URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2022, 17:00

Fost prim-ministru și director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu va vorbi la Oradea despre războiul din Ucraina 

Fost prim-ministru și director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu va vorbi la Oradea despre războiul din Ucraina  (Foto: Inquam Photos / Bogdan Ioan Buda)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoric, diplomat și om politic, Mihai Răzvan Ungureanu se va afla pe 23 noiembrie la Oradea, unde va susține două conferințe. În prima parte a zilei, Ungureanu le va vorbi studenților despre „Ce datorează Europa secolului al XIX-lea”, iar după amiaza va fi invitatul Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor, tema aleasă fiind războiul din Ucraina.

„Răspunzând invitației prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie, prof. univ. dr. habil. Mihai-Răzvan Ungureanu, va conferenția în fața studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor Universității din Oradea. Oaspetele Universității din Oradea va fi prezentat publicului de prof. univ. dr. habil. Gabriel Miosa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării”, se arată într-un comunicat trimis marți de Universitatea din Oradea. 

Evenimentul academic, cu titlul „Ce datorează Europa secolului al XIX-lea”, va avea loc miercurea viitoare, în data de 23 noiembrie, în Aula Magna a Universității din Oradea, de la ora 11. Intrarea este liberă.

În aceeași zi, însă de la ora 17, Mihai Răzvan Ungureanu se va afla la Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal. 

Invitat în cadrul seriei „Colocviile Muzeului Țării Crișurilor”, Mihai Răzvan Ungureanu este prezentat de organizatori drept „unul dintre cei mai importanţi specialiști pe teme de securitate și geopolitică din România”. 

„În cadrul conferinței vor fi abordate elemente de natură istorică, dar și evenimente de actualitate în ceea ce privește conflictul armat existent pe teritoriul Ucrainei. Războiul din Ucraina afectează indirect România, fapt ce trezește îngrijorare în rândul românilor. Considerațiile cu privire la conflictul militar existent în Ucraina au la bază analize din perspective diverse și pe mai multe nivele, cu scopul de a creiona realitatea pe care suntem forțați să o trăim, criza energetică, inflația și potențiala recesiune economică, dar și o analiză a riscurilor la care ne putem aștepta sau care se întrevăd. Călătoria academică își are fundamentele însăși în formarea și expertiza pe care invitatul nostru le are, acesta fiind istoric, diplomat și om politic, ocupând de-a lungul timpului înalte demnități, precum director al Serviciului de Informații Externe al României, Ministru de Externe și Prim-ministru al Guvernului României”, a transmis, printr-un comunicat, Muzeul Țării Crișurilor. 

Conferinţa „Războiul din Ucraina. Câteva considerații” va avea loc în Sala de conferințe a instituției muzeale și va fi moderată de prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în timp ce prezentarea invitatului îi revine prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. 

Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri. 

Seria „Colocviile Muzeului Țării Crișurilor” este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea - Chișinău al Academiei Române și Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Intreb, doar intreb
Il intreaba cineva pe asta cum si de ce a cedat moaca patrimoniul GOJDU din centrul Budapestei evaluat atunci la 1.000.000.000 $, cu ce drept?
Postat 15 Noiembrie 2022, 21:03 de scortosul
MRU, mai MRU…
despre gradinile Gojdu din Budapesta nu ne zice?
Postat 15 Noiembrie 2022, 18:44 de mr_right
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON