URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2022, 15:46

Vot la minut. Oradea va cofinanţa 5% din viitorul spital de Boli Infecţioase în valoare de 135,9 milioane de euro (FOTO / VIDEO)

Consiliul Local Oradea s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară organizată de îndată în mediul online cu un singur punct pe ordinea de zi, care a fost votat în doar un minut.

"Un material important"

Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi depunerea proiectului viitorului spital de boli infecţioase din Oradea pentru finanţare, prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă, pentru ca documentaţia să poată fi transmisă încă din această săptămână.

Potrivit hotărârii, consilierii locali şi-au asumat în numele oraşului o cofinanţare de 6,8 milioane euro, reprezentând 5% din investiţia totală în viitorul spital, estimată la 135,9 milioane euro.

"Vă mulţumim pentru că aţi participat astăzi la o şedinţă. Era un material destul de important. Aveam nevoie de această hotărâre de Consiliu Local (n.r. pentru a depune proiectul spre finanţare prin PNRR)", a declarat la încheierea şedinţei desfăşurate prin Zoom, viceprimarul Marcel Dragoş.

Edilul a mai adăugat doar că, la fel ca până acum, şedinţa ordinară aferentă lunii mai va fi organizată în ultima joi din lună.

Cu minimum 218 paturi

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul spital va avea o amprentă la sol de 10.000 metri pătraţi şi va fi ridicat într-un perimetru delimitat de strada Vlădeasa şi strada Traian Blajovici.

Viitorul spital al Oradiei va fi unul modern, care va răspunde standardelor secolului XXI. Construcţia va avea patru etaje şi două circuite diferite, astfel încât să poată fi adaptată pentru epidemii sau pandemii.

Instituţia spitalicească avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse.

Unitatea medicală va fi deservită de 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (dintre care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

În perioada următoare, municipalitatea va lansa licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, trecând, cel mai probabil, în documentaţie şi o clauză care să specifice că realizarea investiţiei depinde de accesarea finanţării prin PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Un fleac.
Ce sunt 6.8 milioane? Bine ca e gata dupa pandemie, o sa aiba un grad de ocupare…
Postat 13 Mai 2022, 12:21 de CalinWn
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Se pare ca mori de ciudă ::::)))) in 1993 nu existau bani de preaderare pt România
Postat 12 Mai 2022, 20:00 de Sandu2100
E mort subiectul dar ei tot vor să-l resusiteze.
Online. Prin PNRR se va finanța 95% din acest spital ... fix la Paștele Cailor pe care îi țin edilii în fostele grajduri de pe amplasamentul vizat. Calcul elementar: 5% CL Oradea + 42% PNRR nerambursabil + 43% PNRR credit bancar. Numai un ministru precum Boloș devla Fonduri Europene ar putea promite edililor orădeni asemenea trăznaie. România e membră UE din 2007, utilizând în fapt bani europeni de prin 1993 încoace (prin programe de aliniere, preaderare, pregătire, aderare și postaderare). Iar după atâta amar de vreme, edilii nu a învățat nimic din mecanismele reale ale absorbției acestor bani, pentru că ei nu au capacitatea de a traduce corect termenii utilizați. Ar trebui puși, cu criteriile lor de habarniști cu tot, să scrie în fiecare zi la tablă patru cuvinte ... plan, național, redresare, reziliență. Apoi lăsați să le combine între ele, până li se acrește. Poate că atunci, în sfârșit, vor conștientiza ce se finanțează și cum, atunci când e vorba de sincronizarea fondurilor provenite în regim mixt ... respectiv nerambursabile de la UE, rambursabile de la bănci, acordate de la bugetul statului și alocate din bugete locale. Abia atunci vor pricepe că 95% din PNRR este o iluzie. Abia atunci vor pricepe și liberalii bihoreni, cu cine trebuie să se spele Oradea pe cap în domeniul mai sus descris.
Postat 12 Mai 2022, 18:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON