URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2022, 10:30

Experimentul care arată că putem influenţa valoarea facturii de salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna iulie, angajaţii AVE Bihor au făcut un experiment în mai multe oraşe din judeţul Bihor, pentru a demonstra influenţa colectării separate asupra valorii facturilor plătite de populaţie la tarifele aprobate de ADI ECOLECT GROUP.

Ca să înţelegem mai exact fenomenul, am delegat mai multe persoane care au "păzit" 16 ore din 24, în fiecare zi, un ţarc de colectare (platformă sau punct de colectare la blocuri) din Beiuş, Marghita şi Salonta. Aceşti angajaţi AVE BIHOR au explicat şi au ajutat la colectarea separată a deşeurilor, dar s-au şi asigurat că în aceste ţarcuri au acces doar cei care deţin contract cu AVE BIHOR. Acum avem concluziile acestui experiment, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Scăderi semnificative la deşeu rezidual!

Pe platforma 11 din Marghita (grafic în imaginea principală), de exemplu, cantitatea de deşeuri reziduale a scăzut în iulie faţă de luna iunie de la 20,4 metri cubi (mc) la 3,5 mc, adică de peste şase ori! A crescut uşor cantitatea de biodeşeuri, dar cea mai semnificativă este creşterea deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă), a căror colectare este gratuită. Astfel, valoarea facturii pentru persoanele arondate la această platformă a scăzut de la 34,37 lei/persoană la 23,01 lei/persoană. Adică o scădere cu peste 30%. Putem observa şi o diminuare a cantităţii totale de deşeuri depuse în ţarc, de 7 metri cubi, situaţie ce poate fi pusă pe seama faptului că în incintă a fost permis strict accesul persoanelor autorizate/contractate.

O situaţie similară a fost înregistrată în Salonta (foto jos), la platforma 3. Aici cantitatea de deşeu rezidual a scăzut de aproape trei ori, cantitatea de biodeşeu a crescut de la 0 la 6,6 mc, în timp ce deşeurile reciclabile au înregistrat şi ele creşteri semnificative.

Şi în Beiuş cantitatea de deşeu rezidual s-a înjumătăţit de la o lună la alta, în timp ce deşeurile biodegradabile şi reciclabile au înregistrat creşteri semnificative.

Ce putem face pentru a menţine această situaţie

Angajaţii noştri nu pot fi însă non-stop în apropierea ţarcurilor de colectare, pentru a se asigura de corectitudinea celor care le folosesc. Aici e nevoie de spiritul civic al cetăţenilor, care pe lângă separarea corectă a deşeurilor, trebuie să se asigure că în incinte nu au acces şi persoane neautorizate, pentru că deşeurile produse de acestea vor fi plătite de oamenii de bună credinţă, care au contract valabil.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON