URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
17 Martie 2023, 08:01

Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților

Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților ALUNGAȚI. Pe 6 septembrie 1940, dictatorul Horthy Miklos a intrat în Oradea, defilând pe un cal alb. Aproape 36.000 de locuitori ai Bihorului de nord au fost expulzați după Dictatul de la Viena, refugiindu-se în România. În 1941, în Oradea nu mai erau nici 5.000 de români, dintre cei peste 20.000 din urmă cu un an
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statul român perpetuează de aproape doi ani o nedreptate flagrantă. O lege promulgată în vara anului 2021 oferă compensaţii băneşti şi alte facilităţi pentru urmaşii persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate între anii 1940-1945, dar acestea rămân pe hârtie. 

Motivul? Aplicarea ei a fost amânată de atunci de două ori, deşi între timp sunt legiferate sau menţinute privilegii pentru alte categorii speciale. 

"Statul nu vrea"

"Statul nu vrea să plătească pensiile pentru urmaşii refugiaţilor", a reclamat BIHOREANULUI o pensionară ai cărei părinţi au fost nevoiţi să se refugieze în timpul ocupaţiei horthiste asupra Ardealului de Nord, după Dictatul de Viena, referindu-se la prevederile Legii 154/2021 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 1945 din motive etnice.

"În iulie 2021 am depus dosarul la Casa de Pensii Bihor şi am primit hotărârea prin care mi s-a aprobat, doar că ulterior, tot în 2021, s-a dat o Ordonanţă de Guvern prin care s-a amânat plata pensiilor de urmaş până în ianuarie 2023", a explicat femeia. Acelaşi lucru s-a întâmplat, ulterior, printr-o nouă Ordonanţă de Urgenţă, potrivit căreia plata pensiilor de urmaş ale acestor persoane a mai fost prorogată, încă o dată, urmând să se facă doar de la 1 ianuarie 2024.

"Problema e că, pe lângă bani, nu ni se acordă nici drepturile de care ar trebui să beneficiem. Trebuia să primim medicamente gratuite (cele româneşti) şi un procent mai mare de compensare la celelalte. Mai sunt şi alte facilităţi, între care să nu plătim impozite, să avem reduceri la călătoriile cu trenul, câte un bilet de tratament, dar nu beneficiem de ele", a explicat femeia, fostă educatoare.

Aceasta a mai precizat că suma de care urma să beneficieze nici măcar nu era mare, jumătate din pensia pe care a avut-o tatăl său, adică aproximativ 750 lei lunar, iar beneficiarii legii sunt puţini şi în vârstă, deci nu toţi vor apuca plăţile.

"Din păcate, este adevărat"

"Problema e aceeaşi la nivel naţional", afirmă, contactat de BIHOREANUL, directorul Casei Judeţene de Pensii, Laurenţiu Ţenţ. "Din păcate, este adevărat, statul nu plăteşte aceste drepturi urmaşilor persoanelor persecutate din motive etnice. În Bihor, ca în alte judeţe învecinate, este vorba despre urmaşii persoanelor care s-au refugiat după ce Ardealul de Nord a intrat sub administraţie horthistă", a mai spus Ţenţ.

Acesta a afirmat că prin aşa numite "ordonanţe trenuleţ" emise în 2021 şi apoi în 2022 (OUG 130/2021 şi 168/2022), a fost amânată aplicarea unor prevederi legislative privind drepturi băneşti ale mai multor categorii socio-profesionale. 

"Guvernul a invocat necesităţi bugetar-fiscale şi a prorogat drepturi nu doar pentru urmaşii refugiaţilor, ci şi pentru funcţionari publici, militari, cadre didactice şi alţii. Noi, la nivelul CJP Bihor, am emis hotărâri pentru recunoaşterea drepturilor urmaşilor refugiaţilor, dar acestea nu se plătesc în baza ordonanţelor trenuleţ", a spus directorul. 

Potrivit lui Ţenţ, în Bihort, în această situaţie se află aproximativ 11.000 de persoane beneficiare ale Legii 154/2021.

Nici compensaţii la medicamente

Prin cele două ordonanţe, beneficiarii legii au rămas, timp de doi ani, nu doar fără pensiile de urmaş, ci şi fără celelalte drepturi, cum sunt scutirea de plata impozitului pe locuinţă ori compensarea la achiziţia de medicamente.

"În mod normal, urmaşii refugiaţilor ar putea să cumpere medicamente la preţuri compensate, dar din cauza OUG 130/2021 şi OUG 168/2022 nu pot, practic, să beneficieze de compensaţii", spune directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bihor, Dorel Dulău.

Unii amânaţi, alţii speciali

Revoltător e că, în timp ce OUG 130/2021 şi 168/2022 au invocat ca motiv al prorogării plăţii drepturilor pentru urmaşii refugiaţilor "obiectivele din PNRR cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale" şi "un impact suplimentar asupra bugetului general consolidat care afectează sustenabilitatea finanţelor publice", statul continuă să achite adevărate privilegii pentru alte categorii socio-profesionale.

Între acestea pot fi enumerate pensiile speciale de care beneficiază aproximativ 200.000 persoane din magistratură sau Poliţie, dar şi majorările salariale acordate aleşilor locali, în legătură cu care chiar săptămâna trecută CCR a stabilit că sunt constituţionale, aşadar vor creşte cu o medie de 2.000 lei lunar. Doar din această diferenţă ar putea fi plătite între trei şi şase pensii pentru urmaşi ai refugiaţilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Toată lumea vrea bani..
...dar alocațiile copiilor de ce să nu fie alea primordiale, acum ce s-a făcut în 40-45 sa cam uitat, așa sa uitat și multe din istorie precum 1990 sau alte evenimente de gen.
Postat 19 Martie 2023, 15:58 de Morometul
OrbanKula
Nu doar Ungaria, aici intra si Rusia. Rușii trebuie sa plătească dublu si pt refugiati si pt deportați. Timpul le plătește pe toate, Rusia devine tit mai mică. Imi vreau tezaurul înapoi.
Postat 17 Martie 2023, 21:51 de Sandu2100
Compensatii..... In primul rand ar trebui sa plateasca statul ungar
Trebuie mers la CEDO (Curtea internationala pt drepturile omului), si dat in judecata statul maghiar, stat care trebuie sa plateasca compensatii materiale si morale pt aceste deportari si nedreptati. La fel au facut israelienii cu germanii si ungurii. In prezent polonezii cer acelasi lucru de la germani, cu toate ca germanii spun ca a fost semnata o intelegere intre Germania si Polonia in care Polonia se angaja sa nu ceara niciun fel de despagubiri. Mai sunt si alte tari care cer despagubiri materiae invadatorilor. Autoritatile romane sa mai taie din pensiile speciale si sa le dea acestor refugiati romani.
Postat 17 Martie 2023, 13:58 de OrbanKula
Bani sunt, dar numai pt unii!
România are aproape 207.000 de pensionari speciali care primesc în medie, lună de lună, o pensie de 8.800 de lei, de cinci ori mai mult decât pensionarii „comuni”, care au ieșit la pensie fără vreo lege specială!!! Mai mult, 1.300 de persoane dovedite în instanţă ca torţionari securişti şi totuşi ei au primit bine mersi pensii speciale!!! https://www.libertatea.ro/stiri/pensia-speciala-medie-de-cinci-ori-mai-mare-decat-pensia-obisnuita-din-romania-la-cine-ajung-anual-12-miliarde-de-lei-4468557
Postat 17 Martie 2023, 09:23 de pinonel
povesti
Pariu ca nu vor plati niciodata? I-a fortat EU sa recunoasca drepturile, dar nu sa le plateasca. Poate dupa una doua actiuni la o curte internationala.....poate poate. Asta e cum si la colectivizare unele gospodarii au ramas fara atelaje si animale. Le-a dat cineva vre-o compensare dupa 90? a.k.a hotie pe fata
Postat 17 Martie 2023, 09:07 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON