URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2014, 16:54

Doi instructori auto prinşi cu şpagă au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel a dat verdictul final în procesul a doi instructori auto din Oradea, Cristian Alin Onea şi Gnandt Janos, acuzaţi de trafic de influenţă, după ce au fost prinşi în flagrant, toamna trecută, când au cerut şi primit de la un orădean, denunţător în dosar, 600 de euro în numele unui poliţist examinator.

Acţiune "tacită"

Acţiunea care a dus la prinderea celor doi şpăgari, păstrată sub tăcere de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost realizată pe 31 octombrie cu ajutorul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, Onea fiind prins atunci cu 450 euro luaţi de la denunţătorul lor, iar Gnandt cu 150 euro.

"Ancheta a pornit în urma unui denunţ făcut de un orădean, cursant al unei şcoli de şoferi, de la care Onea a cerut iniţial 300 euro, iar apoi a mărit suma la 450 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unui poliţist care să îl ajute să promoveze proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere auto", a explicat, luni, BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Ardelean.

Ulterior, denunţătorul a fost "agăţat" şi de un coleg al instructorului, care a promis şi el că va interveni pe lângă poliţişti, în schimbul a 150 euro.

Procurorii au păstrat discreţia asupra anchetei deoarece au încercat să verifice dacă cei doi şpăgari aveau într-adevăr intrare la vreun poliţist examinator. "După flagrant, s-au urmărit mai mult piste, dar urmărirea penală a fost efectuată cu multă celeritate de procurorul de caz, care a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul DGA Bihor", a mai spus Ardelean.

Pedepse în premieră

Cum în timpul audierilor cei doi instructori au recunoscut faptele, în baza prevederilor legale introduse în codul de procedură penală, procurorul de caz le-a propus încheierea unor acorduri de recunoaştere, permisă în cazul infracţiunilor pedepsite cu până la 7 ani de închisoare.

Acordul se poate încheia la iniţiativa procurorilor ori a inculpaţilor şi doar dacă aceştia îşi recunosc vinovăţia, cuantumul pedepsei şi forma de executare fiind stabilite de procuror. În cazul în care inculpaţii acceptă, procurorul nu mai emite rechizitoriu, ci supune acordul validării instanţei de judecată.

Potrivit acordului, Cristian Alin Onea a acceptat o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani şi, o premieră absolută, cu prestarea unui număr de 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Şi colegul său, Gnandt Janos, a primit tot închisoare cu suspendare, respectiv 1 an şi 7 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni la care s-au adăugat, la fel ca şi în cazul lui Onea, 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

La mâna Primăriei

Trimise în faţa instanţei la sfârşitul lunii februarie, acordurile au fost admise de Tribunalul Bihor, în luna martie, iar săptămâna trecută şi de Curtea de Apel Oradea.

"Cele două acorduri de recunoaştere reprezintă o premieră pentru sistemul judiciar din Bihor, ulterior fiind încheiate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor alte şapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Cât despre zilele de muncă în folosul comunităţii, procurorul Cristian Ardelean afirmă că modul în care le vor presta rămâne să fie stabilit de Serviciul de probaţiune din Tribunalul Bihor şi Primăria Oradea. "Va stabili Primăria perioada în care vor executa cele 90 de zile, respectiv serviciul pe care îl vor presta", a mai spus procurorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fura
din nou nu ne atingem de averile lor dlor ?
Postat 30 Iunie 2014, 22:25 de indrie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON