URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Ianuarie 2023, 12:15

Şpagă transfrontalieră: Cum i-au „capcanat” anchetatorii pe polițiștii care „taxau” moldovenii în Vama Borș 

Şpagă transfrontalieră: Cum i-au „capcanat” anchetatorii pe polițiștii care „taxau” moldovenii în Vama Borș  BAŞTANI ÎN UNIFORMĂ. Locuinţele agenţilor Gelu Şereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş şi Cosmin Măduţa au fost percheziţionate marţea trecută, înainte ca agenţii să fie ridicaţi şi duşi la sediul DNA Iaşi, pentru audieri. Locuinţe, puțin spus, căci au vile întinse pe 2-3 niveluri, maşini de lux şi soţii cu afaceri...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

23 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră sunt anchetați într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Iaşi, în colaborare cu procurori din Republica Moldova şi care vizează corupţia de la frontierele României.

Patru dintre inculpaţi sunt din Bihor, agenţi operativi la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Borş, şi sunt acuzaţi că ar fi luat mită de la şoferii de pe microbuzele de transport persoane sau colete, ca să închidă ochii la nereguli. Dovezile, susţin anchetatorii, sunt greu de combătut, căci șpăgile au fost înregistrate...

Zâmbiţi că se filmează!

Cercetările în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Iaşi a pornit în toamna anului 2020, iar în prima fază, suspiciunea a vizat doar vameşi şi poliţişti de frontieră români de la granița dintre Moldova și România. La începutul lui 2021, însă, investigaţiile au fost extinse şi în Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticorupţie din cele două ţări, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă. 

Pentru a-i dovedi pe şpăgarii „transfrontalieri”, ofițeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajaţi ai unor firme de transport persoane şi coletărie, cu curse pe ruta Moldova - România - Germania. Cu tehnică audio-video montată pe haine, „şoferii” au trecut prin PTF Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și, în final, în Borș (Bihor), filmând negocierile purtate cu frontieriștii și vameşii, atât la intrarea cetăţenilor moldoveni în România, cât şi la ieşirea acestora spre Ungaria, prin PTF Borş. Dovezile strânse arată că mită au luat polițiști și vameși români, moldoveni și unguri deopotrivă.

Şpagă în anchetă

Procurorii au decis să oprească „afacerile” marţea trecută, când, simultan în România şi Moldova, au fost declanşate percheziţii la frontieră şi la domiciliile mai multor persoane. 

În România, au fost în total 31 de descinderi, dintre care 5 în PTF Albița, Stânca Costești, Sculeni, Oancea şi Borş, iar celelalte la domiciliile unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali din Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț şi Bihor. 

La noi, scotocirile au vizat patru poliţişti de frontieră din Borş - Gelu Şereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş şi Cosmin Măduţa - care, în finalul percheziţiilor, au fost ridicaţi de poliţiştii DGA şi duşi la DNA Iaşi, pentru audieri.

În total, 23 de persoane au fost ridicate pentru suspiciuni de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinute, după caz, în formă simplă ori continuată. 

Şpagă pentru orice

Transportatorii plăteau șpăgi între 20 şi 250 euro pentru ca poliţiştii de frontieră şi vameşii români să nu-i întoarcă din drum pe pasagerii moldoveni care nu respectau reglementările privind perioada de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţenii extra-comunitari. 

Mita era obligatorie şi ca să fie scutiţi de controlul vamal al coletelor sau, după caz, ca acesta să fie unul superficial. Banii erau introduşi în acte şi dispăreau când documentele erau returnate, spun sursele BIHOREANULUI. Şpăgile nu erau fixe. „În Borş se cerea cel mai mult, chiar şi 250 euro. În Albiţa, era între 20 şi 50 euro”, au explicat surse din anchetă. 

Nici lucrătorii moldoveni de la frontieră nu se lăsau mai prejos, sumele pretinse și primite variind între 100 și 900 de euro, arată sursa citată.

Tăcere

Cert este că 8 persoane - 4 lucrători de la Sculeni şi cei 4 poliţişti de frontieră din Bihor - au fost reţinute pentru 24 ore. Miercuri, anchetatorii i-au prezentat la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa a respins solicitarea, dispunând ca toţi să fie puși sub control judiciar pentru 60 de zile. 

Soluția a fost una previzibilă, susține avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul a doi dintre frontieriştii bihoreni. Potrivit acestuia, cu toţii au uzat de dreptul la tăcere, refuzând să dea declaraţii în faţa anchetatorilor, care, în opinia sa, „au construit un dosar penal exclusiv pe fapte provocate de investigatori sub acoperire”. „Nu există în dosar indicii că aceşti agenţi au comis şi alte asemenea fapte”, a mai spus Doseanu.

Soluţia Tribunalului a fost atacată atât de DNA, cât şi de către o parte dintre suspecţi, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Iaşi. Până atunci, cei 4 bihoreni s-au întors acasă, însă nu şi „fabrica de bani” din frontieră, căci, odată cu noul statut de inculpat, cu toţii au fost mutaţi într-o zonă fără „clienţi”, la Serviciul logistic din Oradea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@adi13
Da, foarte bun cu ANAF. Ai dreptate! Nu cred că își câștigă salariile instituția aia. Și în rarele cazuri unde tribunalul decide recuperarea prejudiciului, nimeni nu pune în aplicare. Cât a recuperat statul din prejudiciul cauzat de Voiculescu? Au trecut atâția ani!
Postat 25 Ianuarie 2023, 22:54 de Vio_427
Ce face ANAF Bihor?
ANAF BIhor, la fel de corupt ca Tribunalul Bihor care niciodata nu condamna pe nimeni, doar pe amarati si fraieri. De ce nu ii verifica Anaful sa ii intrebe cum din 5000 salar si 5 ani de munca ai strans avere de sute de mii de euro( de vreo 30 de ori salariul adunat, fara sa mananci, sa bei sa traiesti). Si ar trebui si pe politisti, pe directorii din primarie care toti au niste averi de te sperii
Postat 24 Ianuarie 2023, 13:19 de adi13
Acuma-i CLAR de ce a venit Maia Sandovna, nu la cersit, ALTII cerseau?
Acuma-i CLAR de ce a venit Maia Sandovna? Nu la cersit, ALTII cerseau? Altii erau cu CERSITUL.
Postat 24 Ianuarie 2023, 12:55 de spaima_trepadusilor
Oameni de succes
Văd că nici cu banii nu stau rău. Au avut bani chiar și pt faimosul printre infractori, Doseanu.
Postat 24 Ianuarie 2023, 08:54 de Vio_427
No ni mă la ei...
No fain cocioabe și-or tras, limuzine, amu bistoș numa dân salar, vorba aia ceai adus ce-mi dai.... O vorbă bine cunoscută prin borș amu bistoș numa investigatorii is de vina că i-o momit că altfel ei nici vorba sa mai fii luat și altă dată că deh ăștia ne cred prosti pa toți manca-v-ar cor. .. pă toți.
Postat 23 Ianuarie 2023, 19:13 de sss
Acum inteleg
Vamesii sunt singurele persoane din țară care nu doresc intrarea in Shengen. Nu le-ar mai merge fabrica de șpagă.
Postat 23 Ianuarie 2023, 19:04 de marginan
Vârful de iceberg
Baza lui pe când? Sau nu îi ține pe niciunul să se bage?
Postat 23 Ianuarie 2023, 13:00 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON