URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
17 Noiembrie 2022, 12:45

Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi

Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi GRATUIT. Orădenii au soluții la îndemână pentru aruncarea corectă a deșeurilor electrice, de la un simplu bec, la un frigider vechi: cele două centre de colectare separată pe care RER Vest le are în municipiu, unul pe strada Uzinelor, altul pe str. Thurzó Sándor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multitudinea de deşeuri generate într-o casă ne ia câteodată prin surprindere. Şi se nasc adesea întrebări de tipul: unde aruncăm becurile defecte, telefoanele mobile, CD playerele sau casetofoanele, aparate pe care generaţiile noi nici nu le mai cunosc? Răspunsul este clar: nu în pubelele de acasă. RER Vest le prezintă orădenilor soluţiile.

Periculoase pentru mediu

Acronimul DEEE reuneşte toate echipamentele electrice şi electronice ieşite din uz care funcţionau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de energie electrică, prin conectare la priză: frigider, fier de călcat, maşină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde etc.

Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice se face de către reciclatori autorizaţi, în locuri special amenajate. De ce? În primul rând pentru că, deşi au carcase din plastic, conţin circuite şi cabluri electrice sau electronice, ceea ce le face periculoase pentru mediu. 

Substanţe precum freon, mercur, aluminiu, cupru, staniu sau diferite tipuri de uleiuri sunt doar o parte dintre componentele chimice periculoase din compoziţia DEEE-urilor, care se scurg în pânza freatică sau contaminează celelalte deşeuri, dacă sunt lăsate în natură sau amestecate cu reciclabilele sau cu rezidualul.  

Cum evităm poluarea?

Ca să protejăm mediul înconjurător, aceste deşeuri trebuie depozitate în locurile destinate lor. În Oradea, acestea pot fi duse gratuit la punctele de colectare separată pe care RER Vest le administrează, pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Adesea, electrocasnicele vechi se pot da la schimb, atunci când se achiziţionează altele noi sau în cadrul unor programe guvernamentale, cum este Rabla pentru electrocasnice. 

Orădenii mai au şi varianta de a le depozita în containerele speciale pe care Primăria municipiului le pune periodic la dispoziţia orădenilor (în prima sâmbătă din fiecare lună).

Trebuie ştiut că legislaţia în vigoare (OUG 5/2015) interzice expres aruncarea deşeurilor electrice sau electronice la gunoi. Pentru cetăţenii prinşi că aruncă DEEE-uri la gunoi, amenzile sunt de 500 lei, iar pentru firme încep de la 20.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON