URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 15:25

Inaugurare cu miniștri a laboratorului automatizat de analize medicale al Spitalului Județean din Oradea, unic în țară și realizat cu fonduri UE (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fost ministru al Sănătății, acum șef peste Dezvoltare, Cseke Attila, și actualul deținător al portofoliului, Alexandru Rafila, au participat sâmbătă la inaugurarea celui mai performant laborator automatizat de analize medicale din România, realizat la Spitalul Județean din Oradea, care funcționează, de fapt, de două luni.

Ministrul Rafila n-a dat jurnaliștilor niciun răspuns concret, ci unul „amețitor”, la întrebări privind viitorul Spital de Boli Infecțioase și de Pneumologie din Oradea, pe care autoritățile locale îl vor realizat tot cu fonduri europene.

Oficiali, medici și politicieni

După ce în prima parte a dimineții au participat la a X-a ediție a premiilor Carol Mozes, pentru recompensarea celor mai meritorii asistenți medicali din județ, cei doi oficiali au fost primiți la Spitalul Județean de managerul dr. Gheorghe Carp pentru a li se prezenta laboratorul, moment la care au asistat, pe lângă medici invitați din diverse orașe ale țării, și câțiva oficiali locali, între care prefectul județului, Dumitru Țiplea, și viceprimarul Oradiei, Arina Moș, dar și reprezentanți ai PSD Bihor, colegi de partid cu Rafila, precum șeful filialei, Ioan Mang, și senatorul Florian Bodog, și el fost ministru al Sănătății în guvernarea Dragnea.

Sub ghidajul dr. Carp și al medicului șef dr. Marcela Bota, lui Rafila i-a fost prezentat laboratorul, realizat în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Interreg Ro-Hu în perioada 2019-2022, din care au mai făcut parte și Spitalul Grof Tisza Istvan din Berretyoujfalu și centrul medical din HajduBoszormeny (Ungaria), entitățile din țara vecină beneficiind de 0,7 și respectiv 0,29 milioane euro, iar spitalul orădean de 2 milioane euro.

Unicat în țară

Din această sumă, Spitalul Județean a achiziționat un sistem de echipamente care asigură automatizarea completă a analizelor medicale, ceea ce elimină erorile în identificarea probelor biologice supuse analizării, evită contaminarea personalului medical, reduce timpul necesar transportării probelor (cu 805), al pregătirii probelor pentru analizare (cu 82%), al răspunsului la cererile de analize (cu 75%) și, în schimb, crește capacitatea de prelucrare a probelor (cu 30%), din acest motiv, de altfel, laboratorul putând deservi inclusiv alte spitale din județul Bihor.

Cu toate că, potrivit managerului Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, laboratorul acestei unități este „unicat în țară”, la o conferință de presă ulterioară turului - care, de altfel, a durat doar 20 de minute - ministrul Sănătății nu a fost generos în laude pentru reușita de la Oradea.

Întrebat de o jurnalistă ce apreciere face, Rafila a afirmat doar că „în mod evident nu pot avea decât o părere pozitivă, deoarece este un laborator foarte bine organizat și, mai ales, foarte bine dotat”.

El a adăugat, însă, că „nu cred că această facilitate este unică în țară, ea este unică în țară datorită fluxului tehnologic, dar asta nu înseamnă că dacă alte laboratoare nu sunt la fel de automatizate analizele lor nu sunt de bună calitate”.

O beție de cuvinte

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a reușit să evite orice răspuns concret când BIHOREANUL l-a întrebat despre stadiul proiectului viitorului spital de Boli Infecțioase și de Pneumologie pe care autoritățile locale îl vor construit în Oradea, cu fonduri europene de aproximativ 136 milioane euro din PNRR, sugerând că ar fi „corect” ca din suma de 1,1 miliarde euro alocată pentru construirea a 25 de spitale din PNRR, și pentru care în prezent sunt 49 solicitări, să fie realizate spitale și în județe care „nu au niciun obiectiv” finanțat prin PNRR.

„Va exista o grilă de evaluare a acestor spitale, pentru că sunt 49 incluse în listă în momentul de față. Noi suntem obligați prin PNRR să facem cel puțin 25 de obiective, cu un buget total de 1,1 miliarde euro, așa că în funcție de modul în care se vor aloca resursele care să acopere toate aceste 25 de obiective, nu există candidați preferați, va trebui să existe un proces de evaluare corect, care să permită includerea celor mai bune soluții sau, eventual, o extindere a acestei liste de 49 de spitale, pentru că introducerea pe lista de 49 de spitale a unor obiective care nu aveau niciun fel de studiu inițial care să justifice includerea pe listă face câteodată dificil procesul de selecție. Cred că este corect să includem și alte obiective, și alte județe, pentru că jumătate din județele României nu au nici măcar un singur obiectiv pe această listă. Deci cam asta este situația, vă dați seama că m-aș bucura să se poată face cât mai multe obiective, e o situație dificilă, alocările le cunoaștem, între timp ați văzut că piața construcțiilor s-a schimbat, prețurile au crescut foarte mult, or atingerea acestui obiectiv, cu 25 de instituții prinse în proiect, devine tot mai dificilă, pentru că suma alocată este aceeași”.

„Nu știu să vă răspund”

Întrucât lunga frazeologie a ministrului nu a transmis nimic concret, BIHOREANUL a insistat, reformulând și întrebând când anume va fi stabilită lista celor 25 de spitale care vor fi finanțate prin PNRR.

Răspunsul? „Când se va termina procesul de evaluare, probabil spre sfârșitul lunii iunie o să putem să cunoaștem lista acestor 25 de obiective, dar, repet, vor mai exista discuții în cadrul Guvernului și vom încerca să avem o poziție foarte clară față de Comisia Europeană încât să existe posibilitatea completării acestei liste inițiale”.

Întrucât și un alt jurnalist a insistat, încercând să obțină un răspuns mai clar, și anume dacă spitalul din Oradea va fi construit și în eventualitatea în care nu va fi pus pe lista celor 25, ministrul a fost la fel de evaziv.

„Aicea nu știu să vă răspund la această întrebare, în mod evident în momentul în care există un proiect trebuie să fie identificate și sursele de finanțare, inclusiv surse alternative”, a spus Rafila, fără să specifice la ce făcea referire, dar și fără ca jurnaliștii să mai încerce să înțeleagă.

Amintim că proiectul viitorului Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie a fost lansat de Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și Spitalul Județean din Oradea încă din anul 2020, fiind propus la standarde fără precedent în România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
ARO nu e comiat după ROVER, IMS e copiat după ZIL, ARO e proiect 100% ROMANESC. Totuși nu a fost BIRTA sau BOLO la taiat de panglică, ai o explicație pt asta??
Postat 15 Mai 2022, 00:03 de Sandu2100
Penibilitatea lui Carp atinge cote încă nebănuite.
Vorba unui securist notoriu, referitor la poza lui Ceaușescu cu un ARO copiat după un Rover ... avem "singurul unicat". Aplauze furtunoase ... și pentru bufonul liberal care face analize medicale "online" și atât de automatizate încât nu-i nevoie nici măcar de prezența pacientului. Până și Bolojan cu Birta au evitat să fie complici la ceva atât de penibil ca "eveniment".
Postat 14 Mai 2022, 23:23 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON