URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
01 August 2022, 09:26

Cum vrea AVE Bihor să revoluţioneze sistemul de colectare a deşeurilor în zonele turistice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boga, Padiş sau Vârtop sunt zone de relaxare din judeţ frecventate de mii de bihoreni şi turişti veniţi din toată ţara şi din străinătate. Nu de puţine ori însă, aceste oaze de relaxare sunt infestate cu depozite ilegale de deşeuri. În plus, sistemul de salubrizare din zonă necesită îmbunătăţiri, pentru a se ridica la pretenţiile unui judeţ civilizat, care îşi doreşte să devină un exemplu în ceea ce priveşte curăţenia din zonele turistice.

Ce am găsit şi ce ne propunem

În zonele turistice pe care le administrăm din punct de vedere al salubrizării am găsit un sistem cu multe hibe. Aici funcţionau puncte de colectare fixe, dintre care unul în Boga, în ciuda faptului că satul de vacanţă este într-un sit Natura 2000. Pentru început, am decis să ecologizăm toate aceste puncte, am scos tone de deşeuri inclusiv din văi şi am amplasat containere pentru cele cinci fracţii aferente sistemului nostru de colectare. Folosirea lor însă a fost una haotică, de multe ori localnicii aruncând deşeurile pe jos, în loc să le depoziteze în containerele potrivite.

Ca atare, primăriile au decis desfiinţarea acestor puncte fixe, iar AVE Bihor a trecut la o nouă strategie, de colectare a deşeurilor din poartă în poartă. În acest fel, toţi cei care deţin case de vacanţă în aceste zone vor trebui doar să scoată deşeurile în faţa casei, pentru a se debarasa de ele.

Cum accesul în aceste sate de vacanţă este dificil de realizat cu maşinile clasice autocompactoare, AVE Bihor a decis achiziţia unor ATV-uri, care vor putea ajunge şi în cele mai izolate părţi ale localităţii. Aceste ATV-uri vor fi dotate cu şenile pentru ca acest serviciu să fie funcţional şi pe timp de iarnă, când zăpada poate depăşi 50 de cm.

Ce trebuie să facă proprietarii de case de vacanţă pentru a menţine curăţenia

Dacă aveţi o casă de vacanţă în Boga sau Vârtop, cu siguranţă vă doriţi să găsiţi văile curate de fiecare dată când vă întoarceţi aici, în weekend sau în zilele libere. Pentru asta însă, e nevoie ca acest serviciu să fie unul funcţional. Angajaţii noştri care vă bat la uşă nu o fac doar pentru un contract, ci pentru că vor să vă ajute să menţineţi curăţenia în zonă.

Daca nu sunteţi în zonă, puteţi semna online contractul de salubrizare. Trebuie doar să accesaţi următoarele link-uri:

- Contract online pentru persoane juridice

- Contract persoane fizice

Şi, atenţie! Nu apelaţi la un binevoitor din zonă, care pentru o sumă modică vă promite că vă va scăpa de toate deşeurile! Nu aveţi nicio garanţie că acestea nu vor ajunge direct în primul aven care îi iese "binevoitorului" în drum.

Până la urmă decizia vă aparţine: fie veţi întreţine un sistem al secolului XXI, cu ridicări din faţa casei, cu utilaje moderne, fie veţi apela la soluţii precum cea de mai sus, iar rezultatele le vedem cu ochiul liber.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON