URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 25 SEPTEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine spune că avem o clasă politică de doi bani se înşală. Asta pentru că la mijloc e vorba de o grămadă de bani, pe care-i cheltuim pe cei care ar trebui să se ocupe de viitorul nostru. Exact acum era momentul potrivit ca politrucii să-şi mărească salariile pentru că, nu-i aşa, cum spunea onorabilul ministru Cseke Attila, inflaţia le-a mâncat din venituri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu cred că vreun consumator de presă din România şi-a dat ochii peste cap după ce Recorder a prezentat relaţia viciată dintre partide şi presă (în special televiziuni), arătând cum formaţiunile politice plătesc, netransparent, nu spaţii publicitare (marcate ca atare), pentru a-şi transmite mesajele, ci de-a dreptul redacţii întregi, pentru a ascunde, farda sau plăsmui fapte, după împrejurări. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. 
12 August 2022, 08:00

Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO)

Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) PENTRU POFTICIOȘI. Între cei mai cunoscuți influenceri orădeni se numără Andreea Corb pe TikTok, iar pe YouTube, Ionuț Lenghel, cu canalul „Îmiplacesămănânc”, care cel mai adesea postează videoclipuri despre diferite preparate culinare (Sursa foto: Instagram - Îmiplacesămănânc, Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Instagram - Îmiplacesămănânc)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Iulia Andrei)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Andreea Corb)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Instagram - Îmiplacesămănânc)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Iulia Andrei)
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Iulia Andrei)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au crescut cu smartphone, jocuri video, YouTube, Facebook, Instagram şi TikTok şi au devenit modele pentru generaţia Z. Sunt influencerii - persoane pe care mulţi adolescenţi şi tineri le invidiază pentru că îşi câştigă traiul din ce postează pe internet.

BIHOREANUL a vorbit cu unii dintre cei mai cunoscuţi creatori de conţinut online din Oradea şi vă spune cum au ajuns cunoscuţi în lumea virtuală şi cum fac bani din reclame sau donaţii de la urmăritori.

Vedete altfel

Influenceri, creatori de conţinut, vloggeri, tiktokeri - sunt, de câţiva ani, cuvinte ce definesc trend-setterii pe reţelele de socializare, care pot trăi din ce postează în lumea virtuală.

Influencerul, denumire provenită de la verbul to influence (a influenţa, în engleză) activează pe cel puţin o reţea de socializare, unde are zeci sau sute de mii de urmăritori (followeri), folosiţi în campanii publicitare pentru a furniza noi clienţi firmelor ori pentru a-i fideliza pe cei existenţi. Pot fi oameni cunoscuţi doar în online, dar şi vedete, cântăreţi, sportivi sau antreprenori.

Creatorul de conţinut este influencerul care oferă informaţii utile comunităţii sale pe o anumită temă. Nu e urmărit pentru că ar fi popular în viaţa reală, ci pentru că oferă sfaturi de călătorii, modă, tehnologie, jocuri, entertainment, socializare. Vloggerii activează cel mai mult pe YouTube, iar tiktokerii pe platforma de la care le vine şi numele.

Veteranii de pe YouTube

Primii influenceri au fost bloggerii, care la începutul anilor 2000 îşi publicau relatări, comentarii, recenzii pe propriile site-uri. Mulţi au început apoi să folosească Facebook şi YouTube, publicul lor ţintă fiind internauţii mileniali.

E şi cazul vloggerului orădean Codrin Bradea (foto), lansat în 2013. Avea 17 ani când şi-a creat un cont de YouTube numit Satana, replică ironică la numeroasele conturi de Facebook cu denumiri bisericeşti. "Desenele dublate în stilul propriu, sub numele de «Satana Cartoons», în care am folosit un limbaj grotesc, au făcut canalul meu să «explodeze» de la început. Unele episoade le dublam din pat înainte să adorm, ca să mă amuz", îşi aminteşte Codrin.

Mai repede cu trei ani, prietenul său aleşdan, Vlad Milea aka Echo (28 ani), și-a făcut un canal de YouTube pentru a promova muzica rap, iar ulterior cei doi și-au lansat trupa lor, Bazooka. Faima a venit în câţiva ani. Au avut turnee prin ţară, au lansat patru albume digitale şi acum îl pregătesc pe al cincilea.

După 9 ani de la lansare, Codrin are 1,4 milioane abonaţi, pe care îi menţine interesaţi cu vlogguri în care cel mai adesea joacă jocuri video. Se bucură că statutul de influencer i-a dat "libertate", putând trăi din ce câştigă în online. "Venitul meu vine de pe platformă şi din parteneriatul cu G2A (o companie care revinde jocuri video - n.r.)", spune el.

Succesul mâncăciosului

Mai recent apărut în industrie este Ionuţ Lenghel (31 ani), care a debutat în 2018 cu review-uri video la mâncare, pe canalul său "Îmiplacesămânânc". Lucrând ca IT-ist, o vreme a făcut clipuri doar în timpul liber, dar acum îşi câştigă existenţa exclusiv din social media.

"La început mulţi mi-au spus că le place că vorbesc mai neaoş, ardelenesc, alţii ziceau că e o prostie. Când am postat videoul «Mic dejun: KFC vs. McDonaldʼs», canalul a început să adune o mulţime de abonaţi, iar de atunci a tot crescut", povesteşte orădeanul, care în prezent are peste 240.000 de abonaţi.

YouTube oferă bani în funcţie de plasarea reclamelor în timpul clipurilor încărcate de autori, de numărul vizualizărilor şi calitatea audienţei. Sumele cresc dacă cei care dau click pe video şi reclame au versiunea premium a aplicaţiei sau dacă sunt din ţări cu putere de cumpărare mare, precum Germania şi Marea Britanie.

Echipe pentru influenceri

Pe Instagram, o platformă lansată în 2010 şi axată iniţial pe publicarea de imagini, valul influencerilor a început la câţiva ani după YouTube. Între creatorii de conţinut bihoreni cu cei mai mulţi urmăritori se numără Iulia Andrei (47.400 foloweri), Daiana Dobraş (58.900), Sefora Şulea (49.700) şi Andreea Corb (97.600).

Iulia Andrei (28 ani) s-a lansat în 2012, pe când era studentă la Jurnalism în Oradea. Are un blog, canal de YouTube şi TikTok, ba chiar şi o echipă formată dintr-un fotograf, un make-up artist şi un editor, numărul membrilor putând creşte în funcţie de importanţa proiectelor şi campaniilor în care e implicată, cele mai multe din lumea modei.

Daiana Dobraş (30 ani) a devenit influencer în 2017, pe Instagram, cel mai des promovând produse de îngrijire a pielii, haine şi accesorii. Tânăra are inclusiv o contabilă şi o echipă care se ocupă de management. "Închei contracte şi emit facturi. Acum se ocupă de asta pentru mine cei de la Global Talent United. Dările la stat le plătesc pe toate", spune Daiana (foto).

Numărul 1 în România

Cea mai nouă generaţie de influenceri sunt tiktokerii. Platforma chineză apărută în 2016 a devenit în doar trei ani cea mai descărcată aplicaţie din lume, iar utilizatorii fac clipuri, de obicei scurte, pe un fundal muzical. Deşi iniţial avea ca public ţintă doar adolescenţii, acum e accesată de persoane de toate vârstele.

Prin intermediul TikTok au devenit cunoscute Sefora (18 ani) şi Andreea (19 ani). "Contul meu a crescut foarte mult în perioada martie-mai 2020, când majoritatea oamenilor stăteau acasă şi dădeau scroll pe TikTok, iar eu făceam şi câte 30 de clipuri într-o zi. La început publicam doar clipuri amuzante, ulterior am făcut altele de tipul «get ready with me», unde îmi prezentam ţinutele. Acum fac şi tutoriale de machiaj", spune Sefora (foto), care are pe reţea o comunitate de 236.400 membri.

@seforasulea

I can’t iron my clothes ????????????

♬ original sound - Alice ????

Contul Andreei Corb este, în schimb, nr. 1 în categoria mâncare şi gătit pe TikTok. Secretul? "La început am făcut clipuri gătind pentru alţi tiktokeri. I-am făcut unui tip desertul preferat,  griş cu lapte. Apoi mi-au cerut să gătesc toate vedetele de pe TikTok. Atunci am şi pus descrierea pe contul meu «Călătoria Andreei de a deveni chef»", spune tânăra cu 800.000 de urmăritori pe reţea.

Cât se câştigă 

Într-un interviu înregistrat de Cătălin Măruţă anul trecut, Dorian Popa, unul dintre cei mai cunoscuţi influenceri din România, spunea că în total, din YouTube şi Instagram, câştigă lunar 40.000 euro.

BIHOREANUL i-a întrebat şi pe orădeni ce venituri au, însă niciunul nu le-a dezvăluit, cei mai mulţi zicând că variază de la o lună la alta, iar unele contracte sunt confidenţiale. Cert e că pe Instagram influencerii câştigă din plasarea de produse şi parteneriate cu diferite firme.

Pe TikTok sistemul de răsplătire a creatorilor este descentralizat. "TikTok nu are niciun sistem de monetizare pentru creatori în România. Singura metodă de a face bani pe această reţea este una cu care eu nu sunt de acord. Mă înspăimântă să văd cum unii internauţi oferă cadouri (diferite emoji-uri cu forme de diamante, like-uri sau inimi, care costă de la 15 la câteva sute de lei, achitate prin tranzacţii online - n.r.) unor persoane, încercând să se folosească de naivitatea lor", spune Petru Roman, titularul contului "AngelsWithPawsOradea20", în care oferă sfaturi despre dresajul canin. Pentru că, da, nu există temă din care să nu poţi câştiga notorietate pe internet...   


LA MODĂ

Carieră şi TikTok

În topul tiktokerilor bihoreni după numărul de urmăritori şi aprecieri se numără şi personalităţi din lumea offline, între care şi Emil Rengle, dansator şi câştigător al emisiunii "Românii au talent" (718.000 followeri), actorul Sebastian Lupu (219.000) şi poliţistul vlogger Tavi Perţea (99.800).

Vedetă pe internet şi-a dorit să fie şi Victor Micula. În 2020, din apartamentul unui hotel elveţian, tânărul şi răsfăţatul milionar dădea lecţii online de antreprenoriat pe YouTube, atrăgând urmăritori cu concursuri cu premii în bani ori promiţând înfiinţarea unui nou partid, de români patrioţi, care să revoluţioneze politica autohtonă. Popularitatea i-a fost însă efemeră, căci Victoraş s-a plictisit repede de "vloggereală". Ulterior s-a mutat pe TikTok, unde postează, rar, filmuleţe cu elicopterul, bolizii şi ceasurile sale ultra-scumpe.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.0103 RON
  • 1 EUR = 4.9412 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON