URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2023, 16:44

Cum a făcut un chirurg pediatru din Oradea o pagubă de 50.000 de lei Spitalului Județean

Cum a făcut un chirurg pediatru din Oradea o pagubă de 50.000 de lei Spitalului Județean (sursa foto: captură Digi24)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Managerul Spitalului Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat, într-un interviu acordat televiziunii Digi24, că cel puțin 10% din doctorii unității medicale ar putea fi dați afară, fără să li se simtă lipsa, pentru că nu tratează suficienți pacienți.

Invitat la emisiunea „În fața ta”, Carp a vorbit despre gestionarea resursei umane din spital și despre analiza lunară privind eficiența fiecărei secții, pe care a introdus-o și despre care, de altfel, a mai vorbit și în plan local.

„Venea la serviciu, nu lucra nimic, dar salariul îl lua”

Managerul a spus că această analiză, cu date precum durata de spitalizare, complexitatea cazurilor și, implicit, fondurile atrase în spital, a scos la iveală care sunt medicii care nu tratează pacienți și, astfel, nu atrag bani din sistemul de sănătate nici cât să-și acopere salariile.

Carp a exemplificat cu situația unui chirurg pediatru care, în 5 luni, a produs o asemenea pagubă de 50.000 de lei. „Am văzut zilele trecute o situație financiară și am constatat că un chirurg de copii din Spitalul Judetean ne-a făcut o pagubă de 50.000 de lei, în 5 luni. Între salariul lui și prestația lui medicală diferența era de 50.000 de lei”, a declarat managerul Spitalului Județean.

„Venea la serviciu, nu avea pacienți, nu lucra nimic, dar salariul îl lua”, a mai spus Carp.

Prost, dar anonim

Întrebat de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu ce a făcut, în acest caz, managerul a spus că nu are soluții. „Nimic, legea a fost prost făcută, pentru că nu există aceste criterii de performanță și de diferențiere. (...) Am rămas cu paguba. Dacă un doctor nu își face treaba, din punct de vedere legal nu îl poți da afară. (...) Este un asistat social al spitalului și nu ai cum să scapi de el”, a susținut managerul Spitalului Județean, fost senator PNL de Bihor.

Întrebat de ce chirurgul cu pricina nu a avut de lucru, Carp a spus că nici nu este căutat de persoanele bolnave, nici alți doctori nu îi transferă pacienți. „Pentru că nu e bun”, a concluzionat managerul.

Deși îl consideră un medic slab, care n-ar trebui să trateze pacienți, Carp nu l-a nominalizat pe respectivul chirurg. BIHOREANUL l-a contactat pe manager, solicitându-i să spună cine este acest doctor, dar Gheorghe Carp a refuzat.

20 din 500, inutili

În schimb, în emisiunea de la Digi24, managerul a mai făcut o declarație relevantă: că Spitalul Județean s-ar putea lipsi fără probleme de 20 dintre cei 500 de medici ai unității medicale. „Am mai mulți (n.r. doctori care nu îngrijesc pacienți), din 500 sunt vreo 20 de care cu mare drag m-aș despărți, dar din punct de vedere legal nu am cum”, a declarat Carp.

Altfel spus, managerul este conștient că are în subordine medici plătiți din bani publici, cu bani deloc puțini, care nu fac nimic și care nici n-ar trebui să ocupe respectivele posturi, dar nu identifică pârghii prin care aceștia să fie îndepărtați din sistem.

Carp a recunoscut, în schimb, că cei 20 de medici aduc deservicii doctorilor buni, care trebuie să asigure Spitalului Județean fondurile și pentru colegii leneși sau nepricepuți.

„Ne plângem tot timpul de lipsa de medici, dar cred că 10% din cei pe care îi cunosc și cu care lucrez, dacă nu ar mai fi, nu s-ar simți. Pentru că ei încarcă nota de plată a spitalului, nu aduc niciun fel de contribuție la tratarea pacienților și reprezintă o cheltuială în plus”, a mai spus managerul Spitalului Județean din Oradea.

Vezi emisiunea la care a participat dr. Carp aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Unde sunt postacii care il apara?
Unde e drop sa ii ia apararea? Ca e din gasca penelista a lui Bolojan.
Postat 06 Februarie 2023, 08:46 de Petre93
Deviere
In toamna bihoreanul relata performantele... Pt a putea sa își vadă de interese se leagă de doctori și personal. Ați fost vreodată la Upu? Cum sa ții un om la 70 de ani în funcție? Ce mai poate sa conducă? Eventual firma proprie ce manageriaza spiralele fin tot județul.Este lege sa privatizeze spital de stat? Firma soției apoi u strainata când presa a scris îl desemnează manager cu salariu cât cere. Ce vreți mai mult decât conflict de interese. Nu se sesizează nici un organ al statului?
Postat 05 Februarie 2023, 17:51 de Feliciana
Manager
Pădure fără uscaturi nu exista, domnule manager...
Postat 05 Februarie 2023, 16:59 de Simonette
O mizerie de administratie locala
In spitalele di Oradea e lipsa acuta de cadre medicale, medici in special. Dar nu se fac angajari pentru ca e cheltuiala pe bugetul primariei. S-a marit cladirea UPU dar personalul e acelasi, timpii de asteptare e ca inainte. Ne laudam ca facem spital nou pe Vladeasa dar aia nu spune nimeni ca se inchid 2 pitale cel TBC si Infectioase care se vor muta in noul spital, deci nici un medic in plus nici un pat in plus. Dar ne laudam ca facem, dar ce faceti cladiri fara oameni. Bine spun altii ca doar betoanele conteaza nu oamenii. Eficienta asta birtineza e catastrofala, e buna numai ciocoii din partid si firmele lor care sug banii de la buget.
Postat 05 Februarie 2023, 09:59 de Mihaita
Doctorașul ăsta a reinventat sistemul administrativ din sănătate.
De regulă, medicii merg la unitățile de stat ... împărțindu-și întretimp programul cu consultații la cabinetele lor priate. Bufonul ăsta în schimb a privatizat managementul sistemului de stat, devansând ce vroiau să facă #reziștii. Incmpatibilitatea este evidentă. vorbește numai tâmpenii. Ba că îl "doare-n bască" de banul public (cazul "duși cu drona"), ba că nu contează vreo sută de medici, în minus prin spitalul județean ... în contextul în care este o criză evidentă de personal, care să se ocupe de pacienții care stau cu orele pe coridoare sau prin saloane, fără să-i bage cineva în seamă. Bătaia de joc la adresa pacienților, în spitalul în care managerul privat își are biroul plătit din bani publici, este deja binecunoscută chiar și la Ministerul Sănătății ... inspectorii de acolo așteptând acum schimbarea de putere liberală, ca să-și poată face treaba de politruci. Totul se plătește la un moment dat ... nimeni nu scapă.
Postat 05 Februarie 2023, 05:53 de KP
Deviere
Pt a își putea vedea de drone și dezinfectant. Cum e cu firma ce a scris bihoreanul? Firma soției a pus un manager? Doar asa se putea peste 65 de ani. Ce meserie a practicat cineva? . A fost cumva un as în meserie?
Postat 04 Februarie 2023, 18:53 de Feliciana
Dar cu drona nu e paguba?
Dar fiascoul cu drona, 60mii euro aruncati aia cum e?
Postat 04 Februarie 2023, 16:55 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON