URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 17:00

Dosarul șpăgilor transfrontaliere din Borș: Patru poliţişti de frontieră din Bihor au fost trimiși în judecată

Dosarul șpăgilor transfrontaliere din Borș: Patru poliţişti de frontieră din Bihor au fost trimiși în judecată Imagine din timpul perchezițiilor făcute la vila unui polițist de frontieră din Bihor, în luna ianuarie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei patru poliţişti de frontieră din Borş, acuzaţi că percepeau mită de la transportatorii din Republica Moldova. Alături de ei, au fost trimiși în fața instanței și 10 frontierişti şi 13 vameşi din Albița, Oancea, Sculeni, Stânca-Costești şi Iași, acuzaţiile fiind, după caz, de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

Într-un comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al DNA, se precizează că, în perioada 1 iulie 2021 - 12 septembrie 2022, cele 27 de persoane, în calitate de lucrători vamali și polițiști de frontieră, au pretins şi primit în mod repetat sume cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

"În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari", se arată în informare, precizându-se că în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

De asemenea, procurorii susţin că, pe 27 februarie 2023, unul dintre vameșii cercetaţi pentru mită, lucrător la Biroul Vamal de Frontieră Oancea, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Descinderi în Borş

După cum a dezvăluit BIHOREANUL, cei patru poliţişti de frontieră din Bihor - Gelu Sereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş și Cosmin Măduţa - toţi agenţi operativi în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş, au fost ridicaţi pe 17 ianuarie după ce vilele lor au fost percheziţionate de ofiţerii DGA, în cadrul unei operaţiuni ample, coordonate de procurorii DNA Iaşi, care s-a desfăşurat și pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați şi Neamț.

La finalul percheziţiilor (foto), frontieriştii din Bihor au fost ridicaţi de echipajele DGA şi transportaţi la Iaşi, unde au fost reţinuţi pentru 24 ore.

Deşi procurorii DNA Iaşi au cerut arestarea preventivă atât pentru poliţiştii de frontieră din Borş, cât şi pentru alţi 22 de suspecţi, solicitarea a fost respinsă de judecători. Aceștia au decis ca toate cele 26 de persoane duse în fața instanței (pentru una dintre ele nu au fost formulată o astfel de propunere) să fie plasate sub control judiciar pentru 60 de zile, instituindu-le mai multe interdicţii, cum ar fi cea de a părăsi ţara, de a purta arme de foc, respectiv cea de a mai practica profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta.

Dovediţi cu investigatori

Cercetările în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Iaşi a pornit în toamna anului 2020, iar în prima fază, suspiciunea a vizat doar vameşi şi poliţişti de frontieră români de la granița dintre Moldova și România. La începutul lui 2021, însă, investigaţiile au fost extinse şi în Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticorupţie din cele două ţări, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă. 

Pentru a-i dovedi pe şpăgarii „transfrontalieri”, după cum a aflat BIHOREANUL, ofițeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajaţi ai unor firme de transport persoane şi coletărie, cu curse pe ruta Moldova - România - Germania.

Cu tehnică audio-video montată pe haine, „şoferii” au trecut prin PTF Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și, în final, în Borș (Bihor), filmând negocierile purtate cu frontieriștii și vameşii, atât la intrarea cetăţenilor moldoveni în România, cât şi la ieşirea acestora spre Ungaria, prin PTF Borş. Dovezile strânse arată că mită au luat polițiști și vameși români, moldoveni și unguri deopotrivă.

Activitățile au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agenție a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). De asemenea, procurorii anticorupție au mai beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și a IGPR - Direcția de Operațiuni Speciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu li se va face aproape nimic
Au case, terenuri, mașini etc., bani numerar la greu. Plătesc un avocat bun ii scot basma curată: ori tărăgănează procesul până se prescrie, ori un viciu de procedură, ori ceva cu suspendare dar executare cu șanse 0. Îi dau afară din sistem cel mult dar oricum îs asigurați cu pensie din furaciuni. Pot incepe o afacere când vor sau vând ceva imobilele și viața merge înainte flexată. In 2 ani se uită totul, de toată lumea. Nu le-am dori închisoarea dar ar trebui confiscat tot ce au obținut nejustificat, lăsați în fundul gol. Desigur că totul e trecut pe mama, tata, fratele, sora, nepotul, amicul etc. și recuperarea va fi spre 0. Cam asta e justiția la noi.
Postat 13 Martie 2023, 20:00 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON