URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2022, 10:45

PET-urile şi deşeurile reciclabile nu au ce căuta în natură (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca operator de salubritate, AVE Bihor şi-a propus implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor în cinci fracţii, care să ajute inclusiv la curăţenia judeţului.

PET-uri şi deşeurile reciclabile continuă să polueze zone turistice din Bihor, deşi locul lor ar trebui să fie în staţiile de sortare şi de acolo înapoi în circuitul comercial. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, aşa că am decis să demarăm şi să participăm la cât mai multe campanii de informare şi conştientizare, care ar putea schimba această situaţie.

Mentalitatea, primul inamic al civilizaţiei 

"Orice PET care ajunge într-un râu sau o peşteră înseamnă o dublă pierdere pentru comunitate. Pentru că în loc ca acel PET să fie revalorificat, el ajunge să polueze zone turistice de mare frumuseţe. Participăm ori de câte ori putem la acţiuni de ecologizare, dar schimbarea trebuie să vină din noi. Degeaba acţionăm asupra efectelor, dacă nu eliminăm cauza", spune Székely - Farkas Tímea, responsabil de mediu AVE Bihor.

De aceea, ne-am concentrat acţiunile de conştientizare în zonele în care poluarea este prezentă. Şi am insistat asupra copiilor, pentru că ei reprezintă viitorul.

Copiii, şansa unei schimbări

Dacă vrem să schimbăm viitorul, trebuie să începem cu copiii. Pentru că ei sunt cei care pot produce această schimbare, prin exemplul personal.

"Am implicat tineri din zone defavorizate, în care prezenţa deşeurilor în locuri neautorizate a devenit o normalitate. Am mers în şcoli şi i-am ajutat şi pe profesori cu materiale didactice. Vrem să ajutăm la crearea unui viitor sustenabil pentru noi toţi", spune Székely - Farkas Tímea.

Angajaţii AVE Bihor au participat recent la cupa PET din Ungaria. Au colectat deşeuri din zona Şuncuiuş-Vadu Crişului, iar la final, din deşeurile strânse, s-a construit un pod plutitor.

Credem că astfel de practici de aruncare a PET-urilor în natură trebuie să înceteze pentru că ele ameninţă, flora, fauna, turismul şi sănătatea noastră, a tuturor.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON