URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru țăranii din Brusturi, Revelionul a venit cu trei luni mai devreme. Prima doamnă a comunei, nană Livia Bârlău, a fost realeasă șefa organizației de bază a PSD. Deși nu are decât două dosare penale, prin derogare a primit aprobarea de a rămâne șefa pesediștilor din zona Picleu-Țigănești, chit că poate alții, cu ani buni de pușcărie la activ, meritau cu prisosință să fie aleși în onoranta funcție.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul lunii martie, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, adopta trei propuneri legislative inițiate de către parlamentari prin care se modifica aceeași lege, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
08 August 2022, 10:30

Experimentul care arată că putem influenţa valoarea facturii de salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna iulie, angajaţii AVE Bihor au făcut un experiment în mai multe oraşe din judeţul Bihor, pentru a demonstra influenţa colectării separate asupra valorii facturilor plătite de populaţie la tarifele aprobate de ADI ECOLECT GROUP.

Ca să înţelegem mai exact fenomenul, am delegat mai multe persoane care au "păzit" 16 ore din 24, în fiecare zi, un ţarc de colectare (platformă sau punct de colectare la blocuri) din Beiuş, Marghita şi Salonta. Aceşti angajaţi AVE BIHOR au explicat şi au ajutat la colectarea separată a deşeurilor, dar s-au şi asigurat că în aceste ţarcuri au acces doar cei care deţin contract cu AVE BIHOR. Acum avem concluziile acestui experiment, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Scăderi semnificative la deşeu rezidual!

Pe platforma 11 din Marghita (grafic în imaginea principală), de exemplu, cantitatea de deşeuri reziduale a scăzut în iulie faţă de luna iunie de la 20,4 metri cubi (mc) la 3,5 mc, adică de peste şase ori! A crescut uşor cantitatea de biodeşeuri, dar cea mai semnificativă este creşterea deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă), a căror colectare este gratuită. Astfel, valoarea facturii pentru persoanele arondate la această platformă a scăzut de la 34,37 lei/persoană la 23,01 lei/persoană. Adică o scădere cu peste 30%. Putem observa şi o diminuare a cantităţii totale de deşeuri depuse în ţarc, de 7 metri cubi, situaţie ce poate fi pusă pe seama faptului că în incintă a fost permis strict accesul persoanelor autorizate/contractate.

O situaţie similară a fost înregistrată în Salonta (foto jos), la platforma 3. Aici cantitatea de deşeu rezidual a scăzut de aproape trei ori, cantitatea de biodeşeu a crescut de la 0 la 6,6 mc, în timp ce deşeurile reciclabile au înregistrat şi ele creşteri semnificative.

Şi în Beiuş cantitatea de deşeu rezidual s-a înjumătăţit de la o lună la alta, în timp ce deşeurile biodegradabile şi reciclabile au înregistrat creşteri semnificative.

Ce putem face pentru a menţine această situaţie

Angajaţii noştri nu pot fi însă non-stop în apropierea ţarcurilor de colectare, pentru a se asigura de corectitudinea celor care le folosesc. Aici e nevoie de spiritul civic al cetăţenilor, care pe lângă separarea corectă a deşeurilor, trebuie să se asigure că în incinte nu au acces şi persoane neautorizate, pentru că deşeurile produse de acestea vor fi plătite de oamenii de bună credinţă, care au contract valabil.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.9805 RON
  • 1 EUR = 4.9419 RON
  • 1 HUF = 0.0117 RON