentru dispozitivele de apărare a sistemului.

Ne paşte un paradox la fel de stupid ca toate cele pomenite mai sus. Zecile de mii de oameni care au ieşit la proteste în urma morţii afro-americanului George Floyd au putut face asta prin largheţea unui sistem democratic, care le-a permis asta. Contrareacţia sistemului ar putea duce tocmai la o restrângere a drepturilor, a libertăţilor, a democraţiei în cele din urmă. Ciudat, nu?

În zilele noastre, drepturile oamenilor au ajuns nişte pretexte pentru războaie între oameni. Ne scandalizăm pentru încălcarea unora, în timp ce pe altele le încălcăm noi înşine cu mare graţie. În acelaşi timp vrem să dărâmăm sistemele fără să avem habar ce vom pune în loc. Dacă privim aleatoriu prin istorie, vom descoperi că prostimea nu a ştiut niciodată să conducă. Mira-m-aş să ştie de data asta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON