URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2022, 10:22

Cum putem micșora factura la salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scumpirea energiei și a gazelor naturale ne-a afectat pe toți în acest an complicat din toate punctele de vedere. Menținerea facturilor în limite rezonabile este o necesitate a zilelor noastre, pentru ca relația client-prestator de servicii să fie cât mai eficientă. În rândurile următoare vă oferim câteva sfaturi practice care să vă ajute să reduceți factura acestui serviciu de salubritate.

Prima condiție, selectarea deșeurilor

AVE Bihor oferă clienților săi cea mai eficientă metodă de reducere a facturii: colectarea separată a deșeurilor reciclabile, pentru care nu trebuie să plătiți nimic în plus față de abonamentul lunar. Indiferent câți saci galbeni sau albaștri veți scoate în fața casei, cu materiale din plastic/metal sau hârtie/carton, suma plătită la finalul lunii va fi aceeași. Bani în plus veți scoate din buzunar pentru deșeurile reziduale produse.

Tipuri de deșeuri plastic și metal:

- recipiente de plastic pentru băuturi/alimente; pungi/folii curate, dopuri plastic, spray-uri; ambalaje metalice, ambalaje de carton pentru băuturi.

- ambalaje tetra pak, agrafe deteriorate; doze aluminiu, ambalaje neimpregnate cu substanțe chimice, farfurii și pahare de unică folosință, pahare de iaurt, capace de metal de la borcane.

mape plastic; blistere/folii medicamente obișnuite (goale).

Tipuri de deșeuri hârtie și carton:

- diverse ambalaje de hârtie/carton;

- cutii de carton; cutii de cosmetice;

- pungi de hârtie, ziare, maculatură;

- cărți de vizită, reviste, cărți;

- plicuri.

Printr-o precolectare separată corectă, cantitatea de deșeu rezidual poate fi redusă semnificativ, scăzând atât valoarea facturii, cât și volumul de deșeu ce urmează a fi transportat la depozitul ecologic.  Acest lucru ajută și primăriile din județ să atingă țintele impuse de UE în ceea ce privește colectarea separată, reducând astfel amenzile primite anual pentru neatingerea acestor ținte. Aceste amenzi sunt plătite  tot din bani publici, bani care ar putea fi utilizați la nivel local pentru dotarea școlilor, sau grădinițelor, pentru construirea și repararea drumurilor, respectiv amenajarea parcurilor.

Compostarea în mediul rural

O altă modalitate prin care puteți reduce factura este compostarea. Prin descompunerea materialelor organice (resturi de fructe și legume, zaț de cafea, plicuri de ceai, prosoape și pungi de hârtie, coji de ouă, buruieni, frunze, iarbă etc.), obțineți compostul, similar humusului din pădure, pe care îl puteți folosi ca și îngrășământ natural. Introducerea biodeșeurilor în pubela cu deșeuri reziduale este interzisă

Pentru mai multe informații despre colectarea separată a deșeurilor, intrați pe pagina web AVE Bihor pentru a viziona materialele încărcate pe YouTube.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
economie adevărată
Nu mai plătim pentru gunoi, îl păstrăm pentru la iarnă când il ardem în sobă. Cenușa rezultată se folosește ca antiderapant când îngheață. Am rezolvat și criza energetică și pe cea a gunoiului.
Postat 18 Iulie 2022, 23:10 de DaNu
Bla-bla-bla ...
La o singură ridicare de gunoi menajer într-o lună, spre exemplu, AVE încasează 23,75 lei. Chiar dacă e vorba de doar un kilogram de resturi de mâncare. Așa că, nu există ceva gratis la AVE chiar dacă umblă săptămânal prin sate după plastice, metal sticlă și ceva ambalaje uzate din carton. Mult mai normal este la RER, la care chiar poți face economie de tarif, dacă te orientezi selectiv.
Postat 18 Iulie 2022, 17:56 de KP
N-ai cum, doar daca o tai cu foarfeca!
Asa a fost facut contractul intre rer/primarie si rer/firma, ca tarifele nu au cum sa scada, sunt directionate doar pe crestere!
Postat 18 Iulie 2022, 16:27 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON