URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2022, 10:10

Premieră în România: O linie electrică aeriană din Bihor a fost îngropată, pentru salvarea dropiilor, păsări amenințate cu dispariția (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liniile electrice aeriene reprezintă pentru oameni simbolul unei infrastructuri necesare. Însă, pentru dropia, specie de pasăre amenințată la nivel global cu dispariția, coliziunile cu acestea pot fi fatale.

La Salonta, județul Bihor, o porțiune de 6 km de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ din acest motiv, o măsură de conservare în premieră pentru România, după cum anunță Asociația Milvus Transilvania Vest, ONG-ul care a făcut acest proiect.

Dropia (Otis tarda) este o specie vulnerabilă pe plan global, care a cunoscut un declin covârșitor în secolul XX, mai ales în urma fragmentării habitatelor sale întregi de odinioară. „Considerată dispărută din fauna României după anii ’90, observațiile de pe teren din ultimii 15 ani ale specialiștilor de la Asociația “Grupul Milvus” confirmă că această pasăre emblematică a stepei și-a păstrat la periferiile Salontei un ultim centru de rezistență în România”, a transmis Milvus.

Acest lucru a responsabilizat Primăria Municipiului Salonta, care s-a implicat într-un proiect al ONG-ului finanțat cu fonduri europene.


O dropie moartă, după ce s-a lovit de firele de curent

„Un tronson de 6 km de linie electrică aeriană (LEA) de medie tensiune, aflat în habitatul dropiilor, a fost schimbat în linie electrică subterană (LES). În mai 2021 au fost montate cablurile sub pământ și s-a efectuat racordarea la rețeaua electrică, iar anul acesta au fost demontați stâlpii electrici”, a mai transmis Milvus.

Costul total al operațiunii se ridică la 284.116 EUR și s-a realizat prin proiectul ”Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Guvernului României și al Ungariei, prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.

„Considerăm importantă necesitatea adoptării unor măsuri concrete și tot mai active pentru protejarea mediului, nu numai declararea principiilor unei asemenea atitudini. După identificarea vulnerabilităților care periclitau populația existentă de dropii de pe teritoriul Municipiului Salonta, am considerat necesară luarea mai multor măsuri de conservare și de protejare a dropiilor, pentru garantarea unui climat cât mai puțin agresiv pentru extinderea habitatului lor și, implicit, pentru creșterea naturală a numărului de exemplare. Era momentul să trecem de la declarații la fapte!”, a declarat Patricia Ivanciuc, coordonatoarea proiectului.

Măsura este apreciată de specialiști. „Este o măsură vitală pentru această mică și prețioasă populație. Nu doar protejează dropiile de eventuale accidente, dar le și lărgește teritoriul, întrucât liniile electrice aeriene au efect de barieră asupra speciei. Totodată, protejează și alte specii de păsări, precum stârci și gâște sălbatice, care, la fel ca dropia, au nevoie de teritorii mari de unde să-și procure hrana, și care sunt și ele periclitate de posibilitatea de a se lovi de conductoarele LEA”, a declarat Nagy Attila, ornitolog la Asociația Milvus Transilvania Vest.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna initiativa a celor de la Milvus
si a meritat pentru doar 280.ooo euro nu e investitie mare
Postat 18 Iunie 2022, 04:10 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON