URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2021, 16:19

Fiţi atenţi ce cumpăraţi de Paști şi sesizaţi neregulile! Direcţia Sanitară Veterinară Bihor face controale în județ

Fiţi atenţi ce cumpăraţi de Paști şi sesizaţi neregulile! Direcţia Sanitară Veterinară Bihor face controale în județ (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunțat că pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţie alimentară din perioada următoare, marcată de Paştele catolic şi cel ortodox, inspectorii sanitari vor desfăşura controale în judeţ, la operatorii economici din sectorul alimentar şi din sectorul creşterii animalelor.

Controale în judeţ

Vor fi verificate fermele care comercializează ovinele, caprinele şi porcinele spre sacrificare, unităţile de abatorizare, procesare, carmangeriile, măcelăriile, unităţile care comercializează produse din peşte, patiseriile şi cofetăriile, hypermarketurile şi supermarketurile, dar şi unităţile de alimentaţie publică cum ar fi restaurantele, cantinele şi pensiunile, se arată în comunicatul transmis miercuri de DSVSA. 

În cadrul controalelor, specialiştii de la DSVSA vor fi însoţiţi de poliţişti, care vor verifica mijloacele de transport ale operatorilor economici pentru a vedea modul în care sunt transportate animalele vii, carnea sau alte produse din carne.

Anul acesta au fost impuse mai multe reguli pentru crescătorii de porcine, ca urmare a evoluţiei pestei porcine în judeţ:

- este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA);

- vânzarea/ achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploataţii de animale, înregistrate în BND (baza naţională de date), situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricţie sanitară veterinară ca urmare a evoluţiei unor boli;

- se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;

- datorită evoluţiei pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza judeţului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.

Sfaturi pentru clienţi

În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie mai atenţi la achiziţionarea alimentelor, şi în special a celor specifice (ouă, carne de miel, carne de curcan, peşte produse lactate, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situaţii nedorite.

Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate.

În cazul comercializării de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud destinate vânzării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în exclusivitate în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc), provine în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. În judeţul Bihor sunt autorizate, la această dată, pentru sacrificarea animalelor din specia ovină un număr de trei abatoare, respectiv unul în Beiuş, unul în localitatea Mihai Bravu şi unul în Marghita.

Carcasele de ovine trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate, de către un medic veterinar.

Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea în centrele de sacrificare aprobate temporar de către DSVSA Bihor, fie la cererea unor autorităţi locale, fie a fermierilor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă de formă rotundă, cu codul centrului/ punctului temporar de sacrificare și inscripţia "CONTROLAT SANITAR VETERINAR".

Reclamaţi aici:

Cetăţenii care sesizează nereguli în comerţul cu produse alimentare specifice perioadei pot informa autorităţile sanitare veterinare din întregul judeţ fie la sediile DSVSA, fie telefonic 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.

La nivelul structurilor DSVSA Bihor programul de lucru de joi şi până în 18 aprilie este stabilit între orele 8.30-17 pentru zilele lucrătoare. Pentru zilele de sâmbătă 02 aprilie şi 11 aprilie (sărbători religioase de Florii catolice şi ortodoxe), se va asigura permanenţa între orele 8.30-15 la următoarele puncte de permanenţă:

- Sediul DSVSA Bihor – Oradea, str. Ion Bogdan 37, centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141

- Sediul CSVSAO Oradea 1, din Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 21 (incintă P-ţa Agroalimentară Cetate), pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245

- Sediul CSVSAO Tileagd – Aleşd din Oraş Aleşd, str. Bobâlna nr. 3 – incintă Primăria Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738

- Sediul CSVSAO Marghita Valea, din municipiul Marghita, str. Crişan nr. 2, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739

- Sediul CSVSAO Beiuş - Ştei, din municipiul Beiuş, Aleea Moţilor Bloc AN 5 pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720

- Sediul CSVSAO Salonta Tinca, din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4 – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743, pentru zonele Salonta, Tinca

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON