URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2022, 09:26

Cum vrea AVE Bihor să revoluţioneze sistemul de colectare a deşeurilor în zonele turistice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boga, Padiş sau Vârtop sunt zone de relaxare din judeţ frecventate de mii de bihoreni şi turişti veniţi din toată ţara şi din străinătate. Nu de puţine ori însă, aceste oaze de relaxare sunt infestate cu depozite ilegale de deşeuri. În plus, sistemul de salubrizare din zonă necesită îmbunătăţiri, pentru a se ridica la pretenţiile unui judeţ civilizat, care îşi doreşte să devină un exemplu în ceea ce priveşte curăţenia din zonele turistice.

Ce am găsit şi ce ne propunem

În zonele turistice pe care le administrăm din punct de vedere al salubrizării am găsit un sistem cu multe hibe. Aici funcţionau puncte de colectare fixe, dintre care unul în Boga, în ciuda faptului că satul de vacanţă este într-un sit Natura 2000. Pentru început, am decis să ecologizăm toate aceste puncte, am scos tone de deşeuri inclusiv din văi şi am amplasat containere pentru cele cinci fracţii aferente sistemului nostru de colectare. Folosirea lor însă a fost una haotică, de multe ori localnicii aruncând deşeurile pe jos, în loc să le depoziteze în containerele potrivite.

Ca atare, primăriile au decis desfiinţarea acestor puncte fixe, iar AVE Bihor a trecut la o nouă strategie, de colectare a deşeurilor din poartă în poartă. În acest fel, toţi cei care deţin case de vacanţă în aceste zone vor trebui doar să scoată deşeurile în faţa casei, pentru a se debarasa de ele.

Cum accesul în aceste sate de vacanţă este dificil de realizat cu maşinile clasice autocompactoare, AVE Bihor a decis achiziţia unor ATV-uri, care vor putea ajunge şi în cele mai izolate părţi ale localităţii. Aceste ATV-uri vor fi dotate cu şenile pentru ca acest serviciu să fie funcţional şi pe timp de iarnă, când zăpada poate depăşi 50 de cm.

Ce trebuie să facă proprietarii de case de vacanţă pentru a menţine curăţenia

Dacă aveţi o casă de vacanţă în Boga sau Vârtop, cu siguranţă vă doriţi să găsiţi văile curate de fiecare dată când vă întoarceţi aici, în weekend sau în zilele libere. Pentru asta însă, e nevoie ca acest serviciu să fie unul funcţional. Angajaţii noştri care vă bat la uşă nu o fac doar pentru un contract, ci pentru că vor să vă ajute să menţineţi curăţenia în zonă.

Daca nu sunteţi în zonă, puteţi semna online contractul de salubrizare. Trebuie doar să accesaţi următoarele link-uri:

- Contract online pentru persoane juridice

- Contract persoane fizice

Şi, atenţie! Nu apelaţi la un binevoitor din zonă, care pentru o sumă modică vă promite că vă va scăpa de toate deşeurile! Nu aveţi nicio garanţie că acestea nu vor ajunge direct în primul aven care îi iese "binevoitorului" în drum.

Până la urmă decizia vă aparţine: fie veţi întreţine un sistem al secolului XXI, cu ridicări din faţa casei, cu utilaje moderne, fie veţi apela la soluţii precum cea de mai sus, iar rezultatele le vedem cu ochiul liber.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON