URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2024, 18:41

Încă o amânare de un an la plata drepturilor pentru urmașii foștilor deportați, refugiați și strămutați!

Încă o amânare de un an la plata drepturilor pentru urmașii foștilor deportați, refugiați și strămutați! foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familiile românilor din Transilvania de Nord care au fost persecutați din motive etnice în timpul ocupației hortiste mai au de așteptat până să li se facă dreptate. Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului menită să reducă cheltuielile publice, urmașii persoanelor deportate, refugiate, strămutate sau evacuate din locuințe vor primi indemnizațiile, oricum modeste, abia de anul viitor.

Casa Județeană de Pensii Bihor a informat marți, printr-un comunicat, că potrivit OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, modificarea și completarea unor acte normative precum și prorogarea unor termene, plata drepturilor pentru copiii persoanelor deportate, strămutate ori refugiate a fost prorogată, adică amânată, pentru data de 1 ianuarie 2025.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, este a treia oară când autoritățile amână plata acestor drepturi, prevăzute prin Legea 210/2022 și Legea 154/2021. Culmea este că sumele nici măcar nu sunt mari, fiind de câteva sute de lei.

În această situație erau anul trecut, potrivit directorului CJP Bihor, Laurențiu Țenț, circa 11.000 persoane la nivel național.

Detalii, în articolul „Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților

Pe de altă parte, din acest an s-au majorat cu 13,8% drepturile pentru alte categorii de persoane: cele persecutate din motive politice după 6 martie 1945, deportate în străinătate sau care au fost în prizonierat, pentru invalizii, veteranii și văduvele de război, cele deportate în țară, strămutate ori refugiate pe teritoriul actual, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, precum și drepturile stabilite în baza Legii 341/2004 „a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului din august 1977”.

În contrast cu „zgârcenia” manifestată față de persoanele care au avut de suferit în regimul comunist și urmașii lor, statul român plătește de la 1 ianuarie 2024 pensii majorate cu 13,5% inclusiv așa-numiților pensionari speciali, care oricum beneficiază de sume enorme.

În prezent, cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 84.000 lei/lună (net).

În decembrie 2023, potrivit Casei Naționale de Pensii, erau în plată 10.920 pensii speciale, jumătate dintre aceștia, adică 5.469, fiind foști judecători și procurori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sta-v-ar în gît să vă stea, lacomi și hrăpăreți speciali, vouă și neamului vost', în veacul vecilor, amin!
Săcuriștii, milițienii, turnătorii, torționarii, procurrorii, judecătorii corupți, cîrpele kaghebiste, zdrențele comuniste, toți cizmarii cu studii la Ștefan Gheorghiu și SNSPA, cu liceul făcut după ce și-au luat doctoratul în securitate națională, toți acești gușați nesătui rînjesc cu fălcile lor slinoase către săracii care le plătesc lor pensiile speciale și le umplu buzunarele fără fund și burțile fără capăt!
Postat 10 Ianuarie 2024, 10:51 de pupinjuristu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON