URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2022, 12:43

Festivalul cavalerilor: Luptători neînfricați, arcași și călăreți din șapte țări europene pun stăpânire pe Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)

Festivalul cavalerilor: Luptători neînfricați, arcași și călăreți din șapte țări europene pun stăpânire pe Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO) SĂ CÂŞTIGE CEI BUNI! Ediţia din acest an a Festivalului Medieval programează întreceri crâncene de turnir...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fortăreaţa orădeană va găzdui la finalul acestei săptămâni un festival ce-i va purta pe oaspeţi în atmosfera altor timpuri...

După o pauză prea lungă cauzată de pandemie, Festivalul Medieval revine, în stil mare, în peisajul evenimentelor importante din Oradea, urmând să adune sute de cavaleri, arcaşi, oşteni, domniţe, meşteri, menestreli şi să găzduiască bătălii, întreceri, jonglerii cu foc şi concerte.

Din alte timpuri

Ediţia 2022 a Festivalului Medieval Oradea va avea loc în perioada 1-3 iulie, adică de vineri până duminică, în Cetate, fiind organizată de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Deus Vult şi al VPK Packaging.

"Timp de 3 zile, Cetatea Oradea devine o imensă reşedinţă medievală unde vom întâlni meşteri, cavaleri, oşteni, domniţe, menestreli veseli şi îmblânzitori de foc", a spus Alina Toie, directoarea APTOR, miercuri, într-o conferință de presă desfășurată în sala cu grifoni a Cetății.

La conferință au participat în straie medievale de luptă reprezentanți ai Asociației Deus Vult (Bogdan Dărăban și Arany József), co-organizatorii locali, precum și invitați din străinătate, Michael Sadde, Thomas Menou și Pierre-Emmanuel Fabrigli, care s-au prezentat echipați în armurile de turnir.

Evenimentul va cuprinde "numeroase activităţi interactive, de la ateliere meşteşugăreşti până la demonstraţii de luptă şi distracţie pentru toate vârstele: muzică, dansuri medievale, activităţi pentru copii, jonglerii cu foc, jocuri nomade şi vânătoreşti", iar serile vor fi animate de concerte susţinute de artişti din România şi de peste hotare.

Pe durata festivalului, în fortăreaţă vor fi şi zone cu bucate tradiţionale, alte preparate gustoase, pregătite pe loc în food trucks, dulciuri, îngheţată, cafea şi vin.

Scutierii istoriei

La Festivalul Medieval din Oradea vor fi prezenți circa 350 de luptători şi cavaleri medievali, arcaşi şi călăreţi, domnițe și meșteri. Vin din șapte țări: România, Ungaria, Croația, Slovacia, Norvegia, Franța și Cehia.

O atracţie importantă a festivalului va fi găzduirea, în premieră în România, a Campionatului European de Full-Contact Jousting (adică de turnir), iar gazde vor fi membrii unei trupe medievale de renume sosite din Franţa: "Les Écuyers de l’histoire", adică Scutierii istoriei.

Întrecerile vor fi full-contact, iar principalii competitori vor fi patru cavaleri, dintre care trei au participat la conferința de presă de miercuri, în armuri care le recreează pe cele specifice secolului XV și care cântăresc între 42 și 48 de kilograme. Aceștia se vor întrece într-o probă istorică, și anume cea de turnir cu lance solidă. 

De asemenea, într-o altă probă, vor coborî de pe cai și se vor lupta la sol. În stabilirea campionului european vor conta și punctele pe care le vor aduna domnițele cavalerilor în probele vânătorești (îndemânare cu sabia, arcul cu săgeți etc.), precum și scutierii acestora în diverse probe. 

Cei patru competitori vor fi: Michael Sadde, Thomas Menou, Pierre-Emmanuel Fabrigli (toți din Franța) și Per Estein Prois-Rohjell (Norvegia). Toți cei patru au experiență și rezultate în astfel de competiții. Ei sunt pasionați de mici de vremurile medievale și de luptele dintre cavaleri, iar în timp au devenit adevărați profesioniști în acest domeniu. „C'est c'est un monde qui fascine”, a spus Michael Sadde, adică „Este o lume fascinantă”. 

Tot programul de turniruri, bătălii şi lupte medievale se va desfăşura în Parcul Cetăţii, în perioada 1-3 iulie. Organizatorii vor instala tribune pentru ca orădenii să se poată bucura din plin de spectacolul medieval oferit de combatanţi.

Printre momentele de neratat ale ediţiei se numără unul de "şah medieval" (foto), adus de trupa Agentura Hector din Slovacia. Pe o tablă imensă, membrii trupei medievale vor juca rolul pieselor de şah, iar regina, regele, pionii, nebunii, turnurile şi caii se vor lupta la propriu pentru a avansa.

Paradă prin centru

Tot pentru ca locuitorii oraşului să se bucure din plin de eveniment, în preambulul acestuia, mai precis joi seară, de la ora 20, în Piaţa Unirii va avea loc "Parada coifurilor", prezentarea cavalerilor poposiţi în Oradea şi a echipelor care ulterior se vor întrece pentru onoare şi dreptate în parcul fortăreţei.

Festivalul Medieval va găzdui şi ateliere meşteşugăreşti, unde oaspeţii vor afla secretele meşterilor, catapulte, precum şi un castel de paie, numai bun de explorat pentru cei mici. Se vor prezenta, totodată, farse medievale.

"Atmosfera medievală a Festivalului va fi asigurată de un alai de trubaduri şi menestreli care vor umple Cetatea de veselie şi culoare", mai spun organizatorii. Mai exact, vineri seară va avea loc un concert al trupei HARA, sâmbătă pe scenă va urca Alexandra Uşurelu, iar duminică formaţia Bosquito. Aşadar, un weekend plin, care va aduce viaţă în Cetatea medievală a Oradiei...


PROGRAMUL FESTIVALULUI:

 

JOI, 30 iunie

Locaţie- Piaţa Unirii

20:00

Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor şi a echipelor

VINERI, 1 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

11:00

Competiţie Tap fight

13:20

Deschiderea jocurilor nomade

15:20

Şah medieval – Agentura Hector

17:20

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

18:20

Lupta mare

19:20

Concert – Peregrinii

20:20

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:15

Concert HARA

21:20

Competiţie Buhurt

22:20

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

SÂMBÂTĂ, 2 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie de tir cu arcul tradiţional

12:00

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

14:00

Jocuri nomade

15:00

Turnir – Agentura Hector

16:00

Skill at Arms – Luptă corp la corp – Les Écuyers de l’histoire

17:00

Lupta mare

18:00

Jocuri nomade – Triatlon

19:00

Concert – Holloenek

20:00

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:00

Concert - Alexandra Uşurelu

21:15

Şah medieval – Agentura Hector

22:00

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

DUMINICĂ, 3 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie Buhurt

12:00

Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00

Şah medieval – Agentura Agentura Hector

14:00

Jocuri nomade – Triatlon

15:00

Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00

Lupta mare

17:00

Concert – Peregrinii

18:00

Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00

Concert – Peregrinii

19:00

Ceremonia de încheiere

20:00

Concert Bosquito

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON