URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2022, 09:00

Cum putem face singuri îngrăşământ natural pentru grădina noastră (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compostul este produsul rezultat în urma descompunerii materiilor organice generate în gospodărie. Ideea de compostare este indicată în special locuitorilor de la case, din mediul rural, care vor putea folosi acest îngrăşământ natural pentru fertilizarea grădinii.

E nevoie doar de un compostor, pe care AVE Bihor îl pune gratuit la dispoziţia clienţilor săi, de puţină pricepere şi răbdare. Procesul e mai îndelungat, însă vă oferă satisfacţia că toţi nutrienţii din plante şi fructe vor ajunge înapoi în sol.

Ce intră în compost

Orice produs vegetal din bucătărie poate ajunge în lada de compost. E bine să aveţi un mic recipient chiar în casă, în care să puneţi separat cojile de banană, pâinea, resturile de roşii, cojile de ouă sau orice alte deşeuri verzi rezultate în bucătărie. Pentru că acestea vor începe să miroasă pe fondul procesului descompunere, le veţi duce afară, în compostorul mare, iar aici se produce fenomenul de compostare. Secretul este să amestecaţi regulat întregul conţinut şi atunci va rezulta un produs omogen, fără niciun miros! Va dura poate şi un an de zile întregul proces, iar la final va trebui să cerneţi tot pentru a rămâne cu îngrăşământul 100% natural.

Beneficiile compostării

Beneficiile compostării sunt atât de multe încât e greu să le enumerăm pe toate. Creşte rezistenţa plantelor împotriva agenţilor patogeni, dăunătorilor, substanţele nutritive sunt mai uşor absorbite de plante, structura solului se îmbunătăţeşte, deşeul rezidual nu va mai emana mirosuri neplăcute deoarece deşeul organic nu mai este amestecat cu acesta. În plus, ceea ce nu e deloc de neglijat, cantitatea de deşeu rezidual va scădea prin compostare, ceea ce înseamnă facturi mai mici la salubritate.

Ghid de compostare individuală

Dacă nu aţi mai făcut niciodată acest lucru, nu vă speriaţi. E simplu, iar AVE Bihor vă pune la dispoziţie şi un ghid de compostare, care vă va oferi cele mai utile sfaturi despre cum se realizează compostarea.

"Ne dorim ca toată lumea să înţeleagă beneficiile compostării, mai ales clienţii noştri din mediul rural, unde nu există ridicare pentru deşeurile bio. Dacă vor urma pas cu pas recomandările din ghidul nostru, vor obţine compost pentru grădinile lor, iar facturile de salubritate vor scădea, ceea ce este în interesul direct al clienţilor noştri", spune Székely -Farkas Tímea, responsabil de mediu la AVE Bihor.

AVE BIHOR

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu ne mai interesează planeta
Suntem ca acei chiriași care își distrug singuri locuinta, fără să le pese! Of,of!
Postat 29 August 2022, 20:38 de Valcov
Ce faceti voi e plagiat!
Mărețele înfăptuiri ale comunismului: Coreea de Nord impune cote drastice pentru adunarea de fecale umane și animale pe care le folosește ca îngrășământ natural în agricultură https://www.podul.ro/articol/16520/mreele-infptuiri-ale-comunismului-coreea-de-nord-impune-cote-drastice-pentru-adunarea-de-fecale-umane-i-animale-pe-care-le-folosete-ca-ingrmant-natural-in-agricultur
Postat 29 August 2022, 16:48 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON