URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2014, 08:32

Judeţul "faliţilor": Bihorul, locul întâi, în topul insolvenţelor

Judeţul "faliţilor": Bihorul, locul întâi, în topul insolvenţelor ÎN BLOCAJ. Indiferenţa statului şi deciziile manageriale proaste au împins anul trecut în insolvenţă CIAC, unul din cei mai mari constructori bihoreni. "Aveam la stat lucrări neîncasate de 500.000 euro. Am luat un credit ca să pot lucra până îmi intră banii şi după câteva luni m-am trezit că nu pot plăti nici furnizorii nici banca, pentru că nu am încasat nimic", explică Ioan Mintaş (medalion), directorul CIAC
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă insolvenţa ar fi o boală, în Bihor ar fi epidemie! Cele peste 1.600 de proceduri de insolvenţă declanşate în 2013 aşază judeţul pe primul loc în ţară, după Bucureşti, în topul faliţilor care îşi caută salvarea în reorganizare.

Indiferent de domeniu, de cifra de afaceri şi de motivele blocajului, majoritatea insolvenţilor au demarat procedura prea târziu pentru a se mai putea redresa. Şi doar 1% dintre ei vor rezista pe piaţă...

(Po)topul insolvenţelor

Criza nu iartă pe nimeni! Electrocentrale, unul din cei mai mari furnizori de energie termică în sistem centralizat din ţară, Frigoexpres, unul din cei mai cunoscuţi transportatori, şi Omilos Oradea, deţinătorul Era Shopping Park, complex aparţinând unuia din cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale din România, au intrat anul trecut în incapacitate de plată şi au deschis procedura de insolvenţă.

Lista insolvabililor bihoreni mai numără nume precum Florava Impex, firmă specializată în produse tradiţionale din carne, constructorii CIAC şi Construct Mod, furnizorul de consumabile auto Euromaster, dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ, şi încă e departe de a fi epuizată.

Cu peste 1.600 de firme intrate în insolvenţă, Bihorul ocupă primul loc în ţară, după Capitală (peste 3.400 insolvenţe), la distanţă de Galaţi (1.450) şi Braşov (1.200). Cele mai puţine proceduri, sub 205 pe judeţ, s-au înregistrat în Călăraşi, Caraş-Severin şi Olt.

Decimare în masă

12_Daniela_Zapodeanu_bihoreanul.jpgDincolo de prelungirea crizei economice, locul fruntaş al judeţului în topul insolvenţelor este dat tocmai de spiritul antreprenorial al bihorenilor, care şi-au înfiinţat firme pe bandă rulantă. "În loc să stea la mâna statului, şomerii produşi de închiderea fabricilor în anii '90 şi-au făcut firme prin care au vândut în pieţe, au lucrat în construcţii ori şi-au încasat salariile de la noii angajatori", spune Daniela Zăpodeanu (foto), preşedintele filialei judeţene a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

În 2009, ameninţate de "forfetarul" premierului Emil Boc, care impunea plata unui impozit minim, indiferent că aveau sau nu profit, puzderia de societăţi mici a tras obloanele. "Valul de insolvenţe din 2013 se datorează în bună parte firmelor care s-au suspendat pe trei ani, iar acum, silite să îşi reia activitatea, se închid", zice Zăpodeanu.

Dispariţia unor firme nu este, însă, obligatoriu un lucru rău. "Insolvenţa este o asanare a economiei. Mii de societăţi încarcă bazele de date ale Registrului Comerţului şi Finanţelor, bulversând statisticile, deşi nu lucrează de ani de zile. În multe cazuri bunica a rămas cu firma pe cap pentru că nepoţii care au înfiinţat-o au plecat în Spania la muncă", arată experta.

Pe mâna patronului...

12_Dacian_Palladi_bihoreanul.jpgIndiferent de dimensiunea firmei, principala cauză pentru care aceasta intră în blocaj e nepriceperea administratorilor: comercianţii îşi îngroapă afacerile tocând în beneficiul propriu sau al familiilor lor banii de rulaj, constructorii intră în picaj împrumutându-se din bănci pentru a-şi finanţa lucrările în locul beneficiarului, iar producătorii se închid din cauza obiectivor nerealiste. "Atenţia mică acordată managementului riscului, în sensul de a nu estima factorii care pot periclita afacerea - cum ar fi scăderea consumului, plecarea din firmă a unor oameni-cheie, presiunea ratelor bancare - şi previziunile prea optimiste au avut efecte devastatoare", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi (foto).

Lipsa culturii antreprenoriale este dublată şi de lipsa de imaginaţie. "Economia bihoreană funcţionează mimetic. Dacă un vecin şi-a deschis un bar, îi merge bine şi ajunge să îşi cumpere în rate o maşină, toată strada îşi face bar şi îşi ia maşini pe credit. Cum zona nu poate susţine atâtea localuri, într-un an dau toţi faliment, îşi pierd maşinile şi rămân cu rate la bancă", explică Ioan Ghere, vicepreşedintele UNPIR Bihor.

Prea târziu...

Printre motivele care au stat la baza numărului mare de insolvenţe se mai numără, potrivit economiştilor, falimentul ABC-urilor provocat de hipermarketuri, concurenţa firmelor care lucrează "la negru" şi vând mai ieftin, amenzile fiscului şi ale ITM (de zece ori mai mari decât stocul de marfă al unui pieţar, de pildă) şi slaba capacitate financiară a firmelor care nu au apucat să prindă cheag în perioada de boom economic.

Mai grav e că, uneori, reorganizarea activităţii nu face decât să amâne inevitabilul. Conform specialiştilor, doar o firmă din 100 va mai putea ieşi din insolvenţă! "Bihorenii declară insolvenţa prea târziu. Vorbim cu orele, pleacă lămuriţi şi se întorc doar peste un an, după ce între timp s-au împrumutat de la toate rudele şi de la toate băncile", spune lichidatorul Marcel Buhaş. Un alt motiv al reuşitelor puţine este perseverenţa în greşeală: de regulă, conducerea societăţii îl numeşte ca administrator special tot pe fostul manager, care face aceleaşi prostii!

Culmea, chiar dacă o firmă intră la timp în reorganizare şi se restructurează din temelii, creditorii tot nu îşi vor recupera banii. "Leonardo, prezentată ca fiind una dintre insolvenţele de succes, a generat de fapt falimente în lanţ. Statul şi băncile şi-au mai recuperat din bani, iar furnizorii au rămas neplătiţi şi au închis", dezvăluie un economist.

O lege a faliţilor...

Prinsă în capcana unui client mare, o firmă mică nu are nicio şansă. "Poţi să fii cel mai tare manager, dacă te-ai împrumutat din bancă să lucrezi pentru stat iar acesta nu te plăteşte, sau dacă dai marfă unui client care intră în insolvenţă, eşti terminat: Finanţele îţi iau casa în contul impozitelor, iar restul îţi ia banca", zice Marcel Buhaş. E plin judeţul de astfel de drame. "Sunt sute de cazuri de oameni care au pierdut casă, masă, maşină, tot, şi au rămas şi cu rate la bănci! Datori pe viaţă, aceştia nu vor avea niciodată pe numele lor un cont de salariu sau o maşină, pentru că banca le va executa silit", arată expertul.

Singura soluţie pentru asemenea situaţii ar fi apariţia legii falimentului personal, astfel încât faliţii să poată reveni în societate ca simpli angajaţi. Pentru că, în fond, ceea ce nu te ucide te face mai puternic. Fie şi numai pentru că înveţi să iei cu o mână, pe când înainte erai obişnuit cu două...


"Majoritatea firmelor bihorene declară insolvenţa prea târziu. E ca la medic: şansele de însănătoşire a unui pacient sunt mult mai mici dacă vine în ultima clipă"

Marcel Buhaş, lichidator


SFÂRŞIT
950
de firme bihorene aflate în insolvenţă au falimentat în 2013


FALIŢI ŞI PROST PLĂTIŢI
Slabi în salarii, tari în cheltuieli!

Judeţ de graniţă, Bihorul are nu doar cele mai multe insolvenţe, dar şi cele mai mici salarii! Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul mediu net al unui bihorean va ajunge la 1.331 lei abia în 2017. La fel ca şi acum, vor câştiga mai bine până şi locuitorii judeţelor sărace precum Harghita (1.368 lei), Neamţ (1.379 lei) şi Covasna (1.381 lei). Prin comparaţie, angajaţii din Bucureşti vor câştiga dublu: 2.782 lei!

Dincolo de specificul economiei judeţului, axate pe comerţ şi industrie uşoară, principalul motiv al acestei situaţii e munca la negru. "Doar ţăranii din satele învecinate, aduşi cu autobuzele la Oradea, lucrează pe salariul minim. Orădenii trăiesc din economia nefiscalizată, în care una se declară la stat, iar alta se încasează în mână", spune Dacian Palladi. Consultantul în afaceri are şi argumente. "Este destul să ieşi pe Corso ca să dai de paradoxul străzii: avem cele mai mici salarii, dar nivelul de trai e bun, e plin de haine de firmă şi maşini tari, iar restaurantele sunt şi ele pline", spune acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Patronii sa lase gargara !
De abureli suntem satui ! Patronii, sa dea salarii decente pt ca avem cele mai mici salarii din toata tara (nu doar doar din zona) !!!
Postat 21 Ianuarie 2014, 18:00 de corso
BIHOR= POPA = FALIMENT
POA CORNEL SI HOTII LUI AU PUS* BIHORUL PE PRIMUL LOC *asa cum au promis in campania electorala ,cu precizarea ca nu la investitii cum era promisiunea ,ci la INSOLVENTA SI FALIMENT.BRAVO D-LE POPA CORNEL !!!!!!!!!!!!!!!!! ar fi necesara o DEMISIE DE ONOARE ,daca mai simtiti sentimentul respectiv ........Acum se vad rezultatele ,ai promovat numai hoti si spagari ordinari ,oameni fara caracter ,care au influentat negativ bunul mers al societatii ,prosperitatea economica si sociala a judetului si totodata imaginea acestuia si nu numai .
Postat 21 Ianuarie 2014, 16:41 de un bihorean
jigodii hudemeriste....
si patronii hamesiti.... asta e rezultatul
Postat 20 Ianuarie 2014, 18:30 de jigodii hudemeriste
Patronii pe o parte, hudemeristii pe de alta parte!
Pe langa hudemeristii sabotori mai sunt vinovati si patronii pt ca nu dau salarii ca si in alte judete !
Postat 20 Ianuarie 2014, 18:28 de Contractor
Leprele iudemeriste ne-au adus in pozitia asta
Din cauza lor e Bihorul pe ultimul loc. Au sabotat cat au putu sub obladuirea Bolovanului. Pana la urma au incercat sa-i dea si lui in cap !!!!!!!!
Postat 20 Ianuarie 2014, 18:24 de nail
Nu e de mirare !
Asta s-a intamplat in ultimii 20 de ani, de cand si-a infipt hudemeristii ghearele prin PMO si CJ. Leprele au sabotat cat au putut dezvoltarea acestui oras incercand sa creeze avantaje "tarii mama" hungaria !
Postat 20 Ianuarie 2014, 18:22 de Contractor
tara bananierilor si a hotilor
marelui consilier expert profet megaganditorul palladi cu doi de l la mijloc :) i-as raspund simplu: "sa-l mai caute pe Dumnezeu, ca sa inteleaga dece sunt asa de mici salariile in Bihor si dece au toti haine de firma pe corso :) oricum e departe de adevar, nu a inteles cine face majoritatea si ce influeteaza o medie, in general. in privinta legii falimentului personal mi se pare o nedreptate enorma in romania, tara in care bancile pot sa mituiasca pe oricine si oricati din parlament ca sa nu intre in aplicare a lege anume, la fel ca in orice tara cilivizata.
Postat 20 Ianuarie 2014, 13:50 de vick
taxele,amenzile, spaga
TAXELE,amenzile,spaga si instabilitatea legislativa din domeniul economic au ingropat clasa de mijloc din Romania recte agetii economici mici si mijlocii
Postat 20 Ianuarie 2014, 13:26 de geo
SUPTI DE STAT...
Patronii sunt supti ,storsi,spaguiti de stat prin institutiile sale in care sute de referenti ,inspectori si altii ,cu eliberarea de tot felul de acte si efectuarea a tot felul de controale mai abuzive ,mai directionate. Acesti sute de ..alesi ai neamului'' si-au facut si firme private ,cu toate neamurile ,sotie,copii,parinti, ,bunici,socrii,frati,cumnati,amante carora le merge bine mersi sub ,,pavaza de fier'' si influenta ,angajatului de la stat. Lucrari si achizitii castiga doar aceia care sunt angajati la stat si membrii de partid politic (aflat la putere ,dar nu neaparat ). Atunci te mai miri de ce suntem pe locul 1 pe tara la insolventa ? Pentru ca in Bihor lupta impotriva coruptiei intampina mari greutati ,fapte clare se musamalizeaza si se acopera de pedeapsa prin tot felul de protectii si chichite avocatesti.
Postat 20 Ianuarie 2014, 11:17 de ZORBA GRECUL
Multi,nepriceputi si corupti.
Firmele particulare sunt asfixiate de taxe si impozite pt. ca marea majoritate a angajatilor statului sa poata taia frunze la caini, sa bage bani in buzunare prin orice metode, sa fie aroganti si mai ales CORUPTI.
Postat 20 Ianuarie 2014, 10:01 de Oradean
salarii !!!
Sa aiba "placerea" domnii patroni sa-si plateasca angajatii si-atunci acestia la randul lor vor avea ce cheltui. La salarii de subzistenta singura "achizitie" la majoritatea boborului este mancarea din hipermarketuri . Insa exista si o problema psihologica manageriala ...care e greu a se spune ...acea mandrie exacerbata si snobismul exagerat pe care il etaleaza patronii nostrii . Daca dupa atita amar de ani , domnul Lucian tot mai are ce cauta in fruntea unei organizatii patronale ....de ce ne miram ? .....Nasul mai jos la domnii patroni ,....grija mai mare fata de angajati si o viata putin mai modesta deoarece nu toti banii trebuie sa-i 'pape" pe masinute , excursii si alte mondenitati . Rezultatul este ca distrug piata muncii si indirect , in final se autodistrug ......hai sa o zice pe aia dreapta ....managementul este de toata jena .
Postat 20 Ianuarie 2014, 09:10 de gabriel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON