URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În mod cert, primarul Florin Birta începe să aibă apucături sinucigașe. Evident, din punct de vedere electoral. Ori s-a săturat de postul care-i mănâncă tinerețile, ori mizează pe capacitatea infinită a orădenilor de a uita, altfel nu se explică de ce, în preajma campaniei electorale, traficul în oraș este practic blocat...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
12 Mai 2022, 15:46

Vot la minut. Oradea va cofinanţa 5% din viitorul spital de Boli Infecţioase în valoare de 135,9 milioane de euro (FOTO / VIDEO)

Consiliul Local Oradea s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară organizată de îndată în mediul online cu un singur punct pe ordinea de zi, care a fost votat în doar un minut.

"Un material important"

Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi depunerea proiectului viitorului spital de boli infecţioase din Oradea pentru finanţare, prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă, pentru ca documentaţia să poată fi transmisă încă din această săptămână.

Potrivit hotărârii, consilierii locali şi-au asumat în numele oraşului o cofinanţare de 6,8 milioane euro, reprezentând 5% din investiţia totală în viitorul spital, estimată la 135,9 milioane euro.

"Vă mulţumim pentru că aţi participat astăzi la o şedinţă. Era un material destul de important. Aveam nevoie de această hotărâre de Consiliu Local (n.r. pentru a depune proiectul spre finanţare prin PNRR)", a declarat la încheierea şedinţei desfăşurate prin Zoom, viceprimarul Marcel Dragoş.

Edilul a mai adăugat doar că, la fel ca până acum, şedinţa ordinară aferentă lunii mai va fi organizată în ultima joi din lună.

Cu minimum 218 paturi

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul spital va avea o amprentă la sol de 10.000 metri pătraţi şi va fi ridicat într-un perimetru delimitat de strada Vlădeasa şi strada Traian Blajovici.

Viitorul spital al Oradiei va fi unul modern, care va răspunde standardelor secolului XXI. Construcţia va avea patru etaje şi două circuite diferite, astfel încât să poată fi adaptată pentru epidemii sau pandemii.

Instituţia spitalicească avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse.

Unitatea medicală va fi deservită de 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (dintre care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

În perioada următoare, municipalitatea va lansa licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, trecând, cel mai probabil, în documentaţie şi o clauză care să specifice că realizarea investiţiei depinde de accesarea finanţării prin PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Un fleac.
Ce sunt 6.8 milioane? Bine ca e gata dupa pandemie, o sa aiba un grad de ocupare…
Postat 13 Mai 2022, 12:21 de CalinWn
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Se pare ca mori de ciudă ::::)))) in 1993 nu existau bani de preaderare pt România
Postat 12 Mai 2022, 20:00 de Sandu2100
E mort subiectul dar ei tot vor să-l resusiteze.
Online. Prin PNRR se va finanța 95% din acest spital ... fix la Paștele Cailor pe care îi țin edilii în fostele grajduri de pe amplasamentul vizat. Calcul elementar: 5% CL Oradea + 42% PNRR nerambursabil + 43% PNRR credit bancar. Numai un ministru precum Boloș devla Fonduri Europene ar putea promite edililor orădeni asemenea trăznaie. România e membră UE din 2007, utilizând în fapt bani europeni de prin 1993 încoace (prin programe de aliniere, preaderare, pregătire, aderare și postaderare). Iar după atâta amar de vreme, edilii nu a învățat nimic din mecanismele reale ale absorbției acestor bani, pentru că ei nu au capacitatea de a traduce corect termenii utilizați. Ar trebui puși, cu criteriile lor de habarniști cu tot, să scrie în fiecare zi la tablă patru cuvinte ... plan, național, redresare, reziliență. Apoi lăsați să le combine între ele, până li se acrește. Poate că atunci, în sfârșit, vor conștientiza ce se finanțează și cum, atunci când e vorba de sincronizarea fondurilor provenite în regim mixt ... respectiv nerambursabile de la UE, rambursabile de la bănci, acordate de la bugetul statului și alocate din bugete locale. Abia atunci vor pricepe că 95% din PNRR este o iluzie. Abia atunci vor pricepe și liberalii bihoreni, cu cine trebuie să se spele Oradea pe cap în domeniul mai sus descris.
Postat 12 Mai 2022, 18:15 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6181 RON
  • 1 EUR = 4.9543 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON