URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2024, 10:44

Dropia iubește Bihorul! Cel mai mare stol de dropii din România ultimilor 30 de ani, observat lângă Salonta (FOTO/VIDEO)

Lângă orașul bihorean Salonta trăiește cel mai mare stol de dropii observat pe teritoriul României în ultimele trei decenii. Dropia este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa și o specie considerată vulnerabilă la nivel global. În fauna României, dropiile au fost declarate păsări dispărute în 1990.

De câțiva ani, dropiile au reapărut lângă Salonta, iar în această iarnă nu mai puțin de 67 de exemplare au fost observate de ecologiștii care, în ultimii ani, au promovat măsuri pentru conservarea acestor păsări.

„Este o veste foarte bună și care ne bucură mult”, a declarat pentru BIHOREANUL ornitologul Attila Nagy de la Grupul „Milvus”, ONG care în ultimii ani a monitorizat dropiile din Bihor.

Motivele pentru care dropiile o duc bine lângă Salonta sunt multiple. În primul rând, stolul mare a fost favorizat de măsurile de conservare pe care Primăria Salonta și asociația Milvus le-au aplicat în ultimii ani, inclusiv prin îngroparea unei linii electrice aeriene, care provoca moartea multor exemplare. În condiții de ceață sau vizibilitate redusă, păsările se loveau, în zbor, de firele de curent, și mureau. 

„Chiar dacă și măsurile de conservare au fost benefice, sunt aproape sigur că această creștere a numărului de exemplare se datorează și altor motive. Din punctul nostru de vedere, în acest grup nu sunt doar păsări care trăiesc aici, ci populația este interconectată cu populația-mamă din Câmpia Panonică a Ungariei. În mod normal, noi vedem lângă Salonta cam 50 de exemplare, iar în iarna trecută cele mai multe au fost 49. Acum, noi credem că o parte din păsările care trăiesc în Ungaria s-au hotărât să petreacă iarna cu păsările de la noi”, a declarat specialistul.

Ce le determină pe cele mai mari zburătoare din Europa să vină și să rămână în Bihor? Cel mai probabil, mediul prielnic. „Lângă Salonta, în mod tradițional, de câteva decenii, există culturi de rapiță, care este hrana principală pentru dropii. Este o plantă care rămâne verde iarna, are foarte mulți nutrienți și, chiar dacă ninge, păsările ajung ușor la aceste frunze”, a mai spus Nagy.

În schimb, în țara vecină, nu doar că nu sunt la fel de multe plantații de rapiță, ci dropiile au și prădători naturali: acvilele care stau la pândă în arborii înalți. „În zona Salontei poți număra pe degetele de la mâini acest arbori, așa că nu sunt nici la fel de multe acvile, care hărțuiesc dropiile, iar exemplarele tinere, neexperimentate sau cu probleme de sănătate, devin pradă”, a mai explicat ornitologul.

Provocarea cea mai mare pentru iubitorii de natură este să le asigure dropiilor în Bihor un mediu bun pentru cuibărit. „Noi vrem să ajutăm această ultimă populație de dropii din România, care oricum are o rată de reproducere foarte redusă. Vom depune, împreună cu Primăria Salonta, un nou proiect spre finanțare europeană, ca să continuăm măsurile de conservare”, a spus Nagy.

Printre altele, în acest proiect, ar urma să fie îngropat și un alt sector de linii de electricitate și ar putea să asigure despăgubiri pentru fermierii care nu intervin pe terenurile lor cu utilaje agricole, în perioada de cuibărit a dropiilor. „O problemă gravă este pierderea puilor și nereușita cuibăritului din cauza lucrărilor agricole mecanizate. Neavând fânețe disponibile, dropiile se bagă în culturi, iar când se fac lucrări agricole, ori femela speriată nu se mai întoarce la ouă ori chiar puii nu supraviețuiesc. Noi vrem să încercăm să găsim femelele când cuibăresc, să instalăm zone de protecție în care fermierii să nu intervină și să-i despăgubim pe agricultori”, a precizat reprezentantul Milvus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@KP
Bullsh*t. Ori ești un troll de neglijat, ori ești dus cu pluta. Bagă aici niște dovezi (inexistente), dacă ești tare
Postat 07 Ianuarie 2024, 13:54 de Buitre
Ați sărbătorit la greu, la Bihoreanul, nu-i așa?
Atâta nu ați aflat măcar ... că lângă Salonta este o fermă care a început să crească dropii. Gâștele și dropiile salontane alimentează localurile de lux din Ungaria și Austria de ani buni deja. Ce ați descoperit voi sunt dropii de la cele câteva scăpate de la fermă în primăvara anului trecut și care s-au înmulțit în natură, așa cum au în genă.
Postat 07 Ianuarie 2024, 12:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON