URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2020, 14:11

Dropia, o pasăre dispărută din fauna României de 30 de ani, a reapărut lângă Salonta (FOTO / VIDEO)

Dropia, o pasăre dispărută din fauna României de 30 de ani, a reapărut lângă Salonta (FOTO / VIDEO) sursa foto: Asociația Grupul Milvus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună pentru iubitorii naturii: dropia, o pasăre dispărută din România de trei decenii, cuibăreşte lângă Salonta.

Ioan Matiu jr., un student la Medicină veterinară a găsit, întâmplător, ouăle de dropie pe câmpurile de lângă oraş (foto jos), şi a transmis fotografia Asociaţiei Grupul Milvus, specializată în ocrotirea păsărilor.

"Pentru noi, Asociaţia Grupul Milvus, această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedeşte cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România şi, în acelaşi timp, ne arată importanţa muncii pe teren, implicarea localnicilor şi a administraţiilor locale în conservarea naturii, dar şi necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăţi compensatorii atractive pentru fermierii prietenoşi cu dropiile", se arată într-un comunicat transmis de ONG.

Ouă de dropie

Dropia (Otis tarda) este cea mare pasăre zburătoare din Europa şi, la nivel global, este o specie vulnerabilă, care a cunoscut un declin covârşitor. Pe la mijlocul anilor 1950, a dispărut din cea mai mare parte a Europei, din cauză că habitatul său (stepa eurasiatică) s-a redus. În România, pasărea a dispărut după ce pajiştile au fost transformate în culturi agricole, dar şi din cauza braconajului. În 1988, conform evidenţelor vânătorilor, în ţară mai erau 48 de exemplare de dropii, iar după 1990 a fost declarată o specie dispărută din fauna României.

În urma observaţiilor făcute în ultimii 13 ani, specialiştii de la Grupul Milvus au ajuns la concluzia că dropia care a cuibărit la Salonta face parte dintr-o mică populaţie transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care foloseşte teritorii de-o parte şi de alta a graniţei cu Ungaria, în zona Salonta - Mezőgyán.

Dropie

Apariţia dropiei este, pentru ecologişti, un argument în plus că natura are nevoie de ocrotire. "În prezent, împreună cu Primăria Municipiului Salonta şi alţi doi parteneri din Ungaria (Primăria Békés şi Körösök Völgye Natúrpark), avem în derulare proiectul "Conservarea, protejarea şi promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner", finanţat de UE prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, care, cel puţin pe partea românească, a fost construit exclusiv în jurul dropiei", a mai transmis Grupul Milvus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON