URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2023, 20:00

Judecătoria Oradea: Șoferul de 25 de ani care a ucis un copil în Calea Aradului, trimis în arest la domiciliu. Părinții victimei anunță protest

Judecătoria Oradea: Șoferul de 25 de ani care a ucis un copil în Calea Aradului, trimis în arest la domiciliu. Părinții victimei anunță protest (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea l-a lăsat în arest la domiciliu pe Alexandru Călin Buciuman, şoferul de 25 de ani care, beat fiind la volan, a accidentat grav în luna iunie un băiat de 12 ani pe o trecere de pietoni din Calea Aradului, ulterior victima decedând la spital. Aflând de această decizie, părinţii copilului au anunțat organizarea unui protest, sâmbătă, în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Acasă, cu reguli stricte

Hotărârea instanţei de judecată a fost luată vineri, la aproape patru luni de la cumplitul accident care s-a produs la trecerea de pietoni de lângă Poliţia Municipiului Oradea, la intersecţia străzilor Calea Aradului și Traian Blajovici.

Conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor, Judecătoria Oradea a decis "înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Buciuman Alexandru - Călin (în stare de arest preventiv), în prezent deţinut în Penitenciarul Oradea, (…) cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile".

În plus, Buciuman trebuie să respecte o serie de condiţii stricte. El nu are voie să părăsească domiciliul fără permisiunea magistraţilor şi să nu comunice cu cei doi martori din proces. De asemenea, este obligat să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară şi în faţa instanţei ori de câte ori este solicitat. În cazul în care acesta încalcă cu rea-credinţă obligaţiile impuse, măsura arestului la domiciliu poate fi schimbată cu măsura arestării preventive.

Familia lui Horia Chiva, băiatul mort în urma accidentului, a aflat de această decizie de la avocata lor.

"După ce am aflat am decis să organizăm un protest împotriva acestei decizii, sâmbătă, de la ora 10, în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Nu este normal şi moral ca şoferul, care ştim cu toţii că avut antecedente penale, să poată să stea liniştit la televizor în confortul casei. Este un pericol pentru societate. De aceea, aştept ca lumea să protesteze alături de noi împotriva criminalilor din justiţie" a declarat BIHOREANULUI Luiza Chiva, mama victimei.

Băut la volan

După cum BIHOREANUL a relatat anterior, în seara zilei de 22 iunie, Horia Chiva traversa Calea Aradului pe trecerea de pietoni, pe lângă trotinetă, când a fost lovit de un conducător auto care circula pe banda a doua dinspre centrul oraşului spre Ioşia. Şoferul a părăsit locul accidentului, dar ulterior a fost identificat şi reţinut de către poliţişti. În ciuda numeroaselor intervenţii chirurgicale, copilul a pierit în spitalul judeţean din Oradea după aproape o lună de tratament, pe data de 19 iulie.

Investigaţia efectuată a dezvăluit că şoferul Alexandru Călin Buciuman, în vârstă de 25 de ani, se afla sub influenţa alcoolului în momentul accidentului, prezentând o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge. Buciuman a fost arestat preventiv, iar mandatul de arestare a fost prelungit, de atunci, în mod succesiv. La începutul lunii septembrie, acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

Portret de teribilist

BIHOREANUL a scris că actul de acuzare dezvăluie şi alte aspecte care conturează profilul unui şofer cu comportament iresponsabil. Investigatorii au subliniat că doar în acest an, începând din 26 ianuarie şi până la momentul tragicului accident de pe Calea Aradului, Buciuman a fost sancţionat de şase ori, inclusiv pentru depăşirea limitelor de viteză.

Unul dintre incidente a avut loc pe 10 februarie, când a depăşit cu peste 50 kilometri pe oră viteza maximă permisă pe sectorul de drum pe care se deplasa, ceea ce a dus la suspendarea permisului său de conducere.

În plus, pe 26 aprilie, Buciuman a fost trimis în judecată într-un alt caz investigat de Parchetul Oradea, pentru efectuarea unor operațiuni financiare frauduloase, întrucât, conform anchetei, în perioada septembrie - decembrie 2022, a făcut 20 de depuneri, însumând peste 3.700 de lei, în contul său de pe o platformă de pariere online, folosind datele cardului bancar al unei alte persoane.

Familia a cerut semafor

Pe de altă parte, la câteva zile după moartea băiatului în spital, pe 25 iulie, trecerea de pietoni din Calea Aradului a fost vopsită şi dotată cu un "covor de frânare".

Susținând că măsura era inutilă, ulterior, părinţii au organizat mai multe proteste, cu zeci de participanţi, prin care au cerut montarea unui semafor cu buton în acea zonă. În luna septembrie, Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei a decis montarea semaforului, ca urmare a insistenţelor familiei băiatului. Acesta va urma să fie amplasat în curând.

UPDATE. Vor contesta

Măsura dispusă de Judecătoria Oradea nu este definitivă, procurorii având la dispoziţie 48 ore de la comunicare ca s-o conteste.

Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie declaraseră presei că nu vor contesta decizia. După apariţia articolului pe site-ul BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Marius Pop Blaga, a şi contactat publicaţia pentru a anunţa că vor ataca soluţia instanţei. "În urma analizei făcute în colectivul Parchetului, s-a decis că se impune formularea unei contestaţii împotriva soluţiei Judecătoriei Oradea", a declarat procurorul Pop Blaga.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da
Acest ticalos va primi sigur o pedeapsa cu inchisoare pentru ceea ce a facut . Ce rost are sa il elibereze acum ? trebuiau sa il tina inchis si sa ii scada din viitoarea pedeapsa aceste luni petrecute deja in inchisoare pina la pronuntarea sentintei . judecatori penibili de ...
Postat 21 Octombrie 2023, 06:11 de richard
din pacate
tinuturile alea au ajuns de mult pe mana hotilor si criminalilor , merita sa ramnana goale , sa le plateasca pensiile speciale motii mamii lor..
Postat 20 Octombrie 2023, 23:46 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON