URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2022, 12:18

Cetatea Oradea redevine o reşedinţă medievală unică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din Europa, Festivalul Medieval Oradea, readuce în faţa noastră obiceiuri şi tradiţii, cavaleri şi personaje medievale, care să ne poarte într-o călătorie istorică autentică.

Timp de 3 zile, în perioada 1-3 iulie 2022, Cetatea Oradea devine o imensă reşedinţă medievală unde vom întâlni meşteri, cavaleri, oşteni, domniţe, menestreli veseli şi îmblânzitori de foc într-o ambianţă unică.

Evenimentul mult aşteptat cuprinde numeroase activităţi interactive, de la ateliere meşteşugăreşti până la demonstraţii de luptă şi distracţie pentru toate vârstele: muzică, dansuri medievale, activităţi pentru copii, concerte LIVE, jonglerii cu foc, jocuri nomade şi vânătoreşti.

Serile festivalului vor fi animate de concerte de muzică live susţinute de artişti din România şi de peste hotare.

Cetatea va adăposti şi zone cu bucate tradiţionale, mâncăruri pentru toate gusturile, food trucks, dulciuri, îngheţată, cafea şi vin.

Campionat European de Full-Contact Jousting

Festivalul, care s-a lăsat aşteptat 2 ani, revine cu o ediţie specială, a Campionatului European de Full-Contact Jousting, pentru prima dată în România! Les Ecuyers de l'histoire (FR) vor fi gazdele acestui campionat spectaculos.

Peste 350 de luptători şi cavaleri medievali, arcaşi şi călăreţi cu arme de asediu şi catapulte s-au antrenat luni de zile pentru o suită spectaculoasă de turniruri.

Întreg programul de turniruri, bătălii şi lupte medievale se va desfăşura în Parcul Cetăţii Oradea, în perioada 1-3 iulie, publicul având posibilitatea de a le viziona din tribunele instalate special pentru eveniment.

În seara de 30 iunie, ora 20:00, în Piaţa Unirii va avea loc Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor şi a echipelor.

Copiii vor avea şi ei parte de distracţie pe cinste, cu iz medieval! Cetatea va fi pregătită cu ateliere meşteşugăreşti, farse medievale, catapulte mici, castel de paie şi multe alte surprize.

Atmosfera medievală a Festivalului va fi asigurată de un alai de trubaduri şi menestreli, care vor umple Cetatea de veselie şi culoare. Nume sonore ale industriei muzicale vor urca pe scena principală a evenimentului pentru concerte de muzică uşoară, folk, pop sau rock: HARA, Alexandra Uşurelu şi Bosquito.

Festival Medieval Oradea 2022

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

 

JOI, 30 iunie

Locaţie- Piaţa Unirii

20:00

Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor şi a echipelor

 

VINERI, 1 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

11:00

Competiţie Tap fight

13:20

Deschiderea jocurilor nomade

15:20

Şah medieval – Agentura Hector

17:20

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

18:20

Lupta mare

19:20

Concert – Peregrinii

20:20

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:15

Concert HARA

Concert Hara, Festival Medieval Oradea 2022

21:20

Competiţie Buhurt

22:20

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

 

SÂMBÂTĂ, 2 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie de tir cu arcul tradiţional

12:00

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

14:00

Jocuri nomade

15:00

Turnir – Agentura Hector

16:00

Skill at Arms – Luptă corp la corp – Les Écuyers de l’histoire

17:00

Lupta mare

18:00

Jocuri nomade – Triatlon

19:00

Concert – Holloenek

20:00

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:00

Concert - Alexandra Uşurelu

Alexandra Ușurelu la Festivalul Medieval din Oradea 2022

21:15

Şah medieval – Agentura Hector

22:00

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

 

DUMINICĂ, 3 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie Buhurt

12:00

Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00

Şah medieval – Agentura Agentura Hector

14:00

Jocuri nomade – Triatlon

15:00

Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00

Lupta mare

17:00

Concert – Peregrinii

18:00

Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00

Concert – Peregrinii

19:00

Ceremonia de încheiere

20:00

Concert Bosquito

Bosquito la Festivalul Medieval din Oradea 2022

Festivalul Medieval Oradea este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Deus Vult şi al VPK –Packaging.

Conturi oficiale:

Website: www.festivalulmedievaloradea.ro
Facebook: Medieval Festival Oradea
Instagram: @medievalfestivaloradea

VISIT Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON