URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2022, 08:00

Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO)

Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) PENTRU POFTICIOȘI. Între cei mai cunoscuți influenceri orădeni se numără Andreea Corb pe TikTok, iar pe YouTube, Ionuț Lenghel, cu canalul „Îmiplacesămănânc”, care cel mai adesea postează videoclipuri despre diferite preparate culinare (Sursa foto: Instagram - Îmiplacesămănânc, Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Instagram - Îmiplacesămănânc)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Iulia Andrei)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Instagram - Îmiplacesămănânc)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Iulia Andrei)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Iulia Andrei)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au crescut cu smartphone, jocuri video, YouTube, Facebook, Instagram şi TikTok şi au devenit modele pentru generaţia Z. Sunt influencerii - persoane pe care mulţi adolescenţi şi tineri le invidiază pentru că îşi câştigă traiul din ce postează pe internet.

BIHOREANUL a vorbit cu unii dintre cei mai cunoscuţi creatori de conţinut online din Oradea şi vă spune cum au ajuns cunoscuţi în lumea virtuală şi cum fac bani din reclame sau donaţii de la urmăritori.

Vedete altfel

Influenceri, creatori de conţinut, vloggeri, tiktokeri - sunt, de câţiva ani, cuvinte ce definesc trend-setterii pe reţelele de socializare, care pot trăi din ce postează în lumea virtuală.

Influencerul, denumire provenită de la verbul to influence (a influenţa, în engleză) activează pe cel puţin o reţea de socializare, unde are zeci sau sute de mii de urmăritori (followeri), folosiţi în campanii publicitare pentru a furniza noi clienţi firmelor ori pentru a-i fideliza pe cei existenţi. Pot fi oameni cunoscuţi doar în online, dar şi vedete, cântăreţi, sportivi sau antreprenori.

Creatorul de conţinut este influencerul care oferă informaţii utile comunităţii sale pe o anumită temă. Nu e urmărit pentru că ar fi popular în viaţa reală, ci pentru că oferă sfaturi de călătorii, modă, tehnologie, jocuri, entertainment, socializare. Vloggerii activează cel mai mult pe YouTube, iar tiktokerii pe platforma de la care le vine şi numele.

Veteranii de pe YouTube

Primii influenceri au fost bloggerii, care la începutul anilor 2000 îşi publicau relatări, comentarii, recenzii pe propriile site-uri. Mulţi au început apoi să folosească Facebook şi YouTube, publicul lor ţintă fiind internauţii mileniali.

E şi cazul vloggerului orădean Codrin Bradea (foto), lansat în 2013. Avea 17 ani când şi-a creat un cont de YouTube numit Satana, replică ironică la numeroasele conturi de Facebook cu denumiri bisericeşti. "Desenele dublate în stilul propriu, sub numele de «Satana Cartoons», în care am folosit un limbaj grotesc, au făcut canalul meu să «explodeze» de la început. Unele episoade le dublam din pat înainte să adorm, ca să mă amuz", îşi aminteşte Codrin.

Mai repede cu trei ani, prietenul său aleşdan, Vlad Milea aka Echo (28 ani), și-a făcut un canal de YouTube pentru a promova muzica rap, iar ulterior cei doi și-au lansat trupa lor, Bazooka. Faima a venit în câţiva ani. Au avut turnee prin ţară, au lansat patru albume digitale şi acum îl pregătesc pe al cincilea.

După 9 ani de la lansare, Codrin are 1,4 milioane abonaţi, pe care îi menţine interesaţi cu vlogguri în care cel mai adesea joacă jocuri video. Se bucură că statutul de influencer i-a dat "libertate", putând trăi din ce câştigă în online. "Venitul meu vine de pe platformă şi din parteneriatul cu G2A (o companie care revinde jocuri video - n.r.)", spune el.

Succesul mâncăciosului

Mai recent apărut în industrie este Ionuţ Lenghel (31 ani), care a debutat în 2018 cu review-uri video la mâncare, pe canalul său "Îmiplacesămânânc". Lucrând ca IT-ist, o vreme a făcut clipuri doar în timpul liber, dar acum îşi câştigă existenţa exclusiv din social media.

"La început mulţi mi-au spus că le place că vorbesc mai neaoş, ardelenesc, alţii ziceau că e o prostie. Când am postat videoul «Mic dejun: KFC vs. McDonaldʼs», canalul a început să adune o mulţime de abonaţi, iar de atunci a tot crescut", povesteşte orădeanul, care în prezent are peste 240.000 de abonaţi.

YouTube oferă bani în funcţie de plasarea reclamelor în timpul clipurilor încărcate de autori, de numărul vizualizărilor şi calitatea audienţei. Sumele cresc dacă cei care dau click pe video şi reclame au versiunea premium a aplicaţiei sau dacă sunt din ţări cu putere de cumpărare mare, precum Germania şi Marea Britanie.

Echipe pentru influenceri

Pe Instagram, o platformă lansată în 2010 şi axată iniţial pe publicarea de imagini, valul influencerilor a început la câţiva ani după YouTube. Între creatorii de conţinut bihoreni cu cei mai mulţi urmăritori se numără Iulia Andrei (47.400 foloweri), Daiana Dobraş (58.900), Sefora Şulea (49.700) şi Andreea Corb (97.600).

Iulia Andrei (28 ani) s-a lansat în 2012, pe când era studentă la Jurnalism în Oradea. Are un blog, canal de YouTube şi TikTok, ba chiar şi o echipă formată dintr-un fotograf, un make-up artist şi un editor, numărul membrilor putând creşte în funcţie de importanţa proiectelor şi campaniilor în care e implicată, cele mai multe din lumea modei.

Daiana Dobraş (30 ani) a devenit influencer în 2017, pe Instagram, cel mai des promovând produse de îngrijire a pielii, haine şi accesorii. Tânăra are inclusiv o contabilă şi o echipă care se ocupă de management. "Închei contracte şi emit facturi. Acum se ocupă de asta pentru mine cei de la Global Talent United. Dările la stat le plătesc pe toate", spune Daiana (foto).

Numărul 1 în România

Cea mai nouă generaţie de influenceri sunt tiktokerii. Platforma chineză apărută în 2016 a devenit în doar trei ani cea mai descărcată aplicaţie din lume, iar utilizatorii fac clipuri, de obicei scurte, pe un fundal muzical. Deşi iniţial avea ca public ţintă doar adolescenţii, acum e accesată de persoane de toate vârstele.

Prin intermediul TikTok au devenit cunoscute Sefora (18 ani) şi Andreea (19 ani). "Contul meu a crescut foarte mult în perioada martie-mai 2020, când majoritatea oamenilor stăteau acasă şi dădeau scroll pe TikTok, iar eu făceam şi câte 30 de clipuri într-o zi. La început publicam doar clipuri amuzante, ulterior am făcut altele de tipul «get ready with me», unde îmi prezentam ţinutele. Acum fac şi tutoriale de machiaj", spune Sefora (foto), care are pe reţea o comunitate de 236.400 membri.

@seforasulea

I can’t iron my clothes ????????????

♬ original sound - Alice ????

Contul Andreei Corb este, în schimb, nr. 1 în categoria mâncare şi gătit pe TikTok. Secretul? "La început am făcut clipuri gătind pentru alţi tiktokeri. I-am făcut unui tip desertul preferat,  griş cu lapte. Apoi mi-au cerut să gătesc toate vedetele de pe TikTok. Atunci am şi pus descrierea pe contul meu «Călătoria Andreei de a deveni chef»", spune tânăra cu 800.000 de urmăritori pe reţea.

Cât se câştigă 

Într-un interviu înregistrat de Cătălin Măruţă anul trecut, Dorian Popa, unul dintre cei mai cunoscuţi influenceri din România, spunea că în total, din YouTube şi Instagram, câştigă lunar 40.000 euro.

BIHOREANUL i-a întrebat şi pe orădeni ce venituri au, însă niciunul nu le-a dezvăluit, cei mai mulţi zicând că variază de la o lună la alta, iar unele contracte sunt confidenţiale. Cert e că pe Instagram influencerii câştigă din plasarea de produse şi parteneriate cu diferite firme.

Pe TikTok sistemul de răsplătire a creatorilor este descentralizat. "TikTok nu are niciun sistem de monetizare pentru creatori în România. Singura metodă de a face bani pe această reţea este una cu care eu nu sunt de acord. Mă înspăimântă să văd cum unii internauţi oferă cadouri (diferite emoji-uri cu forme de diamante, like-uri sau inimi, care costă de la 15 la câteva sute de lei, achitate prin tranzacţii online - n.r.) unor persoane, încercând să se folosească de naivitatea lor", spune Petru Roman, titularul contului "AngelsWithPawsOradea20", în care oferă sfaturi despre dresajul canin. Pentru că, da, nu există temă din care să nu poţi câştiga notorietate pe internet...   


LA MODĂ

Carieră şi TikTok

În topul tiktokerilor bihoreni după numărul de urmăritori şi aprecieri se numără şi personalităţi din lumea offline, între care şi Emil Rengle, dansator şi câştigător al emisiunii "Românii au talent" (718.000 followeri), actorul Sebastian Lupu (219.000) şi poliţistul vlogger Tavi Perţea (99.800).

Vedetă pe internet şi-a dorit să fie şi Victor Micula. În 2020, din apartamentul unui hotel elveţian, tânărul şi răsfăţatul milionar dădea lecţii online de antreprenoriat pe YouTube, atrăgând urmăritori cu concursuri cu premii în bani ori promiţând înfiinţarea unui nou partid, de români patrioţi, care să revoluţioneze politica autohtonă. Popularitatea i-a fost însă efemeră, căci Victoraş s-a plictisit repede de "vloggereală". Ulterior s-a mutat pe TikTok, unde postează, rar, filmuleţe cu elicopterul, bolizii şi ceasurile sale ultra-scumpe.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON