URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
17 Noiembrie 2022, 12:45

Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi

Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi GRATUIT. Orădenii au soluții la îndemână pentru aruncarea corectă a deșeurilor electrice, de la un simplu bec, la un frigider vechi: cele două centre de colectare separată pe care RER Vest le are în municipiu, unul pe strada Uzinelor, altul pe str. Thurzó Sándor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multitudinea de deşeuri generate într-o casă ne ia câteodată prin surprindere. Şi se nasc adesea întrebări de tipul: unde aruncăm becurile defecte, telefoanele mobile, CD playerele sau casetofoanele, aparate pe care generaţiile noi nici nu le mai cunosc? Răspunsul este clar: nu în pubelele de acasă. RER Vest le prezintă orădenilor soluţiile.

Periculoase pentru mediu

Acronimul DEEE reuneşte toate echipamentele electrice şi electronice ieşite din uz care funcţionau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de energie electrică, prin conectare la priză: frigider, fier de călcat, maşină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde etc.

Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice se face de către reciclatori autorizaţi, în locuri special amenajate. De ce? În primul rând pentru că, deşi au carcase din plastic, conţin circuite şi cabluri electrice sau electronice, ceea ce le face periculoase pentru mediu. 

Substanţe precum freon, mercur, aluminiu, cupru, staniu sau diferite tipuri de uleiuri sunt doar o parte dintre componentele chimice periculoase din compoziţia DEEE-urilor, care se scurg în pânza freatică sau contaminează celelalte deşeuri, dacă sunt lăsate în natură sau amestecate cu reciclabilele sau cu rezidualul.  

Cum evităm poluarea?

Ca să protejăm mediul înconjurător, aceste deşeuri trebuie depozitate în locurile destinate lor. În Oradea, acestea pot fi duse gratuit la punctele de colectare separată pe care RER Vest le administrează, pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Adesea, electrocasnicele vechi se pot da la schimb, atunci când se achiziţionează altele noi sau în cadrul unor programe guvernamentale, cum este Rabla pentru electrocasnice. 

Orădenii mai au şi varianta de a le depozita în containerele speciale pe care Primăria municipiului le pune periodic la dispoziţia orădenilor (în prima sâmbătă din fiecare lună).

Trebuie ştiut că legislaţia în vigoare (OUG 5/2015) interzice expres aruncarea deşeurilor electrice sau electronice la gunoi. Pentru cetăţenii prinşi că aruncă DEEE-uri la gunoi, amenzile sunt de 500 lei, iar pentru firme încep de la 20.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5644 RON
  • 1 EUR = 4.9232 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON