URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2021, 12:43

Oradea construieşte un spital de 128 de milioane de euro! "Va fi cel mai bun spital de boli infecţioase din România" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea în câţiva ani "cel mai bun spital de boli infecţioase din România", au anunţat, joi, primarul Florin Birta, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, fostul manager al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şi arhitectul care a făcut studiul de fezabilitate, Redin Abduraman.

Proiectul este unul important pentru oraş. Noua unitate medicală va avea secţii de boli infecţioase şi pneumologie, precum şi paturi de terapie intensivă, ba chiar şi un mic bloc operator. "Este un spital necesar, mai ales în contextul actualei pandemii", a spus Florin Birta. Senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judeţean din Oradea şi unul dintre co-iniţiatorii proiectului, a spus că noua unitate medicală va fi "cel mai bun spital de boli infecţioase din România".

Primăria Oradea va depune proiectul pentru a fi finanţat din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Peste 200 de paturi, inclusiv de ATI

Indicatorii noului spital din Oradea urmează să fie aprobaţi, joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local. Potrivit proiectului prezentat aleşilor, noul spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie va funcţiona în subordinea Spitalului Municipal din Oradea.

Spitalul, care va avea patru etaje, a fost gândit cu două circuite diferite astfel încât să poată fi adaptat pentru epidemii sau pandemii (cum e cea de Covid).

Potrivit primarului Florin Birta, noul spital va fi ridicat pe un teren de 3,5 hectare situat pe strada Vlădeasa din Oradea şi primit de la Consiliul Judeţean Bihor. Suprafaţa alocată proiectului este de 25.000 mp, din care amprenta la sol va fi de 10.000 mp.

"Astăzi suntem în situaţia în care aprobăm indicatorii tehnico-economici ai acestui spital. Va avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse", a spus primarul Oradiei.

Unitatea medicală va avea 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (din care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Spital de 128 de milioane euro

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

Ansamblul proiectat cuprinde 4 corpuri interconectate. Accesul principal auto se va face dinspre strada Vlădeasa.

Merită precizat că, la finalizarea proiectului, spitalul va avea toate dotările necesare, inclusiv mobilierul special. În total, valoarea investiţiei este estimată la 128.332.000 euro, din care valoarea construcţiilor şi montajului la 79.360.148 euro. Asta înseamnă o valoare de 2.250 de euro pe metru pătrat, pentru construcţii plus dotări.

Practic, noul spital va prelua pacienţii îngrijiţi în prezent în secţiile de pe strada Izvorului (spitalul TBC), cea de pe strada Republicii şi dispensarul TBC de pe Aleea Ştrandului, secţii "care nu sunt la standardele pe care noi le dorim", după cum a precizat primarul Florin Birta.

"Vrei, calule, ovăz?"

Potrivit edilului, studiul de prefezabilitate a fost început de dr. Gheorghe Carp pe vremea când acesta conducea Spitalul Judeţean. Apoi, studiul de fezabilitate a fost realizat de către arhitectul Redin Abduraman, prezentat ca având o experienţă de 18 ani în proiectarea de unităţi spitaliceşti şi lucrând şi la proiectele viitoarelor spitale regionale din România.

"Situaţia spitalelor de Pneumologie şi Infecţioase din Oradea ne preocupă de ani de zile, dar nu am găsit modalitatea de a duce la îndeplinire aceste proiecte. În toamna anului trecut, domnul preşedinte (n.r. Ilie Bolojan) m-a întrebat ce părere am despre un spital nou de infecţioase. A fost ca şi chestia cu «vrei, calule, ovăz?»", a spus Carp, în conferinţa de presă.

El a mai precizat că, în secolul XXI, spaţiul necesar unui spital "se măsoară în hectare", astfel a fost găsit terenul liber de pe Vlădeasa. "S-a făcut o echipă de lucru formată din dl. Redin Abduraman, colegii dânsului, plus doctori şi epidemiologi de la Spitalul Municipal", a mai arătat Carp.

Cel mai bun din România

Fostul manager al Spitalului Judeţean a subliniat faptul că noul spital de Boli Infecţioase şi Pneumologie va fi unul modern, ba chiar unic în România. "Trebuie să avem un spital care să corespundă secolului XXI. Când am văzut ce dotări şi necesităţi are un spital de Boli Infecţioase, am realizat că acest spital va putea să fie cel mai bun din România, dacă nu din centrul Europei", a spus dr. Gheorghe Carp.

El a subliniat că până acum spitalele din România au fost, în bună parte, proiectate şi construite de oameni care nu erau specializaţi ca arhitecţi pentru unităţi spitaliceşti. "Astfel de unităţi trebuie să confere siguranţă biologică. Toate saloanele din acest spital vor avea presiune negativă. De asemenea, sunt două circuite paralele care ne feresc de a avea probleme de contaminare. Clădirea va fi în aşa fel construită ca oricând să se poată adapta cerinţelor unei epidemii. Spre exemplu, Spitalul Judeţean are acum 6 lifturi, noul spital va avea 12 lifturi...", a spus Carp.  

El a mai subliniat că noul spital va fi "elastic", adică va putea fi adaptat în situaţii pandemice, inclusiv prin creşterea numărului de paturi de Terapie Intensivă. "În acest proiect sunt cuprinse toate dotările, inclusiv mobilier, pentru tot spitalul. Gând va fi gata va fi complet dotată şi adaptată cerinţelor din zilele noastre", a încheiat Carp.

La rândul său, arhitectul Redin Abduraman a spus că principiile luate în considerare pentru proiectarea spitalului au fost "flexibilitate, securitate şi eficienţă". El a pus accent pe faptul că au fost introduse facilităţi pentru a întări securitatea biologică, dar şi securitatea la incendiu, vitală în astfel de unităţi.

Mulţumiri Ioanei Mihăilă

În fine, despre proiectul noului spital din Oradea a vorbit preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care a spus că, în următoarea etapă, deci după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectul va fi depus de către Primăria Oradea spre finanţare europeană care ar urma să fie asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Totodată, Ilie Bolojan i-a mulţumit actualului ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, care s-a consultat cu echipa de la Oradea pe acest proiect în urmă cu circa o lună, când era secretar de stat în minister. "Se cuvine să îi mulţumesc doamnei Ioana Mihăilă. Împreună cu domnul arhitect Abduraman am avut consultări acum o lună cu dânsa. Analizând datele proiectului, suprafeţe, accese, preţuri pe mp, utilităţi, am căzut de acord că este un proiect care se pretează acestei finanţări (n.r. din PNRR) şi sunt onvins că Ministerul Sănătăţii va susţine acest proiect pentru a putea fi asigurată finanţarea", a spus Bolojan.

După obţinerea finanţării, spitalul ar urma să fie construit în 36 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un mare DA
Felicitari tuturor celor implicati. Bafta si atentie cum va fi administrat la final, sa nu patim ca moldovenii. ASA DA.
Postat 30 Aprilie 2021, 05:31 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON