URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Ianuarie 2023, 18:25

Verdict definitiv: Poliţiştii de frontieră din Borş acuzați de corupție rămân sub control judiciar

Verdict definitiv: Poliţiştii de frontieră din Borş acuzați de corupție rămân sub control judiciar Foto generic, imagine din timpul perchezițiilor din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei patru poliţişti de frontieră din Borş şi cei patru vameşi din Sculeni, reţinuţi de DNA Iaşi într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă, rămân sub control judiciar.

Verdictul a fost pronunţat, joi, la Curtea de Apel Iaşi, unde judecătorii de drepturi şi libertăţi au respins definitiv cererea DNA de a-i trimite în arest, dar şi solicitarea poliţiştilor de frontieră de a fi lăsaţi în libertate, necondiţionat, după decizia luată de Tribunalul Vaslui, care îi plasase sub control judiciar. 

După cum a scris BIHOREANUL, DNA Iaşi a solicitat săptămâna trecută, miercuri, arestarea pentru 30 de zile a celor opt persoane - poliţiştii de frontieră Cosmin Măduţa, Petru Daniel Moş, Marius Gelu Şereş, Mădălin Ţărău şi lucrătorii vamali Ioan Iulian Calance, Loredana Aura Pătraşcu, Ioan Pendos și Antonela Pricop.

Cererea, înaintată Tribunalului Vaslui, a fost respinsă de instanţă, care a hotărât ca atât poliţiştii de frontieră din Borş, cât şi vameşii din Sculeni, să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, instituindu-le mai multe interdicţii, cum ar fi cea de a părăsi ţara, de a purta arme de foc, respectiv cea de a mai practica profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta.

Cei opt inculpaţi au fost reţinuţi marțea trecută pentru 24 de ore, într-un dosar al DNA Iaşi în care sunt anchetate în total 23 de persoane - vameşi şi poliţişti de frontieră - pentru fapte de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinute, după caz, în formă simplă ori continuată. 

Concret, DNA arată că, în perioada 2021-2022, suspecţii au pretins şi primit în repetate rânduri sume între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor, vameşii şi poliţiştii de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiunile de serviciu.

Pe de o parte, aceştia favorizau trecerea persoanelor şi nu luau măsuri în cazul în care acestea nu respectau reglementările vizând perioadele de ședere în UE de către cetățeni extra-comunitari, iar pe de alta, în cazul transportatorilor, au permis trecerea coletelor aflate în maşinile acestora, chiar dacă în pachete se aflau mărfuri ori produse accizabile. 

Cercetările, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, au pornit în toamna anului 2020, iar în prima fază suspiciunea a vizat doar vameşi şi poliţişti de frontieră români de la granița dintre Moldova și România. La începutul lui 2021, însă, investigaţiile au fost extinse şi în Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticorupţie din cele două ţări, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă. 

Pentru a-i dovedi pe şpăgarii „transfrontalieri”, ofițeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajaţi ai unor firme de transport persoane şi coletărie, cu curse pe ruta Moldova - România - Germania. Cu tehnică audio-video montată pe haine, „şoferii” au trecut prin PTF Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și, în final, Borș (Bihor), filmând negocierile purtate cu frontieriștii și vameşii, atât la intrarea cetăţenilor moldoveni în România, cât şi la ieşirea acestora spre Ungaria, prin PTF Borş. Dovezile strânse arată că mită au luat polițiști și vameși români, moldoveni și unguri, deopotrivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON