URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 14:21

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a premiat, la Oradea, 6 asistente medicale care au lucrat în secții ATI în timpul pandemiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase asistente medicale din Bihor, Sălaj şi Satu Mare au fost premiate, sâmbătă, la cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Dr. Carol Mozes, pentru munca depusă în timpul pandemiei de Covid-19, în care au ajutat pacienţi internaţi în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă. 

Gală cu tradiţie 

Instituite la iniţiativa fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila (actual ministru al Dezvoltării) în amintirea doctorului orădean care, după al doilea Război Mondial a întemeiat Şcoala locală de asistente medicale şi a semnat "Biblia" celor in domeniu, cartea "Tehnica Îngrijirii bolnavului", Premiile Dr. Carol Mozes recompensează din 2011 încoace, meritele asistenţilor din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

A zecea ediţie a avut loc după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie de Covid-19.

Evenimentul s-a desfăşurat, ca de obicei, în sala Traian Moşoiu a Primăriei, care a fost plină, de cadre medicale din Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Printre participanţi s-au mai numărat preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, Aurel Mohan, şeful SMURD-UPU Bihor, Hadrian Borcea, managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp, viceprimarul oraşului Oradea, Arina Moş, subprefectul Botházy Nándor şi preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali filiala Bihor, Iuliana Busuiog.

De la eveniment a lipsit însă, pentru prima dată, fiul doctorului Mozes.

"Familia nu a putut veni din Israel. Soţia domnului Mozes, care are 103 ani, trece printr-o perioadă grea, se simte tot mai rău, aşa că are nevoie de toţi membrii familiei", a explicat ministrul Cseke Attila.

El a mai spus şi că la această gală au fost premiaţi asistenţi medicali care de la începutul pandemiei, din 2020, au muncit îmbrăcaţi în combinezoane în secţiile ATI.

"Cred că după doi ani de pandemie este important să recunoaştem meritele personalului medical, şi trebuie să ţinem un moment de reculegere pentru cadrele medicale care şi-au pierdut vieţile în această pandemie, în timp ce acordau ajutor pacienţilor. Trebuie să înţelegem că discutăm despre un corp profesional esenţial pentru calitatea serviciilor de sănătate şi pentru sănătatea comunităţii", a spus ministrul Alexandru Rafila.

El a fost cel care, împreună Cseke Attila şi preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali, Iuliana Busuiog, a înmânat distincţiile celor şase asistenţi medicali premiaţi.

Curaj, rezistenţă şi empatie

Prima a fost Olimpia Pantya, a cărui parcurs profesional a fost prezentat de şeful Unităţii de Primiri Urgenţe şi SMURD Oradea, dr. Hadrian Borcea.

Aceasta s-a alăturat echipei medicale în 2007, iar din 2014 e membră în RO-USAR, echipa României de intervenţii în caz de dezastre, care acţionează alături de alte echipe medicale de la nivel internaţional în ţări confruntate cu dezastre naturale. 

O altă distincţie i-a fost acordată Crinei Ungur (foto), asistent ATI în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, care a fost prezentată publicului de managerul SAJ, dr. Liciniu Venter.

Acesta a spus că bihoreanca şi-a început cariera de asistent medical în 1998 în cadrul aceleaşi instituţii în care lucrează şi în prezent.  

"Pentru meritele sale, în 2021, prin decret prezidenţial, Crina Ungur a fost distinsă cu medalia Meritul Sanitar clasa I în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate de la începutul pandemiei de Covid-19 în cadrul SAJ", a spus Venter.

Un alt cadru medical premiat a fost asistenta Cristina Szalo, de la Spitalul Judeţean Oradea, descrisă printr-un mesaj al şefului secţiei ATI a spitalului, dr. Mihai Florea, şi citit în faţa publicului de managerul Carp.

Cu o experienţă de peste 28 de ani în asistenţă medicală, Szalo (foto) este, de 15 ani, şi asistentă şefă a secţiei ATI în cadrul unităţii spitaliceşti.

"Zâmbim cu ochii"

A patra laureată a fost Nicoleta Hinţ, de la Spitalul Municipal din Beiuş, care a fost lăudată de şeful său, managerul Claudiu Lupău. El a spus că femeia inspiră empatie şi respect, iar premiul pe care l-a primit îi confirmă valoarea ca asistentă.

Conform tradiţiei, în fiecare an se acordă premii şi unor cadre medicale din judeţele vecine, Sălaj sau Satu Mare.

În cadrul ediţiei din 2022, un premiu a mers la asistenta medicală Corina Cociotă de la Spitalul Judeţean din Satu Mare şi un altul la Maria Mate (foto), asistentă în cadrul Spitalului Judeţean Zalău. 

"În această perioadă am învăţat să zâmbim cu ochii, pentru că nu se putea altfel. Le-am spus de multe ori: «Staţi liniştiţi. Totul va fi bine» şi când mă întorceam îmi ardeua ochii de lacrimi pentru că nu era adevărat ce spuneam. Voiam să îi încurajez şi cred că asta e şi menirea noastră, să îi facem pe pacienţi noştri să lupte pentru viaţa lor", a spus Maria Mate.

După înmânarea distincţiilor, laureaţii s-au fotografiat cu oficialităţile şi rudele şi prietenii lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON