URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...

Inventatoare de viaţă lungă: O orădeancă a descoperit "elixirul tinereţii", un puternic antioxidant multi-premiat şi recomandat de medici chiar şi bolnavilor de cancer

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima oară când aţi mâncat un strugure, v-aţi gândit că aveţi în mână secretul tinereţii veşnice? Orădeanca Simona Bişboacă a dovedit-o!

Folosind sâmburii şi pieliţa strugurilor, tânăra a creat Antioxi Vita, un antioxidant cu puternice efecte anti-îmbătrânire şi care ajută la vindecarea unor boli grave. Dornică să ia din natură tot ce e mai bun, Simona a inventat, de fapt, mai multe produse menite să prevină apariţia unor boli sau să le vindece. Şi toate au succes...

In vino veritas

Născută în Zalău, dar stabilită la Oradea de peste 20 de ani, Simona Bişboacă este unul dintre cei mai renumiţi inventatori din România. Are doar 36 de ani, dar a adunat medalii şi premii pentru care mulţi oameni de ştiinţă o invidiază. Mai cu seamă că toată munca i se bazează pe propriile eforturi, nefiind niciodată angajata vreunei universităţi ori a unui institut de cercetare. Lucrează doar pentru Phenalex, firma pe care a înfiinţat-o împreună cu soţul ei, Ioan.

"Evoluţia mea a început în anul III de facultate, când am plecat cu o bursă Erasmus la Bologna", povesteşte Simona. Acolo şi-a ales ca materie de studiu enologia, domeniu care a preocupat-o şi după întoarcerea în România. Când se pregătea pentru absolvirea Facultăţii de Tehnologii Alimentare din Cluj-Napoca, cu gândul la ce a învăţat în Italia, a avut o revelaţie: analizând conţinutul de antioxidanţi din struguri şi din vin, a observat că există o diferenţă semnificativă, produsul final conţinând mult mai puţini antioxidanţi. "Mi-am dat seama că diferenţa era în ce se aruncă", explică Simona.

Pentru o viaţă sănătoasă

A început să caute soluţia pentru a extrage antioxidanţii din seminţele, pieliţa şi rahisul, adică ciorchinele strugurilor. Luni întregi a studiat şi experimentat, iar la final a obţinut Antioxi Vita, o soluţie puternic antioxidantă. Supliment alimentar 100% natural, Antioxi Vita accelerează epurarea colesterolului din sânge, menţine buna funcţionare a sistemului cardio-vascular şi limitează distrugerea fibrelor de colagen.

În 2009, Simona şi-a brevetat invenţia, iar apoi, în laboratorul său din Oradea, a început producţia, extinzându-şi totodată cercetările. Aşa a obţinut al doilea brevet, pentru Propolis Esenţa. "Pe piaţă se găseşte tinctură de propolis, care conţine alcool. Produsul meu este esenţa propolisului diluată în apă, un antibiotic natural pentru adulţi şi copii", explică tânăra.

Premii peste tot

În 2011, la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia, munca i-a fost recunoscută şi premiată: Simona a obţinut medalia de aur pentru Antioxi Vita şi argint pentru Propolis Esenţa. De asemenea, a primit distincţii speciale din partea asociaţiilor inventatorilor din Asia şi Coreea de Sud, iar Antioxi Vita a căpătat porecla de "elixir al tinereţii".

Un alt produs brevetat de Simona este marmelada crudă. "Procesăm fructul fără fierbere, la temperatura de maximum 42 de grade. Fără adaos de zahăr şi conservanţi, transformăm fructul proaspăt într-o conservă", arată Simona. Marmelada a fost şi ea premiată cu aur, la Salonul de Inventică Mondială Agro Arca din Croaţia, în 2012: "A avut mare succes, toţi cei care au încercat-o au spus că are acelaşi gust ca fructul proaspăt".

Fabrica de sănătate

Producţia marmeladei va începe cel mai probabil la toamnă, când soţii Bişboacă vor pune în funcţiune o hală de 2.000 de metri pătraţi în satul bihorean Livada. "Am vrut să construim hala la Oradea, dar primarul Ilie Bolojan ne-a spus că suntem o fabrică prea mică pentru parcul industrial", zice, nemulţumită, Simona.

Cu o linie automatizată, alcătuită cu utilaje anume concepute în Italia, fabrica nu va avea prea mulţi angajaţi: "Aşa este conceput fluxul tehnologic, pentru că este şi mai sigur, din punct de vedere microbiologic". Valoarea ei este, însă, considerabilă: aproape 800.000 de euro!

În noua fabrică, Simona va continua şi producţia sprayului nazal Sinus Spa, pe care îl face cu apă termală din Băile Felix şi sare de mare purificată, fiind singurul cercetător care foloseşte apa termală în produse terapeutice, nu doar în terapia directă. Sprayul îl vinde deja de câţiva ani, dovedindu-se util celor care suferă de alergii, dar şi pentru banalele răceli.

Atenţie la pesticide!

Tânăra spune că cea mai mare bucurie a ei o simte când e sunată sau îi scriu români pe care i-au ajutat produsele sale. "Nu mi-am dus produsele prin spitale, dar m-au sunat bolnavi de cancer, care mi-au spus că medici de la Institutul Clinic Fundeni le-au dat, pe reţetă, Antioxi Vita, iar ei l-au folosit şi s-au vindecat", mărturiseşte orădeanca.

Tuturor clienţilor, Simona le spune să fie atenţi la fiecare produs pe care îl cumpără, fie că este vorba de un supliment alimentar sau de fructe şi legume. "Le recomand să citească bine etichetele şi să evite produse care vin din afara spaţiului UE. Mai ales pe cele din Turcia, unde nu există limite în folosirea pesticidelor!", recomandă cercetătoarea. Cel mai sănătos, spune ea, este să mâncăm fructe şi legume locale, culese atunci când sunt coapte şi ne pot asigura aportul de vitamine. Altfel spus, să ne folosim de natură. Şi vom trăi mult şi bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari..
Felicitari si cit mai mari realizari! ...
Postat 03 Mai 2016, 08:33 de grigore
antioxibikaver
Ce face totusi aceasta savanta de renume mondial cu " cazatura ",adica cu pulpa bobului de strugure ? Cum se scapa de ea,ca sa nu polueze natura inconjuratoare ?Cui...ii trebuie asa ceva ?
Postat 02 Mai 2016, 18:56 de User anonimizat
reclama mascata
Reclama mascata, produsele nu sint bune de nimic, am folosit antioxivita, nu are nici macar efect placebo, frectie la pulan, zero... poate acolo in Asia la galbejitii din Coreea care n-au vazut struguri decit in poze.
Postat 02 Mai 2016, 16:37 de garceamilitianu
FELICITARI!!!
SUCCES ÎN CONTINUARE!!!
Postat 02 Mai 2016, 14:29 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON