URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2022, 10:30

Experimentul care arată că putem influenţa valoarea facturii de salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna iulie, angajaţii AVE Bihor au făcut un experiment în mai multe oraşe din judeţul Bihor, pentru a demonstra influenţa colectării separate asupra valorii facturilor plătite de populaţie la tarifele aprobate de ADI ECOLECT GROUP.

Ca să înţelegem mai exact fenomenul, am delegat mai multe persoane care au "păzit" 16 ore din 24, în fiecare zi, un ţarc de colectare (platformă sau punct de colectare la blocuri) din Beiuş, Marghita şi Salonta. Aceşti angajaţi AVE BIHOR au explicat şi au ajutat la colectarea separată a deşeurilor, dar s-au şi asigurat că în aceste ţarcuri au acces doar cei care deţin contract cu AVE BIHOR. Acum avem concluziile acestui experiment, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Scăderi semnificative la deşeu rezidual!

Pe platforma 11 din Marghita (grafic în imaginea principală), de exemplu, cantitatea de deşeuri reziduale a scăzut în iulie faţă de luna iunie de la 20,4 metri cubi (mc) la 3,5 mc, adică de peste şase ori! A crescut uşor cantitatea de biodeşeuri, dar cea mai semnificativă este creşterea deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă), a căror colectare este gratuită. Astfel, valoarea facturii pentru persoanele arondate la această platformă a scăzut de la 34,37 lei/persoană la 23,01 lei/persoană. Adică o scădere cu peste 30%. Putem observa şi o diminuare a cantităţii totale de deşeuri depuse în ţarc, de 7 metri cubi, situaţie ce poate fi pusă pe seama faptului că în incintă a fost permis strict accesul persoanelor autorizate/contractate.

O situaţie similară a fost înregistrată în Salonta (foto jos), la platforma 3. Aici cantitatea de deşeu rezidual a scăzut de aproape trei ori, cantitatea de biodeşeu a crescut de la 0 la 6,6 mc, în timp ce deşeurile reciclabile au înregistrat şi ele creşteri semnificative.

Şi în Beiuş cantitatea de deşeu rezidual s-a înjumătăţit de la o lună la alta, în timp ce deşeurile biodegradabile şi reciclabile au înregistrat creşteri semnificative.

Ce putem face pentru a menţine această situaţie

Angajaţii noştri nu pot fi însă non-stop în apropierea ţarcurilor de colectare, pentru a se asigura de corectitudinea celor care le folosesc. Aici e nevoie de spiritul civic al cetăţenilor, care pe lângă separarea corectă a deşeurilor, trebuie să se asigure că în incinte nu au acces şi persoane neautorizate, pentru că deşeurile produse de acestea vor fi plătite de oamenii de bună credinţă, care au contract valabil.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON