URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2024, 18:41

Încă o amânare de un an la plata drepturilor pentru urmașii foștilor deportați, refugiați și strămutați!

Încă o amânare de un an la plata drepturilor pentru urmașii foștilor deportați, refugiați și strămutați! foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familiile românilor din Transilvania de Nord care au fost persecutați din motive etnice în timpul ocupației hortiste mai au de așteptat până să li se facă dreptate. Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului menită să reducă cheltuielile publice, urmașii persoanelor deportate, refugiate, strămutate sau evacuate din locuințe vor primi indemnizațiile, oricum modeste, abia de anul viitor.

Casa Județeană de Pensii Bihor a informat marți, printr-un comunicat, că potrivit OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, modificarea și completarea unor acte normative precum și prorogarea unor termene, plata drepturilor pentru copiii persoanelor deportate, strămutate ori refugiate a fost prorogată, adică amânată, pentru data de 1 ianuarie 2025.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, este a treia oară când autoritățile amână plata acestor drepturi, prevăzute prin Legea 210/2022 și Legea 154/2021. Culmea este că sumele nici măcar nu sunt mari, fiind de câteva sute de lei.

În această situație erau anul trecut, potrivit directorului CJP Bihor, Laurențiu Țenț, circa 11.000 persoane la nivel național.

Detalii, în articolul „Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților

Pe de altă parte, din acest an s-au majorat cu 13,8% drepturile pentru alte categorii de persoane: cele persecutate din motive politice după 6 martie 1945, deportate în străinătate sau care au fost în prizonierat, pentru invalizii, veteranii și văduvele de război, cele deportate în țară, strămutate ori refugiate pe teritoriul actual, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, precum și drepturile stabilite în baza Legii 341/2004 „a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului din august 1977”.

În contrast cu „zgârcenia” manifestată față de persoanele care au avut de suferit în regimul comunist și urmașii lor, statul român plătește de la 1 ianuarie 2024 pensii majorate cu 13,5% inclusiv așa-numiților pensionari speciali, care oricum beneficiază de sume enorme.

În prezent, cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 84.000 lei/lună (net).

În decembrie 2023, potrivit Casei Naționale de Pensii, erau în plată 10.920 pensii speciale, jumătate dintre aceștia, adică 5.469, fiind foști judecători și procurori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sta-v-ar în gît să vă stea, lacomi și hrăpăreți speciali, vouă și neamului vost', în veacul vecilor, amin!
Săcuriștii, milițienii, turnătorii, torționarii, procurrorii, judecătorii corupți, cîrpele kaghebiste, zdrențele comuniste, toți cizmarii cu studii la Ștefan Gheorghiu și SNSPA, cu liceul făcut după ce și-au luat doctoratul în securitate națională, toți acești gușați nesătui rînjesc cu fălcile lor slinoase către săracii care le plătesc lor pensiile speciale și le umplu buzunarele fără fund și burțile fără capăt!
Postat 10 Ianuarie 2024, 10:51 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON