URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2023, 20:50

Poliţiştii de frontieră din Borş reţinuţi de DNA Iaşi s-ar putea întoarce acasă! Tribunalul Vaslui a respins propunerea de arestare

Poliţiştii de frontieră din Borş reţinuţi de DNA Iaşi s-ar putea întoarce acasă! Tribunalul Vaslui a respins propunerea de arestare foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Vaslui a respins, miercuri, propunerea de arestare formulată de DNA Iaşi pe numele celor patru poliţişti de frontieră din Borş, respectiv patru lucrători de la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, reţinuţi pentru acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.

Instanţa a dispus, însă, ca toţi cei opt inculpaţi - poliţiştii de frontieră Cosmin Măduţa, Petru Daniel Moş, Marius Gelu Şereş, Mădălin Ţărău şi lucrătorii vamali Ioan Iulian Calance, Loredana Aura Pătraşcu, Ioan Pendos și Antonela Pricop - să fie plasaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 zile. 

"Au fost provocaţi"

Avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul poliţiştilor de frontieră Cosmin Măduţa şi Gelu Şereş, susţine că soluţia era previzibilă. "Acuzarea nu a reuşit să prezinte vreun argument că aceşti oameni prezintă pericol social. Pentru poliţiştii de frontieră din Borş, ultimul act material reţinut este de acum un an şi jumătate. Adică i-ai lăsat de atunci să lucreze, iar acum vii să spui că reprezintă pericol public?!", a declarat, pentru BIHOREANUL, avocatul, care reproşează DNA şi că au construit un dosar penal exclusiv pe fapte provocate de investigatori sub acoperire. "Nu există în dosarul cauzei indicii că aceşti agenţi au comis şi alte asemenea fapte", a mai spus avocatul. 

Mai mult, în anumite situaţii descrise de anchetatori în documentele din dosar, ar reieși că mita era introdusă de investigatorii sub acoperire în documente cu care, apoi, interacţionau poliţiştii maghiari, nu cei români, şi tot poliţiştii maghiari restituiau apoi documentele, însă fără bani. 

Anchetatorii, a mai arătat avocatul, ar fi încălcat şi normele legale cu privire la infracţiunile pe care le pot cerceta. „Este o încălcare şi a competenţei materiale, şi cu privire la calitatea persoanei. Potrivit legii, DNA poate cerceta personal vamal şi ofiţeri de poliţie judiciară, respectiv cauzele în care mita depăşeşte 10.000 euro. În acest caz, este vorba despre agenţi de poliţie şi mită cu mult sub 10.000 euro, deci competenţa de a face cercetări revine Parchetelor de pe lângă Tribunale. În opinia mea, toate probele sunt lovite de nulitate absolută", spune Doseanu. 

Soluţia pronunţată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, procurorii DNA Iaşi având posibilitatea să o conteste în termen de 48 ore de la comunicare. Verdictul final va fi pronunțat la Curtea de Apel Iaşi. 

Reţinuţi pentru mită

După cum BIHOREANUL a mai scris, patru poliţişti de frontieră din Borş au fost reţinuţi, marţi, pentru 24 de ore, alături de patru lucrători de la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, într-un dosar al DNA Iaşi în care sunt anchetate în total 23 de persoane, vameşi şi poliţişti de frontieră, pentru fapte de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinute, după caz, în formă simplă ori continuată. 

Concret, DNA arată că, în perioada 2021-2022, suspecţii au pretins şi primit în repetate rânduri sume între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor, vameşii şi poliţiştii de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiunile de serviciu.

Pe de o parte, aceştia favorizau trecerea persoanelor şi nu luau măsuri în cazul în care acestea nu au respectat reglementările vizând perioadele de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari, iar pe de alta, în cazul transportatorilor, au permis trecerea coletelor aflate în maşinile acestora, chiar dacă în pachete se aflau mărfuri ori produse accizabile. 

DNA a mai informat că în dosar se desfăşoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, dar şi că ancheta se desfăşoară în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Doseanu peste tot
Vad ca numele avocatului Doseanu apare la toate procesele cu infractori. Frontieristii astia din Bors, politistii din dosarul Micula jr. O fi ceva avocat vedeta in randul celor cu musca pe caciula?
Postat 18 Ianuarie 2023, 21:48 de corm16
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON